30 Ιουλίου 2013

Παπαδημουλης: Ειπαμε και μερικες μαλακ@ες παραπανω στο συνεδριο... και βεβαια δεν θα τους ξαναπροσλαβουμε ολους


Πριν στεγνώσει το μελάνι των προγραμματικών εξαγγελιών που διαμορφώθηκαν στο Συνέδριο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιχείρησε στροφή στον ρεαλισμό, προβληματίζοντας την ηγεσία

«Γραμμή Μαζινό» έναντι της παροχολογίας στην οποία επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να στήσουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, που φτάνουν να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή σε θέματα όπως η αναδιάρθρωση και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η ΔΗΛΩΣΗ. Ο κ. Παπαδημούλης περιορίστηκε να κάνει λόγο για επιστροφή της νομιμότητας και επικεντρώθηκε μόνο στην επαναφορά ανθρώπων που χρειάζονται στο Δημόσιο και έχουν αδικηθεί. «Μην περιμένετε από μένα προσωπικά να πάω στην εύκολη υποσχεσιολογία ότι όλους θα τους επαναπροσλάβουμε ή θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα γυρίσουμε την κατάσταση εκεί που ήταν το 2009», έσπευσε να διευκρινίσει (στον Real).
«Ο κόσμος δεν περιμένει να κάνουμε σοσιαλισμό μέσα σε έξι μήνες», τόνισε επίσης απαντώντας στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ωστόσο, πριν από μερικές εβδομάδες σε ειδική προσθήκη που έγινε την τελευταία στιγμή στην απόφαση του Συνεδρίου είχε καταστεί σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε επαναπροσλήψεις όλων των απολυμένων του Δημοσίου.

Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ. «Το τελευταίο διάστημα είχαμε απανωτές παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες της κυβέρνησης, που οδήγησαν σε διαθεσιμότητες και απολύσεις χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων», αναφερόταν στην απόφαση που κατέληγε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσει αυτές τις παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες και θα τις ακυρώσει στην πράξη. Στον δημόσιο τομέα που εμείς οραματιζόμαστε, ως μοχλό της παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας, όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έχουν τη θέση τους και θα επαναπροσληφθούν».
Οι διαφοροποιήσεις αυτές έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, από τη στιγμή μάλιστα που προέρχονται από στελέχη του στενού περιβάλλοντος του προέδρου του κόμματος και με δεδομένη τη σκληρή γραμμή που έχει αποτυπωθεί από την πλευρά του Αριστερού Ρεύματος.
Είναι ενδεικτικό πως ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε πρωτοστατήσει έξω από τη Βουλή στη διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έγινε κατά την προ εβδομάδων συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονταν και δια-τάξεις για τη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων. Τότε μάλιστα είχε αναρτήσει πανό συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, στο οποίο αναφερόταν: «Να απολύσουμε την κυβέρνηση. Οχι στις απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».
Σε κεντρικό επίπεδο, η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει στηριχτεί τις τελευταίες ημέρες στην καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ως προς τις επιλογές της για το Δημόσιο. «Για να πιάσει τα νούμερα της τρόικας, είναι αποφασισμένη να στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους με διαδικασίες φαστ τρακ», ανέφερε ανακοίνωση του κόμματος το περασμένο Σάββατο, δηλαδή μόλις δύο ημέρες πριν από τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη.
Αντιθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ηπιότερους τόνους, μιλώντας για την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και διευκρινίζοντας απλώς πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσίες που παρουσιάζουν πλεόνασμα σε άλλες με κενά ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. «Αλλαγές χρειάζονται και χρειάζονται και κριτήρια που να στηρίζονται στην αξιοκρατία και όχι στην κομματοκρατία», επισήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης αν και αναγνώρισε πως οι διαφορές με το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μεγάλες, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν από τα εκατό συμφωνούμε σε δύο, τρία ή πέντε, πρέπει να τα φροντίζουμε από κοινού».

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ. Το αλαλούμ στη γραμμή που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται και με αφορμή τις εκ διαμέτρου αντίθετες χθεσινές δηλώσεις έτερου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για κοινωνικό μακελειό χωρίς τέλος.
«Το κράτος ακρωτηριάζεται, οι κοινωνικές υπηρεσίες αποσαθρώνονται, υπάλληλοι με προϋπηρεσία ετών, ακόμα και κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, μέσω της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας οδηγούνται στην απόλυση», σχολίασε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες.

Νικολέττα Μουτούση
ΤΑ ΝΕΑ