04 Ιουλίου 2013

Ο στρατός «ξήλωσε» τον Μόρσι. Γιορτάζουν οι Αιγύπτιοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Δραματικές οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα των Ένοπλων Δυνάμεων και την καθαίρεση του Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Σε ρόλο αυτόκλητου θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο, μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Στο ενωτικό μήνυμα του, το οποίο ανέγνωσε περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς ηγέτες, ο Αλ-Σισί ανακοίνωσε την αναστολή της ισχύς του Συντάγματος, τονίζοντας ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού. Προσωρινά την εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Αλ Σίσι ανέφερε ότι μια ομάδα ειδικών θα επανεξετάσει το σύνταγμα, ενώ θα λειτουργήσει και μια εθνική επιτροπή συμφιλίωσης, μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Πρόσθεσε ότι ο οδικός χάρτης έχει συμφωνηθεί από μια σειρά πολιτικών ομάδων. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

"Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία" , δήλωσε ο Αλ Σισί, εξηγώντας ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού. "Οι ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν το παν προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλότητα και την ασφάλεια" κατέληξε ο εκπρόσωπος του στρατού.



Του μεταβατικού σχήματος θα ηγηθεί ο 68χρονος επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλί Μανσούρ, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου. O Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη.

«Ελπίζω ο λαός να ζήσει αρμονικά και αυτό το πλάνο να είναι ένα σκαλοπάτι για το λαό ώστε να πετύχουμε όλα αυτά που ελπίζουμε» δήλωσε ο ελ Μπαραντέι. «Ζητώ να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για κάθε Αιγύπτιο» είπε και συνέχισε «Οι Αιγύπτιοι πλήρωσαν υψηλό τίμημα για ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μέλλον».

Από την πλευρά του ο Πάπας των Κοπτών ευχήθηκε ο Θεός να σώσει την Αίγυπτο και η αρμονία να επιστρέψει στη χώρα ενώ ο ιμάμης Αχμέντ ελ Ταγιέμπ, σεϊχης του Αλ Αζχάρ, δήλωσε ότι στηρίζει το βήμα που έκανε ο στρατός και κάλεσε τους Αιγυπτίους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη, πυροτεχνήματα και πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένοι και ζητωκραυγάζουν.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται αυτή την ώρα ο καθαιρεθείς πρόεδρος, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για σύλληψη του.

Σύμβουλός του έλεγε ότι ο Μόρσι βρισκόταν στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και εργαζόταν από εκεί, ωστόσο το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ πλήθος κόσμου που βρισκόταν πέριξ του κτιρίου φώναζε «Βγες έξω Μόρσι».Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.


sigmalive.com/news/international/53775#sthash.jGnR7wf4.fnuMWepd.dpuf