28 Ιουλίου 2013

Το ΣΔΟΕ σε κατάσταση διάλυσης

Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται μία από τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών (ΕΔΕΥΑ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο έχει μείνει χωρίς προϊστάμενο και τμηματάρχες. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διεύθυνση δημιουργήθηκε με αποστολή να αναλαμβάνει τις ιδιαιτέρως σοβαρές υποθέσεις, όπως, μεταξύ των άλλων, σοβαρά σκάνδαλα με την εμπλοκή -και- πολιτικών προσώπων.
Χαρακτηριστικά, μία από τις πολλές υποθέσεις που είχε αναλάβει ήταν η συγκέντρωση στοιχείων για το περιβόητο εξοπλιστικό σκάνδαλο της αγοράς των γερμανικών, προβληματικών υποβρυχίων, για το οποίο κατηγορείται ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

Η σταδιακή «απαξίωση» της διεύθυνσης είχε ήδη ξεκινήσει προ ετών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, με την κάλυψη τότε σημαντικών στελεχών στην ηγεσία του ΣΔΟΕ. Στη συνέχεια, στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν να την υποβαθμίσει και να τη μετατρέψει σε υποδιεύθυνση, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να την ενισχύσει και να την εκσυγχρονίσει περαιτέρω. Πέρυσι, στην αρχή του έτους, ο προϊστάμενός της αποχώρησε και από τότε έως και σήμερα η διεύθυνση λειτουργεί με κατ’ ανάθεση, δηλαδή με προσωρινά διορισμένους επικεφαλής. Στο μεταξύ, πρόσωπο το οποίο ήλθε στην έδρα του ΣΔΟΕ, στην Αθήνα, από επαρχιακή πόλη, τοποθετήθηκε ως υποδιευθυντής, αλλά και αυτό δεν μακροημέρευσε.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αυτή την περίοδο, κατά την οποία προωθούνται σημαντικές αλλαγές στο ΣΔΟΕ. Όπως όλα δείχνουν, το Σώμα ουσιαστικά μετατρέπεται σε «υπηρεσία δύο ταχυτήτων». Στην «πρώτη ταχύτητα» θα είναι οι πλέον νευραλγικές διευθύνσεις του, οι οποίες θα ασχολούνται με τις πιο σοβαρές και μεγάλες υποθέσεις, όπως εξάλλου είναι η -υποβαθμισμένη πάντως- ΕΔΕΥΑ, καθώς και άλλες. Στη «δεύτερη ταχύτητα» θα είναι άλλες υπηρεσίες, οι οποίες θα περάσουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέχρι τον Οκτώβριο. Η γραμματεία, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων του ΣΔΟΕ. Στις αρμοδιότητές της θα είναι και οι καθημερινοί προληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις και στην αγορά για την απόδοση του ΦΠΑ, στην έκδοση αποδείξεων, οι έλεγχοι για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Οι επιτυχίες της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών είχαν διαφημιστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με ιδιαιτέρως πομπώδη τρόπο. Όπως για παράδειγμα, αποκαλύψεις γύρω από μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων. Παρά ταύτα, ενώ παλαιότερα υπήρχαν εκεί περισσότερες από εκατό οργανικές θέσεις, στη συνέχεια έμειναν περί τα εβδομήντα άτομα και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται σε φάση περαιτέρω αποψίλωσής της σε προσωπικό. Παράλληλα, έχει αποψιλωθεί από ικανά και έμπειρα στελέχη στην εξιχνίαση μεγάλων υποθέσεων. Γεγονός που δεν μπορεί παρά να προκαλεί εύλογες απορίες, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, κατά την οποία άπαντες διατείνονται ότι θέλουν να καταπολεμήσουν τις μεγάλες οικονομικές παρανομίες.

Η «καυτή ατζέντα» των υποθέσεων που χειρίζεται η ΕΔΕΥΑ

Στα χέρια αυτής της διεύθυνσης βρίσκεται μια μακρά και «καυτή ατζέντα» μεγάλων υποθέσεων. Ενδεικτικές της σοβαρότητας είναι οι εξής:

-Το θεωρούμενο ως μεγάλο εξοπλιστικό σκάνδαλο της αγοράς των γερμανικών τανκς Leopard. Η υπόθεση αυτή, πάντως, εδόθη προς διερεύνηση σε άλλη διεύθυνση του ΣΔΟΕ, εκτός των άλλων, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό στην ΕΔΕΥΑ. Αλλά και η συγκεκριμένη διεύθυνση στην οποία εδόθη, λέγουν στελέχη του ΣΔΟΕ, είναι πολύ βαριά «φορτωμένη» με εξίσου πολλές και μεγάλες υποθέσεις. Κάτι που προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι τεράστιος όγκος υποθέσεων συγκεντρώνεται μόνο σε μία διεύθυνση, ενώ αποκλείονται ή υποβαθμίζονται άλλες.

-Οι ιδιαιτέρως μεγάλες ατασθαλίες στον «Ερυθρό Σταυρό» και στο «Ερρίκος Ντυνάν». Μια πολύκροτη υπόθεση, με ποικίλες πολιτικές εμπλοκές, για τη διερεύνηση της οποίας, μεταξύ άλλων, απαιτείται «βουτιά» στα «πόθεν έσχες» πολιτικών και άλλων παραγόντων.

-Η περιβόητη υπόθεση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, με τους στημένους αγώνες.

Άλλες υποθέσεις, που είτε ολοκληρώθηκαν είτε εκκρεμούν, είναι οι ατασθαλίες με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που έπαιρναν πανεπιστημιακοί φορείς, σοβαρότατες παρατυπίες στο ΚΕEΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), που είχαν αποκαλυφθεί προ ετών χάρις στις έρευνες του ΣΔΟΕ, έπειτα από καταγγελίες, μεγάλες προμήθειες του υπουργείου Μεταφορών στο παρελθόν, αγορές του υπουργείου Άμυνας, η «υπόθεση του Γηροκομείου» κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχουν «διαρρεύσει» λίστες του ΣΔΟΕ με πολιτικούς, για τους οποίους διεξάγονταν ή συνεχίζονται να γίνονται έρευνες. Άλλες για ήσσονος σημασίας καταγγελίες και άλλες για εμπλοκή σε πολύ σοβαρές υποθέσεις. Οι περισσότερες σχετίζονται με σοβαρές υποθέσεις, τις οποίες ερευνά το ΣΔΟΕ, και εκεί διαπιστώθηκε κάποια εμφάνιση ή και εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Τέλος, η χρησιμότητα της ΕΔΕΥΑ καθίσταται εμφανής, εάν ληφθεί υπόψη ότι ερευνά υποθέσεις ιδιαίτερης σημασίας, ως επί το πλείστον κατόπιν παραγγελίας από τις εισαγγελικές αρχές, την ΕΛ.ΑΣ., την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), την Αρχή κατά του Βρώμικου Χρήματος (εθνική αρχή για την πρόληψη και την καταστολή εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας) κ.λπ.

Θανάσης Αργυράκης, στον “Τύπο της Κυριακής”