«Μία φορά το χρόνο, το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης φαίνεται να ...σπάει. Ο ουρανός καίει, βροντές ακούγονται, αλλά οι νησιώτες γιορτάζουν ένα θέαμα παρόμοιο με αυτό που δημιούργησε το νησί τους. Το ηφαίστειο καιρό τώρα γκρινιάζει κάτω από το βυθό της θάλασσας». Η γλαφυρή, εκστατική περιγραφή ανήκει στο Spiegel.
Η γερμανική διαδικτυακή έκθεση του Spiegel εκθειάζει την σπάνια ομορφιά κι εξιστορεί το μύθο της Σαντορίνης, με αφορμή ένα φεστιβάλ – άγνωστο σε πολλούς Ελληνες είναι η αλήθεια – τα Ηφαίστεια που αναπαριστά την έκρηξη του ηφαιστείου.
Τα Ηφαίστεια είναι ένα φεστιβάλ με διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα και κορύφωση την εκτόξευση πυροτεχνημάτων στη Νέα Καμένη.
Ο συντάκτης τα έζησε πέρυσι πάνω στο πλοίο Thalassa και τα περιγράφει εκστασιασμένος:
«Σιγοβράζει. Το ηφαίστειο μοιάζει να φτύνει φωτιά. Ο ουρανός καίγεται. Κόκκινοι, κίτρινοι, πράσινοι και μπλε σπινθήρες φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Νέα Καμένη. Η θάλασσα είναι ασημένια.
Στα εστιατόρια των Φηρών με ποτήρια σαμπάνιας στα χέρια, οι επισκέπτες του νησιού απολαμβάνουν το θέαμα. Φωτοβολίδες, φλεγόμενες μπάλες στον ουρανό. Κι ο καπετάνιος ρίχνει την άγκυρα του Thalassa για να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο νησί, ακόμα πιο κοντά στη φωτιά.
Φέτος το φεστιβάλ θα γίνει στις 19 Αυγούστου. Κάποιοι χτίζουν στο ακατοίκητο νησί της Νέας Καμένης κάτι σαν κρατήρα ηφαιστείου και τον γεμίζουν με κροτίδες και ρουκέτες. Για μια ώρα ηβ Νέα Καμένη καίγεται».
Η περιγραφή είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή και το άρθρο συνεχίζει:
Θερμές πηγές στους πρόποδες του νησιού
«Η ιστορία της Σαντορίνης άρχισε πριν περίπου 80.000 χρόνια. Αρκετές υπόγειες ηφαιστειακές εκρήξεις δημιούργησαν ένα σχεδόν κυκλικό νησί με διάμετρο 15 χιλιομέτρων. Οι επόμενες εκρήξεις άλλαξαν και πάλι το πρόσωπο του νησιού και προκάλεσαν τη σημερινή του μορφή. Σήμερα η Σαντορίνη αποτελείται από δύο κατοικημένα νησιά, τη Σαντορίνη και τη Θηρασία και το Ασπρονήσι, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη, τρία ακατοίκητα νησάκια.
Το εσωτερικό της Γης είναι ακόμη σε κίνηση. Σημάδια της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι το καυτό CO2, οι ατμοί θείου και οι ιαματικές πηγές στους πρόποδες της Νέας Καμένης. Η θάλασσα είναι ήρεμη και οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στις πηγές. Η βραδιά εξελίσσεται. To Thalassa χαιρετίζει, λάμψη από φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα που θα πρέπει να μοιάζουν με την μεγάλη έκρηξη του 1630 π.Χ., μία από τις πιο βίαιες της ιστορίας. Το χείλος του κρατήρα της Σαντορίνης έσπασε σε τρία μέρη. Ο ουρανός ήταν μαύρος σε όλο το Αιγαίο και ένα τσουνάμι 250 μέτρων εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.
Μη κατοικήσιμες για αιώνες
Οι συνέπειες έχουν εδώ και καιρό αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης. Η έκρηξη του ηφαιστείου λέγεται ότι εξόντωσε τον Μινωικό πολιτισμό στην γειτονική Κρήτη. Η σύνδεση μεταξύ της έκρηξης και της κατάρρευσης του μινωικού πολιτισμού θεωρείται πλέον απίθανη. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η έκρηξη του ηφαιστείου πριν από 3.600 χρόνια ήταν τεράστια. Η Σαντορίνη, στη συνέχεια, γνωστή ως Θήρα τότε, καλύφθηκε από ένα στρώμα ελαφρόπετρας, 60 μέτρων ύψους και δεν ήταν κατοικήσιμη για αιώνες.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει στο νησί των Κυκλάδων βλάστηση.
Οι εκρήξεις δημιούργησαν και την θεωρία της Ατλαντίδας. Ο πιο διάσημος υποστηρικτής αυτής της διατριβής είναι ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας. Μίλησε για ένα πλούσιο βασίλειο που ονομάζεται Aτλαντίς, το οποίο βυθίστηκε κάτω από τα κύματα από τη μια μέρα στην άλλη.
Είναι νύχτα στη Σαντορίνη. Η Thalassa είναι ακόμα στα βράχια της Νέας Καμένης. Σμήνη πυραύλων πυρπολούν τον ουρανό. Είναι τεχνητός θόρυβος και καπνός. Από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1950, η Σαντορίνη είναι ήσυχη, αν και οι επιστήμονες μετρούν από το 2011 ενισχυμένη δραστηριότητα στο θαλάσσιο υπέδαφος. Κάθε χρόνο, ωθείται η βόρεια αφρικανική πλάκα αρκετά εκατοστά κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. Εάν και πότε συμβεί μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη, δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Ηρθε η ώρα για το αποκορύφωμα. Για άλλη μια φορά, το νησί λάμπει. Για άλλη μια φορά, το υψηλότερο σημείο στα 122 μέτρα του νησιού, είναι φωτισμένο. Στη συνέχεια, η Νέα Καμένη επιστρέφει ξαφνικά στο σκοτάδι. Ολοι τώρα τρέχουν στο λιμάνι των Φηρών».
Ο Αγιος Γεράσιμος στο Φηροστεφάνι
Τerrace Cafe με θέα στην Καλντέρα
Tαξιδιώτες στη Νέα Καμένη
Ηφαίστεια 2012
Οία, η λευκή πόλη στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας
Η Κόκκινη Παραλία στο Ακρωτήρι σε σχήμα ημισελήνου