06 Ιουνίου 2013

Πύραυλος χτυπάει πολεμικό πλοίο... on camera

Καρέ-καρέ κατέγραψε η κάμερα το καταστρεπτικό πλήγμα που κατάφερε ένας νέου τύπου πύραυλος του νορβηγικού ναυτικού σε μια φρεγάτα μήκους 300 ποδών!


Στα πλαίσια των δοκιμών του ΝSM (Naval Strike Missile), ενός νέου τύπου υποηχητικού πυραύλου που κατασκευάζει η εταιρεία Kongsberg και σχεδιάζεται να εξοπλίσει τα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Νορβηγίας, το πολεμικό ναυτικό της χώρας χρησιμοποίησε ως στόχο μια παλαιά παροπλισμένη φρεγάτα, την KNM Trondheim.

Η δοκιμή κινηματογραφήθηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο της εκτόξευσης του πυραύλου ως τη στιγμή που βρήκε το στόχο του, καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά την υπερκατασκευή του πλοίου.

Η δοκιμή κρίθηκε άκρως επιτυχημένη και το νέο όπλο, που εκτός των άλλων θεωρείται σχεδόν αδύνατο να εντοπισθεί εγκαίρως από τα ραντάρ και τα αμυντικά συστήματα των περισσοτέρων ναυτικών μονάδων που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία ανά τον κόσμο, αναμένεται να μπει σε παραγωγή ως τα τέλη του επόμενου έτους.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Kongsberg παραλλήλως με το ΝSM, μετέχει στον σχεδιασμό και την παραγωγή του νέου Joint Strike Missile (JSM) για τα μαχητικά F-35 της Lockheed Martin που χρησιμοποιούνται από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και από τη βρετανική RAF.