07 Ιουλίου 2013

O Άδωνις στέλνει ελεγκτές- «ράμπο» στα νοσοκομεία για τον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Τον «πόλεμο» στις ακραίες μορφές κατασπατάλησης πόρων όπως οι «διαγνωστικές» νοσηλείες αλλά και η υπερπληθώρα άχρηστων εξετάσεων, πράξεων, ειδικών υλικών, φαρμάκων και ημερών νοσηλείας που γίνονται καθημερινά στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας της χώρας, κηρύσσει ο νέος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις συσσωρευμένες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ , ο υπουργός Υγείας επιστρατεύει ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες με ειδικές ομάδες θα εγκαθίστανται εντός του νοσοκομείου, ελέγχοντας όλα τα στάδια στη διαδικασία διάγνωσης, θεραπείας και περίθαλψης, ενώ θα υποστηρίζονται από την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή, με ηλεκτρονικά συστήματα λογισμικού και τιμοκαταλόγους όλων των διαγνωστικών εξετάσεων, των ιατρικών πράξεων και αμοιβών.

Ο νέος υπουργός Υγείας δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» «αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανάθεση του ελέγχου σε με στόχο να σταματήσει την αιμορραγία του συστήματος, αλλά και να δημιουργήσει την υποδομή για τη συγκράτηση του κόστους υγείας, χωρίς να καταφύγει σε οριζόντιες περικοπές και υποβάθμιση των παροχών».

Το εργαλείο, που ονομάζεται Κλινικός Ελεγχος επιστρατεύεται στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών νοσοκομείων με αφορμή το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ενεργοποιώντας σχετική μνημονιακή υποχρέωση, η οποία έχει προβλεφθεί, αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Ο έλεγχος θα συμπεριλάβει τις εκκρεμείς οφειλές προς τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, στον βαθμό που για τις οφειλές του 2013, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εφαρμόσει το clow back.

Στόχος, ωστόσο, είναι η καθιέρωση ενός μόνιμου συστήματος με καθημερινό ιατρικό έλεγχο όλων των περιστατικών που εισάγονται στα νοσοκομεία με τη χρήση προτύπων, διασφαλίζοντας την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε λογικό κόστος.

Στην Ελλάδα ο κλινικός έλεγχος εφαρμόζεται την τελευταία 12ετία από τις ασφαλιστικές εταιρείες, που αντιμετώπισαν την προηγούμενη δεκαετία αντίστοιχα με αυτά του Δημοσίου προβλήματα, με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς οδήγησαν στη μείωση του κόστους ιατρικών εξόδων έως και 24% και στη μείωση έως 45% της μέσης διάρκειας νοσηλείας! Οι συνολικές περικοπές εξόδων νοσηλείας ενώ αρχικά έφθαναν το 12% - 15% του ετήσιου κόστους, σήμερα έχουν περιορισθεί στο 7% - 9% λόγω της συμμόρφωσης των νοσοκομείων στην ελεγκτική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι αυτές είναι οι μετρήσιμες περικοπές που προέρχονται κυρίως από τον έλεγχο της διάρκειας νοσηλείας και των ιατρικών εξετάσεων ή πράξεων και των αναλώσιμων και ειδικών υλικών. Δεν περιλαμβάνεται το κόστος των μη μετρήσιμων περικοπών, που υπολογίζεται τουλάχιστον διπλάσιο του μετρήσιμου κόστους, με βάση το πλήθος και το μέσο κόστος νοσηλείας σε νοσοκομεία χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς.