18 Αυγούστου 2013

Αντιπροτείνει σε τρόικα σταδιακό "ξεπάγωμα" πλειστηριασμών

Eντείνεται η προετοιμασία της κυβέρνησης για το νέο τεστ της τρόικα, που θα επιστρέψει στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η μάχη επικεντρώνεται στο πεδίο της κινητικότητας στο Δημόσιο, αλλά και στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Ο Αντώνης Σαμαράς όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής στέλνει μήνυμα προς πάσα κατέυθυνση ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα προχωρήσει.


"Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά και όποιος αντέξει", τόνισε.

Το θέμα της άρσης της προστασίας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα ξανανοίξει από την τρόικα, η οποία πιέζει για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, κάνοντας λόγο για υπερπροστασία, που οδηγεί σε φούσκα τις τιμές.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιπρόταση, βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2014, με διατήρηση της προστασίας πενταετίας.

Για παράδειγμα, το 2014 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα για τα οποία βγήκε απόφαση πλειστηριασμού το 2009, το 2015 τα ακίνητα με απόφαση πλειστηριασμού το 2010 κοκ.

Θα διατηρηθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, με μέριμνα για ανέργους, πολύτενκους, τρίτεκνους, ενώ εξετάζεται και η μείωση του ποσού της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία ισχύει η προστασία από τον πλειστηριασμό, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με το ποσό το οποίο έχει ήδη εξοφλήσει ο δανειολήπτης, για παράδειγμα, δεν θα αντιμετωπίζεται το ίδιο κάποιος που έχει ήδη εξοφλήσει 60.000 ευρώ σε δάνειο 100.000 με εκείνον που για το ίδιο δάνειο πλήρωσε μόλις 15.000 ευρώ.

"Η σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα προστατεύσει τη διατήρηση των αξιών στα υπόλοιπα ακίνητα. Σε διαφορετική περίπτωση, καταργείται η έννοια της εγγύησης", λένε στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η τρόικα, πάντως, εμφανίζει στο τραπέζι συνεχώς και νέες απαιτήσεις, με τελευταία, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής την απαίτηση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες ή πυρκαγιές, κάτι που θα επέφερε πρόσθετο κόστος 100-150 ευρώ το χρόνο για ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ.

Το επιχείρημα της τρόικα είναι ότι με τον τρόπο αυτό, ο προϋπολογισμός απαλλάσσεται από το βάρος του κονδυλίου ενδεχόμενων αποζημιώσεων από τέτοιες αιτίες.

Σημειώνεται ότι σήμερα υποχρεωτικά ασφαλίζονται μόνο τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο - κατ' απαίτηση της τράπεζας.

"Η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας αποτελεί αίτημα της τρόικας προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από μεγάλες φυσικές καταστροφές ακινήτων (από σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ΅, λένε παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου στην εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, προκειμένου να τονωθεί η νεκρή αγορά ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωση ή και ακόμη και κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, εκτιμώντας ότι οι ετήσιες απώλειες που φθάνουν τα 200 εκ. ευρώ θα καλυφθούν από τους αυξημένους φόρους κατοχής μέσω του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης διαμορφώνεται στο 8-10%.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία η ΔΗΜΑΡ ζητεί νέες ρυθμίσεις χρεών, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους θα πληρώσει και πάλι ο λαός.