30 Ιουλίου 2013

Ερευνα σε σπίτι στα Εξάρχεια κανει η ΕΛΑΣ μετά τον εντοπισμό οπλοστασίου σε ταχύπλοο στη Χίο

- Κατασχέθηκαν δύο αντιαρματικοί όλμοι, χειροβομβίδες, πιστόλια, σφαίρες και εκρηκτικοί μηχανισμοί
– Συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι που επέβαιναν στο φουσκωτό - Άλλες δύο συλλήψεις στη Χίο
- Δώδεκα προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
– Πιθανός προορισμός των όπλων η Τουρκία
– Δεν είναι από το οπλοστάσιο μας λένε από το ΓΕΣ

Μπροστά σε μια υπόθεση διακίνησης και εμπορίας όπλων αλλά ενδεχομένως και με «άρωμα» τρομοκρατίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το πρωί της Τρίτης όταν σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής ακτοφυλακής, που περιπολούσε προληπτικά για παράνομους μετανάστες ανοιχτά της Χίου, εντόπισε μεταξύ Χίου και Οινουσών, ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος επτά μέτρων και το προσέγγισε για έλεγχο «ρουτίνας». Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.



Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που μίλησαν στο protothema.gr, τα όπλα δεν φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν προέρχονται από το οπλοστάσιο του ελληνικού στρατού  αν και για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει καταμετρήσεις σε όλες τις μονάδες.

Και οι τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι, έχουν συλληφθεί ενώ όπως έγινε γνωστό το σκάφος είχε κατεύθυνση την Τουρκία. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι έγιναν άλλες δύο συλλήψεις στη Χίο. Σύμφωνα με το politischios.gr οι δύο άνδρες συνελήφθησαν όταν οι Λιμενικοί θεώρησαν ύποπτες τις κινήσεις τους κοντά στο σημείο που είχε αγκυροβολήσει το σκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούνται κύριοι συνεργοί των δύο συλληφθέντων Ελλήνων. Το αυτοκίνητο εξετάστηκε ενδελεχώς από την Αντιτρομοκρατική και στο πορτ μπαγκάζ εντοπίστηκε ένα σωσίβιο, σχοινί και άλλα αντικείμενα.




Έρευνες σε σπίτια σε Αθήνα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη - Δεκάδες προσαγωγές

Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων των συλληφθέντων, σήμανε συναγερμός στην αντιτρομοκρατική, η οποία ξεκίνησε έρευνες σε σπίτια που είχαν ενοικιάσει τα συγκεκριμένα άτομα σε Αθήνα, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις έρευνες, έγιναν 12 προσαγωγές από την περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, Ελλήνων, αλλά και αλλοδαπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους Έλληνες, ο οποίος είναι 22 ετών, σπουδαστής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ, για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας Έλληνας συνεργάτης τους. Εκτιμάται ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από την ΕΛΑΣ.

Η έκρηξη στην Τριανδρία

Σημειώνεται ότι στις 5 Οκτωβρίου 2011 είχε σκοτωθεί ένας 32χρονος Κούρδος σε έκρηξη χειροβομβίδας σε διαμέρισμα στην οδό Υψηλάντου 27 στην περιοχή της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη. Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν τότε και πάλι αντιαρματικά, πολυβόλα, εννέα χειροβομβίδες, άλλες εκρηκτικές ύλες και άλλος οπλισμός. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση η οποία προετοίμαζε πιθανόν επιθέσεις σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος.

Προσφάτως είχαν υπάρξει αναφορές στον τουρκικό Τύπο για συσχετισμό επιθέσεων κούρδων εξτρεμιστών στην Τουρκία με τον χώρο κράτησης λαθρομεταναστών στο Λαύριο.

Αναφέρεται επιπλέον ότι την περίοδο 1996-98 οι τουρκικές Αρχές είχαν κατηγορήσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ότι προχωρούν σε εκπαίδευση κούρδων εξτρεμιστών σε περιοχή της Ευβοίας προκειμένου να προχωρούν σε αιματηρές επιχειρήσεις σε τουρκικό έδαφος.

Οι καταγγελίες αυτές αυξήθηκαν μετά τον εντοπισμό στην περιοχή της Δροσιάς στην Αθήνα ενός μυστηριώδους Κούρδου, του Σέιντο Χαζάρ, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε σε αυτήν την «εκπαίδευσή» του από στελέχη της ΕΥΠ και από ιδιώτες!

Τέλος, από σειρά ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προκύψει, κυρίως τη δεκαετία του 1980, σχέσεις ελληνικών ένοπλων οργανώσεων (17Ν, Αντικρατική Πάλη) με την τουρκική οργάνωση Dev Sol.