17 Ιουλίου 2013

Οι Γερμανοί "τροχίζουν" το... ψαλίδι

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

«Θα υπάρξει ένα σημαντικό ΄κούρεμα΄, γιατί η δυνατότητα των Ελλήνων να αναχρηματοδοτήσουν το κρατικό χρέος τους δεν είναι δεδομένη».

Μ’ αυτά τα λόγια… αποχαιρέτησε και μάλιστα δημοσίως -με δηλώσεις του δηλαδή στην προχθεσινή Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ)- τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο κ. Γιόργκ Ρόχολ, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του «κάιζερ» της γερμανικής οικονομίας.

Η δημόσια, πλέον, συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους βαδίζει, φυσικά, πλάι-πλάι με το «χρηματοδοτικό κενό» της χώρας.

Σχετικά μ’ αυτό, η σημερινή Sueddeutshe Zeitung, επικαλούμενη ανώτατη πηγή της Κομισιόν, λέει πως «στα τέλη Σεπτέμβρη η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα». Και αυτό γιατί η Ελλάδα, δεν φαίνεται να μπορεί να ικανοποιήσει τη ρήτρα εκείνη του καταστατικού του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η χώρα η οποία δέχεται τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού, μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες…

Προφανώς, λοιπόν, ο σύμβουλος του κ. Schaeuble δεν λέει «ό,τι θέλει». Ούτε βέβαια, ο ίδιος ο κ. Schaeuble.

Πέντε μέρες πιο πριν εξάλλου, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild είχε μία στιχομυθία με τον δημοσιογράφο η οποία μάλλον δεν προσέχθηκε δεόντως…

Όταν η Bild τον ρώτησε «εάν εγγυάται στους Γερμανούς πολίτες ότι, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, δεν θα δώσει χρήματα των φορολογουμένων για την Ελλάδα», ο κ. Schaeuble απέφυγε, ουσιαστικά, να απαντήσει λέγοντας πως «εγγυάται ότι θα κάνει τα πάντα για να πετύχει το πρόγραμμα στην Ελλάδα»…

Φυσικά, απέφυγε να απαντήσει στο τι θα κάνει αν… δεν πετύχει το πρόγραμμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάποιοι άλλοι δεν συζητάνε ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις.

Η FAZ «προτείνει» στους αναγνώστες της να «διαβάσουν» τη σημαντικότερη γερμανική μελέτη για την Ελλάδα που έχει έως τώρα δημοσιευθεί, δηλαδή εκείνη του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (Institut fuer Weltwirtschaft, IfW-Kiel) για να δουν τι άλλο μπορεί να γίνει.

Με μια προσεκτική ματιά, θα δει κανείς πως στο IfW υπολογίζουν ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 64% και 71%, προκειμένου να πέσει κάτω από το 120% μέχρι το 2022, καθώς σήμερα ξεπερνά το 175%.

H επιλογή του ενός ή του άλλου σεναρίου «κουρέματος» χρέους εξαρτάται πάνω απ’ όλα, σύμφωνα με το ΙfW, από το πόσο γρήγορα θα «τρέξει» το ελληνικό ΑΕΠ από το 2014 έως το 2022.

Όσο γρηγορότερα «τρέξει» το ΑΕΠ, τόσο λιγότερο «κούρεμα» του χρέους θα χρειαστεί.

Συγκεκριμένα:
- αν έχουμε στην Ελλάδα ανάπτυξη 2% κάθε χρόνο τότε θα χρειασθεί «κούρεμα» 71%

- αν έχουμε ανάπτυξη 4% θα χρειασθεί «κούρεμα» 64%. Αυτό είναι φυσικά το «αισιόδοξο» σενάριο.
Σε άλλο σημείο, πάντως, της μακροσκελέστατης μελέτης του IfW αμφισβητείται πλήρως η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει εντυπωσιακά και γρήγορα.

Λίγο-πολύ δεδομένο θεωρεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των άλλων διεκδικητών της εξουσίας στις 22 Σεπτέμβρη, δηλαδή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κ. Carsten Schneider. Μιλώντας στο περιοδικό Focus δήλωσε με... άνεση πως «αυτή τη φορά δεν θα δοθούν νέα δάνεια στην Ελλάδα, αλλά θα μια ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα φέρει άμεσες απώλειες για το γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».


Πηγή:www.capital.gr