13 Αυγούστου 2013

Καραγκιοζηδες δικαστες: Στο «κατώφλι» της αποφυλάκισης η «θηλυκή συμμορία» του ΙΚΑ Καλλιθέας

Το αργότερο έως τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφυλακιστούν τα μέλη της «θηλυκής συμμορίας» του ΙΚΑ Καλλιθέας, που φέρεται ότι μέσω επιδομάτων «μαϊμού» είχαν προκαλέσει ζημία άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό.

Ο λόγος; Η ελληνική δικαιοσύνη δεν κατάφερε να προωθήσει γρήγορα τη διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί η δίκη τους εντός των 18 μηνών.

Ήδη, ο εισαγγελέας Εφετών Περικλής Δράκος, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, ζητά την αποφυλάκιση των επτά κατηγορούμενων με περιοριστικούς όρους λόγω συμπλήρωσης, στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, δεκαοκτώ μηνών παραμονής τους στις φυλακές.

Οι περιοριστικοί όροι σημαίνουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μη απομάκρυνσή τους από το νομό Αττικής, συνεχή διαμονή τους στη συγκεκριμένη κατοικία που έχουν δηλώσει και υποχρεωτική εμφάνισή τους έξι φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Πέραν της αποφυλάκισης των πέντε υπαλλήλων, ο εισαγγελέας ζητά επίσης την αποφυλάκιση και των συζύγων δύο εξ αυτών, οι οποίοι εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.

Η δίκη των οκτώ συνολικά κατηγορούμενων, καθώς στο εδώλιο κάθεται ακόμα μία υπάλληλος του ΙΚΑ Καλλιθέας, πρόκειται να αρχίσει εκ νέου στις 27 Αυγούστου, μετά τη θερινή διακοπή, συνεχίζοντας την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας.

Συνολικά έχουν κληθεί πάνω από 60 μάρτυρες και αυτήν τη στιγμή το δικαστήριο εξετάζει τη δεύτερη αρμόδια ελεγκτή του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι κατηγορούμενες δημιουργούσαν υποψήφιους για τη χορήγηση επιδομάτων με διάφορους τρόπους (π.χ. σε συνεργασία με ινστιτούτα αισθητικής).

Αφού κατάφερναν να εγκριθούν τα επιδόματα, κρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος και τα υπόλοιπα τα έπαιρναν οι «δικαιούχοι». Για παράδειγμα, σε μία περίπτωση από επίδομα 15.000 ευρώ που «εγκρίθηκε», τα 6.000 πήγαν στον «δικαιούχο» και τα 9.000 ευρώ τα πήρε η «θηλυκή συμμορία».