03 Ιουνίου 2013

Εuroxx: Από το Grexit στο Crexit

Η Ελλάδα κατάφερε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες να μετατρέψει το Grexit σε Crexit (crisis exit), επισημαίνει σε έκθεση της η Euroxx, στην οποία αναφέρει ότι διατηρεί σύσταση “equalweight” για τις ελληνικές τράπεζες.

Η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει ως θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Ιουνίου από τον Μαϊο, την αναβάθμιση από τη Fitch σε “Β” αλλά και τα θετικά δημοσιεύματα για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης από τα ξένα ΜΜΕ και τους ξένους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα τονίζει την πτώση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 8% και τον διπλασιασμό του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ποτήρι είναι μισογεμάτο

Η Euroxx αναφέρει ότι η Ελλάδα κατάφερε να καλύψει τα τελευταία τρία χρόνια τα 2/3 του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα 3/4 από το κενό ανταγωνιστικότητας.

Οι τελευταίοι βασικοί οικονομικοί δείκτες και η υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ στο Q4, υποδεικνύουν μια βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής και αν και δεν έχει βγει ακόμα από το τούνελ, οι προοπτικές φαίνονται εξαιρετικά πιο αισιόδοξες για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Θετική για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρηματιστηρίου

Μετά την πτώση στο 12,5% του ΑΕΠ το 2011 από το υψηλό του 80% το 2007, η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς έχει ανέκαμψε στο 17,5% το 2012 και στο 19% το 2013.

Η Euroxx σημειώνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των macrο δείχνουν βελτίωση των προοπτικών για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση και για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Παραμένει equalweight για τις τράπεζες

Η χρηματιστηριακή σημειώνει τη “θετική δυναμική” που εμφανίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, αναφέροντας την ανάκαμψη στα έσοδα από τόκους, τη μείωση του κόστους και τις πιθανότητες δημιουργίας συνεργειών.

Σημειώνει ωστόσο ότι διατηρεί σύσταση equalweight για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι παραμένουν ακριβές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1103266/euroxx-apo-to-grexit-sto-crexit.html