11 Ιουνίου 2013

Reuters: «Η Ελλάδα αρχίζει να ξυπνά από το κώμα, αλλα χρειαζεται νεο κουρεμα»

«Η Ελλάδα αρχίζει να ξυπνά από το κώμα» αναφέρει το Reuters τονίζοντας ωστόσο πως η «ανάκαμψη ενδέχεται να είναι αναιμική».

Ο ήχος των σφυριών από τις οικοδομές άρχισε να ακούγεται και πάλι, ενώ οι Έλληνες περιμένουν υπομονετικά στις τράπεζες όχι για να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά για να κάνουν κάποια κατάθεση, σημειώνει το άρθρο.
«Είναι αλήθεια, το τηλέφωνο άρχισε να χτυπά και πάλι, όμως, ακόμη ο κόσμος δεν κάνει παραγγελίες» λέει στο Reuters ο επιπλοποιός, Νίκος Παπαδόπουλος.

Πλέον, ένας άνεμος αισιοδοξίας άρχισε να φυσά στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ η λέξη «Grexit» φαντάζει πια μακρινή με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, τώρα να μιλά για ανάπτυξη (Greekovery όπως χαρακτηριστικά γράφει το Reuters).

Παρόλα αυτά, η στροφή αυτή μπορεί να υπάρχει στη διάθεση των ανθρώπων αλλά δεν κατάγράφεται και στους αριθμούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αναδεικνύουν τη δυσκολία της κατάστασης, σημειώνει το δημοσίευμα κάνοντας αναφορά στην ανεργία που έχει αγγίξει το 27% στην Ελλάδα, με δύο στους τρεις νέους να μην έχουν δουλειά.

Kαι ενώ ο Σαμαράς αναφέρεται σε «success story», όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, υπογραμμίζει το άρθρο.

Ο οικονομολόγος Christoph Weil από τη Φρανκφούρτη σημειώνει μάλιστα: «Θα είμαι πολύ προσεκτικός με τη συζήτηση για success story. Είναι φυσιολογικό ότι η οικονομία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει, αλλά για τη βιώσιμη ανάκαμψη, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να πάρει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Oι τρέχουσες προβλέψεις της διάσωσης για την αναιμική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6 τοις εκατό το 2014 είναι ρεαλιστικός, λένε οι οικονομολόγοι. Αλλά αυτό απέχει πολύ από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα το 2015 - 2021 (σε ποσοστό 3%) για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.