Η κυρίαρχη και διαχρονικά ανθεκτική θεωρία της επικοινωνίας, εστιάζει στην υπεραξία του μέσου ως μηνύματος. Γι’ αυτό και το tipping point σε ιστορικές διαδρομές, εθνών ή προσώπων είναι η ξεχωριστή εκείνη στιγμή κατά την οποία αφήνουν ένα εύηχο αποτύπωμα, που έκτοτε τους συνοδεύει, τους χαρακτηρίζει, τους αυτοπροσδιορίζει.
Στην περίπτωσή μας, η Ελλάδα της κρίσης, είναι πάνω από όλα… η Ελλάδα. Ένα ιστορικά ανθεκτικό και πανίσχυρο brand name, που όσο κι αν το υποτιμούμε οι ίδιοι, έχει τη δική του, ιδιαίτερη απήχηση στις άλλες… φυλές της ανθρωπότητας. Και παρακάμπτει τις πτυχές της κρίσης, ή έστω δρομολογεί πρωτοβουλίες και συνέργειες για να αποκατασταθεί η εικόνα μιας Ελλάδας το όνομα της οποίας αντηχεί ακόμη στα βάθη της Ιστορίας. Και συγκλονίζει εκείνους που έχουν την επαρκή παιδεία για να καταλάβουν.
Στην ιδιαίτερη αυτή “παρέα”, ανήκει πανηγυρικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα. Που βρέθηκε στην Αθήνα για να στηρίξει την Ελλάδα και την προσπάθεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να κάνει το πρώτο και κρίσιμο ρετουσάρισμα της “εθνικής φήμης” που συνοδεύει σήμερα τη χώρα.
Οι δηλώσεις του στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού απολύτως χαρακτηριστικές της θετικής προδιάθεσής του: Κοινές δράσεις ενόψει των δυο Προεδριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, συμπόρευση στο θέμα του αγωγού ΤΑΡ, συναντίληψη για την ιστορική ανάγκη αναστροφής της μάστιγας, όπως την χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς, της ανεργίας ειδικά των νέων ανθρώπων. Δηλαδή των γενεών που έρχονται να κληρονομήσουν μια Ευρώπη η οποία δεν αρέσει πια σε κανέναν.
Δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, ο Ενρίκο Λέττα μίλησε για την αναγκαιότητα ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, για λογαριασμό της Ελλάδας. Επιστροφής των επενδυτών. Αποφυγής… ατυχημάτων. Υπογράμμισε με έμφαση το αυτονόητο, που συνήθως διαφεύγει της προσοχής λόγω μιας ακραία δύσκολης καθημερινότητας: Ότι δηλαδή οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά το μέσο για να φτάσουμε “στη Γη της Επαγγελίας”. Πιο απλά, στη γειτονιά της ανάπτυξης, που διασφαλίζει τη σταθερότητα και επιτρέπει στην ελπίδα να χαμογελάσει σε ένα μέλλον που διαφορετικά φαντάζει εκνευριστικά χλωμό.
Μια συγκεκριμένη αποστροφή όσων είπε ο Ενρίκο Λέττα ωστόσο, δίνει το στίγμα της ιστορικής πραγματικότητας που έχει “εντυπωθεί” στο υποσυνείδητο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Εκείνων που, ακόμη κι όταν δεν το δείχνουν, ή παραλείπουν να το αφηγηθούν, δεν έχουν ξεχάσει. Θυμούνται.
“Εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκε η Ευρώπη. Εδώ θα αναγεννηθεί”, είπε ο πρωθυπουργός στη χώρα του οποίου εδρεύει η ιστορική πόλη της Αναγέννησης, η Φλωρεντία των τεχνών, του ατίθασου πνεύματος και της δημιουργίας. Και του… Ματέο Ρέντσι, επικρατέστερου επόμενου πρωθυπουργού της Ιταλίας, θα πρόσθετε κάποιος που δεν θα άντεχε τον πειρασμό του σχολίου.
Η Ελλάδας της ευρωπαϊκής αναγέννησης λοιπόν. Γιατί όχι; όπως θα έλεγε και ο Ρόμπερτ Κένεντι…
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
ysteriografa.gr