18 Ιουλίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Σ.Κεδίκογλου: Tο «μαύρο» θα φύγει σύντομα

Για βαθύτατο κρατισμό που επικρατούσε στην ΕΡΤ και μαζεμένες σε αυτήν όλες τις παθογένειες που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, μίλησε από το βήμα της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι «ήταν αδύνατη η ήπια αντιμετώπιση, δυστυχώς».

Σημειώνοντας ότι έχει ζήσει την ΕΡΤ ως συντάκτης, βουλευτής της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και υπουργός, έδωσε στοιχεία για την πορεία του εκεί, υποστηρίζοντας ότι προσελήφθη ως συμβασιούχος στο «γερμανικό νούμερο» 12-6πμ το 1990, αργότερα έγινε πολιτικός συντάκτης και παρουσιαστής ως το 1995 και μετά λόγω δυσμένειας «μπήκε στο ψυγείο». Για να μη διαμαρτυρηθεί όμως, όπως είπε, του προσέφεραν μονιμοποίηση την οποία αρνήθηκε, καθώς ήταν όπως υποστήριξε ενάντια στις αρχές του να αμείβεται χωρίς να εργάζεται. Για αυτό και παραιτήθηκε. «Αν άξιζα, το απέδειξα με ένσημα στον ιδιωτικό τομέα», είπε, κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν πολλοί από όσους του επιτίθενται, όπως είπε.

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπρεπε να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων και αυτό ήταν αδύνατο με την ΕΡΤ ΑΕ ανοιχτή», είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να μετακινήσουν καν έναν υπάλληλο από την Κατεχάκη στο Ραδιομέγαρο.



Ο κ.Κεδίκογλου έκανε λόγο για αδυναμία παρέμβασης ακόμα και στα επιβεβλημένα, φέρνοντας δύο παραδείγματα. Πρώτον το champions league, κάνοντας λόγο για 32,4 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε για τρία χρόνια η ΕΡΤ όταν η επόμενη προσφορά ήταν στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ, με διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που όπως είπε, είχε καταγγείλει και είχε στείλει ως και στη Δικαιοσύνη. Όταν λοιπόν, συνέχισε, έγινε αρμόδιος υφυπουργός, έδωσε τις αντίστοιχες εντολές με στόχο αυτό να μειωθεί, αλλά παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις προς την ΕΡΤ, οι υπηρεσίες της κωλυσιεργούσαν, με αποτέλεσμα η απόφαση για την προσφυγή στη διαιτησία κατά της UEFA να ληφθεί τον Μάρτιο του 2013 δηλαδή όταν ο ελληνικός λαός είχε ήδη χρεωθεί. «Ποιος φταίει;», ρωτήθηκε , από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει από το βήμα, ότι φταίει η δομή και η λειτουργία της ΕΡΤ. «Μάθετε λίγο το καταστατικό της ΕΡΤ και μετά να μου κάνετε τον τιμητή», είπε, ενώ στις αντιδράσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, απάντησε «κυρία Κωνσταντοπούλου είπατε διάφορα, διαφημίσατε και κλεψίτυπο περιοδικό, φτάνει».

Ως δεύτερο παράδειγμα έφερε την προσπάθεια από το φθινόπωρο του 2012 να έρθει σε συμφωνία η υπηρεσία για το σήμα που εκπέμπεται στην Αμερική, όμως πάλι υπήρξαν προσκόμματα, όπως είπε. «Δηλαδή, δεν μπορεί να εμπορευθεί μόνη το σήμα της η ΕΡΤ, έπρεπε να προλάβει μεσάζοντα», με αποτέλεσμα τους τελευταίους δέκα μήνες η ΕΡΤ να χάσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ.

Και ως κατ’ εξοχήν παράδειγμα που αποδεικνύει κατά τον ίδιο το δέον της κίνησης της κυβέρνησης έφερε το ότι η παραμικρή απόπειρα αλλαγής στην ΕΡΤ, την έθετε εκτός λειτουργίας. «Την στερήθηκαν οι Έλληνες πάνω από έξι μήνες με συνεχείς απεργίες λόγω του ενιαίου μισθολογίου, που έδινε αυξήσεις στου περισσότερους», είπε, μιλώντας για τις απεργίες της ΕΣΗΕΑ που κρίνονταν παράνομες και τότε αναλάμβανε η ΠΟΕΣΥ με απεργίες-ομπρέλα, όπως είπε.

«Γνώριζα από την πρώτη στιγμή τις ιδιαίτερες δυσκολίες της θέσης μου», είπε, σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου χαρακτηρίζεται ως ηλεκτρική καρέκλα. «Γνώριζα όμως ότι η δύσκολη αυτή απόφαση ήταν αναγκαία», είπε, «ήξερα ότι θα βρεθώ στο στόχαστρο των πολιτικών μας αντιπάλων αλλά δεν έχω μάθει να κρύβομαι»… Απαντώντας δε στα περί «μαύρου», είπε «κοίτα ποιος μιλάει», αποδίδοντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ το «μαύρο» των τελευταίων έξι μηνών λόγω απεργιών. Επέμεινε πως το «μαύρο» έπεσε λόγω κατάληψης των κτιρίων από εργαζομένους, συνδέοντάς το με την «νέα απειλή» σήμερα να διακόψουν το μεταβατικό πρόγραμμα, όπως ακούστηκε στην αίθουσα…

Υποσχέθηκε ότι το «μαύρο» θα φύγει σύντομα και τότε στον νέο φορέα θα έχουν θέση οι ικανοί του παρελθόντος, αλλά και οι πτυχιούχοι νέοι που [δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη» όπως είπε. «Τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν από μία ΕΡΤ με μονοψήφια τηλεθέαση», είπε με νόημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχουν να φοβηθούν από τον νέο φορέα. Όσο για τη διαγωνιστική διαδικασία ψηφιακού δικτύου, υποστήριξε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει εξαιρεθεί. «Και η εμπάθεια έχει τα όριά της», κατέληξε.

Ζαφειριάδου Μαριτίνα

rael.gr