08 Ιουλίου 2013

Γιατί οι «τεμπέληδες Έλληνες» δεν μαζεύουν φράουλες... που δεν θα μαζευαν ουτως ΄η αλλως

[Βρηκαμε τωρα κολλημα οτι τα λαμογια δεν κατεθεσαν αιτηση στον ΟΑΕΔ (για την ακριβεια κατεθεσαν αλλα ο ΟΑΕΔ δεν την εκανε δεκτη γιατι οι εργατες του ΟΛΑ δεν ανηκουν στη δικαιοδοσια του!) για εργατες στη συλλογη φραουλας στη Μανωλαδα και βαυκαλιζομαστε οτι αυτο φταιει... λες κι αν ειχαν καταθεσει θα ειχαν τρεξει οι Ελληνες να δουλεψουν στα χωραφια...]

της Χ. Ταχιαου

Το τέρας: «Ούτε δέκα Έλληνες δεν πήγαν να μαζέψουν φράουλες στη Νέα Μανωλάδα. Οι παραγωγοί είχαν ζητήσει από τον ΟΑΕΔ 4.468 άτομα».

Το ρεπορτάζ: Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η επιστολή ενός ανέργου που έχει, μάλιστα, σπίτι στη Μανωλάδα. Σε αυτήν, περιέγραφε την προσπάθειά του να πάρει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις εργασίας και την απροθυμία, τόσο του ΟΑΕΔ, όσο και των υπευθύνων των συνεταιρισμών, να τον κατατοπίσουν σχετικά, με αποτέλεσμα να μη βγάλει άκρη και να μη δουλέψει, παρά την καλή του διάθεση.

Επικοινώνησα με τον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας, με υπεύθυνους του συνεταιρισμού ΥΡΜΙΝΗ, με έμπορο φρούτων, με γεωπόνο της περιοχής και με έναν εκ των βουλευτών που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση. Τα γεγονότα, όπως βγαίνουν από τις αφηγήσεις, αλλά και τα συμφραζόμενα, συνοψίζονται ως εξής:
  • Στα τέλη Απριλίου, και μετά την κατακραυγή, οι παραγωγοί της Μανωλάδας επισκέφτηκαν τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση στις εποχικές ανάγκες για εργάτες γης.
  • Σύμφωνα με παριστάμενο στη συνάντηση, ο Υπουργός είπε: «Να κάνετε πρώτα αίτηση στον ΟΑΕΔ. Να ζητήσετε Έλληνες εργάτες και μετά, αν δε δούμε αντίδραση, θα δούμε τι θα γίνει. Θα ζητήσουμε μετακλητούς (δηλαδή, εργάτες από Βουλγαρία ή Ρουμανία) κι αν δεν προχωρήσει αυτή η λύση θα προσπαθήσουμε να νομιμοποιήσουμε εργάτες από την Ασία.».
  • Στις αρχές Ιουνίου, εκπρόσωποι των δυο συνεταιρισμών της Μανωλάδας πήγαιναν από χωράφι σε χωράφι ρωτώντας τους παραγωγούς «Αύριο, εσύ πόσους εργάτες χρειάζεσαι;».
  • Έτσι, ΥΡΜΙΝΗ και ΗΛΙΔΑ μάζεψαν τον αριθμό των 4.468 ατόμων και, στις 6 Ιουνίου, κατέθεσαν αίτηση στον ΟΑΕΔ ζητώντας εργάτες γης για λογαριασμό 114 παραγωγών.
  • Μετά από λίγες μέρες, ο ΟΑΕΔ τους απάντησε ότι οι εργάτες ΟΓΑ δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους τους, οπότε αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αίτημα. Ωστόσο, άτυπα, ενημέρωσαν κάποιους ενδιαφερόμενους.
  • Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, αυτούς τους λίγους ενδιαφερόμενους, οι παραγωγοί έκαναν τα πάντα για να τους αποθαρρύνουν, λέγοντας ότι η δουλειά είναι για λίγες μέρες, ότι η σεζόν τελείωσε και βρίσκοντας προφάσεις για να μην τους κρατήσουν. Σαν αποτέλεσμα, κανείς δεν εργάστηκε ολόκληρη ημέρα στα χωράφια, όπως παραδέχονται τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο κι από την πλευρά των παραγωγών.
  • Στα τέλη Ιουνίου, οι παραγωγοί έστειλαν φαξ στον ΟΑΕΔ ζητώντας «προσωρινή παύση της αίτησης» κι ενημερώνοντας ότι όταν έχουν ανάγκη θα επανέλθουν.
Πάμε, τώρα, στην ιστορία ολόκληρη και τα παραλειπόμενά της. Διότι, δύσκολα μπορεί να πείσει κάποιος ότι χρειάζεται αύριο 4.500 εργάτες και να βασιστεί ότι ο ΟΑΕΔ θα τους βρει σήμερα.

«Θελήσαμε να κάνουμε ένα τεστ στο σύστημα, να δούμε εάν μπορεί να ανταποκριθεί», λέει πηγή από την περιοχή που επιθυμεί να διατηρήσει ανωνυμία. Η ένσταση, εδώ, είναι ότι λογικά το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Βέβαια, «σύστημα» είναι και οι παραγωγοί φράουλας, οι οποίοι μόλις στα μέσα Ιουνίου 2013 πληροφορήθηκαν ότι υπάρχουν άνεργοι ΟΓΑ οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις λίστες του ΟΑΕΔ παρόλο που, λογικά, θα έπρεπε να το γνωρίζουν, καθώς δεν είναι χθεσινοί.

Η αίτηση, όπως παραδέχονται οι πηγές μου, κατατέθηκε επειδή το ζήτησε ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει η επόμενη φάση. Οι παραγωγοί περίμεναν ότι δε θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση και ήθελαν να έχουν την επιβεβαίωση προκειμένου να πιέσουν το Υπουργείο και να βρεθεί μια λύση. Όπως λεν, όμως, περίμεναν μια κάποια μεγαλύτερη ανταπόκριση από κατοίκους της περιοχής κι ήταν έτοιμοι να μισθώνουν λεωφορεία από τις μεγάλες πόλεις προκειμένου να τους μεταφέρουν στη Μανωλάδα.

Εννοείται ότι η προσωρινή λύση υπήρχε έτοιμη, διότι οι αλλοδαποί βρίσκονταν ήδη στην περιοχή για τις εργασίες. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, αξιοποιήθηκαν εργάτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου λειτουργούν οργανωμένα γραφεία που παρέχουν προσωπικό.

Το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν περιθώρια αντιμετώπισης της κατάστασης με τόση προχειρότητα ή εάν υπάρχει η βούληση του κράτους να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο ζήτημα της εποχικής απασχόλησης.

Οι παραγωγοί της Μανωλάδας κάνουν λόγο για τζίρο 100.000.000 ευρώ από τη φράουλα ετησίως και για πόλεμο από άλλες χώρες για τις αγορές της Ρωσίας και της Γερμανίας. Πιστεύουν ότι, αν το κράτος δε βρει λύση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την παραγωγή.

Η κατάσταση παραείναι σοβαρή για να καθόμαστε και να σχολιάζουμε για «τον τεμπέλη Έλληνα που δεν πάει να μαζέψει φράουλες»...

protagon.gr