04 Ιουνίου 2013

Επίθεση του τούρκου υπουργού Οικονομικών σε δημοσιογράφο των Times στο twitter (ΦΩΤΟ)

Σφοδρή επίθεση στον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας «The Times» στην Κωνσταντινούπολη εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας το βράδυ της Δευτέρας στο twitter, σε ένα σπάνιο περιστατικό κατά το οποίο κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει προσωπικά το ρεπορτάζ δημοσιογράφου, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα.

«Σταμάτα να διαδίδεις ψευδείς φήμες!!! Ξέρουμε τι προσπαθείς να κάνεις... Κάν’το, αλλά, χωρίς ψέματα!» έγραψε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ στον λογαριασμό του στο twitter, απευθυνόμενος προς τον ανταποκριτή των Times Αλεξ Κρίστι Μίλερ.



Αφορμή στάθηκε ένα tweet του Μίλερ, στο οποίο μετέδωσε πληροφορία για ρίψη χημικών από ελικόπτερο της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ. «Ανθρωποι μου λένε ότι ένα ελικόπτερο μόλις έριξε δακρυγόνα στο πάρκο Γκεζί» είχε γράψει ο δημοσιογράφος στο twitter.

«Δεν είπα ψέματα, αλλά έχετε δίκιο. Είδα ένα ελικόπτερο να φεύγει, εισέπνευσα δακρυγόνα, αλλά δεν τα είδα να πέφτουν», απάντησε ο Μίλερ.

«Θα πρέπει να ενεργείς πιο υπεύθυνα! Το να είσαι δημοσιογράφος δεν σου δίνει το δικαίωμα να διασπείρεις ψευδείς φήμες και ψέματα!» ανταπάντησε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών.

Λίγο αργότερα, ο ανταποκριτής των Times επανήλθε με νέο tweet: «Επειδή (το θέμα) αναστάτωσε κάποιους ανθρώπους, θα επαναλάβω: (η πληροφορία ότι) ελικόπτερο έριξε δακρυγόνα στο πάρκο Γκεζί είναι ανεπιβεβαίωτη. Είναι πιθανό τα δακρυγόνα να ήρθαν από αλλού».

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επιτεθεί φραστικά στην ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, κατηγορώντας την για παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τουρκία.

Το «επεισόδιο» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου ο τούρκος Πρωθυπουργός είπε, απευθυνόμενος προς τη δημοσιογράφο: «Μην μου λέτε ότι όλη η κοινωνία υποστηρίζει τις διαδηλώσεις, δεν το πιστεύω αυτό».

Η ανταποκρίτρια του πρακτορείου είπε ότι οι διαδηλωτές είχαν αιτήματα για την παιδεία και τους πρόσφατους περιορισμούς στο αλκοόλ, ωστόσο ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν είχε ακούσει κανένα τέτοιο αίτημα και κατηγόρησε την δημοσιογράφο για παραπληροφόρηση.

TA NEA