23 Αυγούστου 2013

Πρώτα νυχτερινά άλματα ελευθέρας από το νέο ελικόπτερο ΝΗ-90 του Στρατού Ξηράς

Ολοκληρώθηκαν τα πρώτα νυχτερινά άλματα ελευθέρας πτώσεως των επίλεκτων αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων από το νέο σύγχρονο μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ανοίγοντας έτσι μία νέα σελίδα στην επιχειρησιακή εκμετάλλευση του προαναφερθέντος πτητικού μέσου.

Τα άλματα πραγματοποιήθηκαν στη Ζώνη Ρίψεως Πάχης Μεγάρων, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως των μονάδων του Στρατού Ξηράς, σε τεχνικές διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων, από στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ). Όλα τα άλματα, ημερήσια και νυχτερινά, πραγματοποιήθηκαν με πλήρη φόρτο μάχης και ειδικό εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποκτήσεως του μέσου μεταφορικού ελικοπτέρου ΝΗ-90, που αφορά την απόκτηση 20 μονάδων, από τις οποίες οι 4 της εκδόσεων Ειδικών Επιχειρήσεων, και οι υπόλοιπες 16 μεταφορικές, καθώς και τέσσερις συλλογές για μεταφορά τραυματιών (MEDEVAC), που μπορούν πολύ εύκολα να «φορεθούν» σε οποιοδήποτε από 20 ελικόπτερα του προγράμματος, έχει καθυστερήσει δραματικά με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν παραληφθεί μόλις 5 ενώ θα έπρεπε να έχουν παραληφθεί ΟΛΑ εδώ και μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τις σχετικές επανεξετάσεις της αρχικής συμβάσεως εκτιμάται ότι όλα τα ελικόπτερα θα έχουν παραληφθεί περί τα μέσα του 2015 αν όλα πάνε σύμφωνα με την αναθεωρημένη σύμβαση.



Λ.Σ.Μ.
parapolitika.gr