11 Ιουλίου 2013

Σύμβουλος του Σαμαρά γράφει στη Le Figaro: Ποιοι ξεγέλασαν το γαλλικό τύπο για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ολοι θυμούνται το μαύρο πρωτοσέλιδο της Liberation και το πλήθος δημοσιευμάτων και ανταποκρίσεων των γαλλικών μέσων ενημέρωσης για το «μαύρο» στη ΕΡΤ. Τώρα ο Δημοσθένης Δαββέτας, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή για όσα έγιναν στην ΕΡΤ και θεωρεί τον γαλλικό τύπο θύμα παραπληροφορησης καθως εχει την εντυπωση οτι η ΕΡΤ εκλεισε για παντα.
Μάλιστο το άρθρο γνώμης στη Le Figaro έσπευσε να αποδώσει και αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, γράφοντας:

«Άρθρο γνώμης του Δημοσθένη Δαββέτα, συμβούλου του ΠΘ κ. Σαμαρά που αιτιολογεί τη μεταρρύθμιση του Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην οποία δεσμεύεται η Αθήνα.

Στην εισαγωγή του άρθρου υπογραμμίζεται ότι ο γαλλικός τύπος ξεγελάστηκε στο ζήτημα του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Ακολούθως, το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δώσει στο Δημόσιο μια ασφάλεια που δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα άσκησε μια υπερπροστατευτική πολιτική εδραιώνοντας ταυτόχρονα την πελατειακή λογική. Η Νέα Δημοκρατία, τις ελάχιστες φορές που πήρε την εξουσία δεν άλλαξε τα πράγματα.

Τη στιγμή της κρίσης όμως η μεταρρύθμιση ήταν αναπόφευκτη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ρητά εγγεγραμμένες στη συμφωνία με την τρόικα και αφορούν στη μείωση του υπερτροφικού δημόσιου τομέα.

Όταν ο Πρόεδρος Ολάντ ήλθε στην Ελλάδα ή όταν ο κ. Σαμαράς πήγε στην Κίνα η ΕΡΤ έκανε απεργία και οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα της ενημέρωσης.

Μέσα στο χρόνο η ΕΡΤ έγινε εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις. Εάν ο ΠΘ ζητούσε τη μεταφορά υπαλλήλων, η νομοθεσία το επέτρεπε μόνο σε επίπεδο 2%. Υπό αυτές τις συνθήκες θα χρειαζόντουσαν χρόνια για να αλλάξει οτιδήποτε. Συνεπώς δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα από το να κλείσει η ΕΡΤ ώστε να επαναδημιουργηθεί υπό νέο σχήμα, πιο δημοκρατικό, όπως και έγινε. Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε το όλο θέμα.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ένας υπουργός ανέλαβε το ειδικό καθήκον να φέρει σε πέρας τη μετάβαση. Έκανε τρεις διαδοχικές προτάσεις στους υπεύθυνους του προσωπικού της ΕΡΤ. Θα δούμε τις θα βγει. Αυτή είναι η αλήθεια και έπρεπε να ειπωθεί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσει. Ο ΠΘ Αντώνης Σαμαράς το έχει κατανοήσει, ανοίγοντας έναν δύσκολο αλλά αναγκαίο μονοπάτι, ένα μονοπάτι στο οποίο θα πρέπει να μπούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία.»