10 Ιουνίου 2013

Ευρωπαϊκό βέτο πίσω από το ρωσικό ναυάγιο για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ-Σε νέο διαγωνισμό pροχωρά η κυβέρνηση-Τι ειπε η Gazprom

Κόκκινη κάρτα στην πιθανολογούμενη και θεωρούμενη σχεδόν σαν κλεισμένη επένδυση των Ρώσων στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και στο Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου έβαλαν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του protothema.gr.

Το Σάββατο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, Ευρωπαίος αξιωματούχος ειδοποίησε υψηλόβαθμο παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει την απόκτηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές Gazprom και Sintez.

Η μοναδική αβεβαιότητα στην ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους ήταν από την αρχή η στάση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από το ημιεπίσημο τηλεφώνημα του Ευρωπαίου αξιωματούχο στον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι Ρώσοι γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού θα προβάλλει ενστάσεις στην πώληση της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ επέλεξαν να μην καταθέσουν καν πρόταση για την εξαγορά των δύο εταιρειών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας επισημοποιήθηκε ότι ότι ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκανε πίσω και δεν υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Εκτός από την υπαναχώρηση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, προσφορά για το ΔΕΣΦΑ δεν κατατέθηκε και από τη ρωσική Sintez που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.

Η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε για το ΔΕΣΦΑ ήταν της αζέρικης Socar. Η παρουσία της συνδέεται ευθέως και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό δηλαδή που αναμένεται να διασυνδέσει τις πηγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τη χώρα μας και διαμέσου αυτής να προμηθεύει με την καύσιμη ύλη την ευρωπαϊκή αγορά.

Εις όι αφορά τη ΔΕΠΑ ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί άγονος και να επαναπροκηρυχθεί.


Σε νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ προχωρά η κυβέρνηση

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μάκη Παπαγεωργίου, μετά τη σημερινή αναπάντεχη εξέλιξη με την αποχώρηση των Ρώσων.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το θέμα που προέκυψε τη Δευτέρα με την αποχώρηση των Ρώσων από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ (διαβάστε τη σχετική είδηση ΕΔΩ), ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας όπως είπε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, όμως, από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς.

«Δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Gazprom, αντίθετα, η Sintez μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές, ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου. Χαρακτήρισε μάλιστα τη ΔΕΠΑ ως σημαντική εταιρεία, με αξία η οποία όχι μόνο έχει μείνει αμετάβλητη σε διάστημα έξι μηνών αλλά που ενδεχομένως να έχει ενισχυθεί, διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει.

Ο κ. Παπαγεωργίου, σημείωσε, μάλιστα, ότι η Gazprom θα μπορεί να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό αν και εφόσον το επιθυμεί.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως θα επανεξετασθεί προκειμένου να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο θέμα που προκύπτει τώρα μετά το ναυάγιο με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που είναι ο στόχος από τα έσοδα που θα προέκυπταν από την πώλησή της. Οπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την Τρόικα.

Τέλος, για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.

Ικανοποίηση για τη ΔΕΣΦΑ

Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ως ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ η οποία θα αξιολογηθεί.

«Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε ο υφυπουργός. Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. «Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός.

Gazprom: Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της εταιρείας

Η έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για την μη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης ήταν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom ο λόγος που απέσυρε το ενδιαφέρον της για την αγορά της εταιρείας. Οι Ρώσοι επισημαίνουν πως η ΔΕΠΑ έχει ήδη πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς και τονίζουν ότι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος διαμορφώνει την αξία της εταιρείας. Κάτι που δεν συνυπολογίζεται στον διαγωνισμό πώλησης.