Το κατοχικό καθεστώς για πρώτη φορά από το 1974 ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση καταστροφής στα κατεχόμενα στην περίπτωση της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο οποίος σημείωσε παράλληλα την άμεση κινητοποίηση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος μετακίνησης της πετρελαιοκηλίδας προς τις παράκτιες περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι το Τμήμα περιπολεί εντατικά την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και ότι για τις επόμενες δέκα μέρες θα τελεί σε ετοιμότητα.
Οι Βουλευτές εξέφρασαν ικανοποίηση για την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών, με το Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη να δηλώνει ότι η κινητοποίηση τελούσε υπό την άμεση εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ζητώντας ταυτόχρονα συντονισμό ενεργειών για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω των χρηματοδοτήσεων του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας στα κατεχόμενα. Ακόμα ζήτησαν καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και στα αρμόδια διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα για την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενεργήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των καταστροφών στα κατεχόμενα.
Ο Αναπληρωτής ΓΔ του ΥΠΕΞ κ. Τζιωνής ενημέρωσε την Επιτροπή ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών μεταφέρονται στα κατεχόμενα 100 άτομα από την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα, μέσω αγοράς υπηρεσιών από ιδιωτική εταιρεία, ενώ μεταφέρονται και απορρυπαντικά από την Τουρκία.
Ανέφερε επίσης ότι ακόμα να διευκρινισθεί η έκταση της δημιουργηθείσας πετρελαιοκηλίδας και με βάση την πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχει μια πληροφορία για διαρροή 100 ή πέραν των 100 τόνων πετρελαίου και δεύτερη πληροφορία για 40 τόνους πετρέλαιο. Πρόσθεσε ότι η πληροφόρηση αναφέρεται σε πετρελαιοκηλίδα που έχει έκταση 7 χιλιόμετρα (4,5 μίλια) κατά μήκος της χερσονήσου της Καρπασίας.
Περαιτέρω ανέφερε ότι η κινητοποίηση των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε άμεση και σημείωσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν σιώπησαν στην υπαναχώρηση της Τουρκίας για βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τόνισε ότι η πραγματικότητα, παρά την υπαναχώρηση, είναι ότι για πρώτη φορά από το 1974 ζητήθηκε βοήθεια για αντιμετώπιση καταστροφής στα κατεχόμενα.
Περαιτέρω αφού ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα στο αίτημα να προσφέρει βοήθεια με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, παρεμβλήθηκαν προσκόμματα και υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της καταστροφής.
Πρόσθεσε ότι παρά τα προσκόμματα, τελικά προσφέρθηκε βοήθεια με απορροφητικά φράγματα πετρελαίου. Διευκρίνισε ακόμα ότι δεν ενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία το γεγονός ότι η προσφορά βοήθειας έγινε μέσω του ΚΕΒΕ και του τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου επειδή - όπως τόνισε - «δεν είχαμε στόχο να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη, αλλά να αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε την καταστροφή».
Ο κ. Τζιωνής ανέφερε επίσης ότι η παρεμβολή προσκομμάτων θα καταγγελθεί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα καταγραφεί σε εκθέσεις του ΣΑ.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Κομισιόν, ο κ. Τζιωνής είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε χθες οδηγίες να εξετασθεί η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σημείωμα που διαβίβασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, εκφράζει την ανησυχία της για τη δασική πυρκαγιά στην Καρπασία και για τη διαρροή πετρελαίου, αναφέρει ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο κοινότητες είχαν δημιουργήσει μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για καταπολέμηση πυρκαγιών και χαιρετίζει τις επαφές μεταξύ των δύο εμπορικών επιμελητηρίων αμφοτέρων των κοινοτήτων για τη μεταφορά φραγμάτων απορρόφησης πετρελαίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρει ότι ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης καταστροφών θα ήταν ευπρόσδεκτος.
Περαιτέρω αναφέρει ότι το πρόγραμμα βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν αποτελεί εργαλείο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η Επιτροπή παρείχε στην τ/κ κοινότητα εξοπλισμό για την ανίχνευση δασικών πυρκαγιών όπως και για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των επτά ειδικά προστατευομένων περιοχών σε θέματα περιβάλλοντος.
Αναφέρει επίσης ότι η διαρροή πετρελαίου έπληξε κυρίως ένα ιχθυοτροφείο, το οποίο είχε λάβει επιχορήγηση προς ΜΜΕ ως μέρος της βοήθειας της ΕΕ προς την τ/κ κοινότητα και προσθέτει ότι εμπειρογνώμονες της ΤΑΙΕΧ, απεσταλμένοι της ΕΕ, έτυχε να επιθεωρούν τα ιχθυοτροφεία και τα αλιευτικά σκάφη στην περιοχή όταν έγινε η διαρροή και καταλήγει δηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να παρέχουν συμβουλές για το πώς θα περιοριστεί η ζημιά για το ιχθυοτροφείο.
Πηγή: philenews
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/154463/to-katochiko-kathestos-zitise-gia-1i-fora-voitheia-apo-tin-kd#sthash.SpM8Fb72.dpuf