10 Αυγούστου 2013

Απάντηση Αθήνας στις δηλώσεις της Άγκυρας για θρησκευτικές ελευθερίες

Tην άμεση αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν τα σχόλια του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, περί «παράνομου διορισμού» του μουφτή της Θράκης από την ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας στην κριτική της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σημείωσε πως η Ελλάδα «εφαρμόζει το Σύνταγμά της, το οποίο προστατεύει πλήρως της θρησκευτικές ελευθερίες».

«Η Ελλάδα εφαρμόζει το Σύνταγμά της, το οποίο προστατεύει πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο ως κράτος- μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και, βεβαίως, δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την τήρηση της νομιμότητας στην επικράτειά της» επισήμανε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, τα σχόλια του τούρκου αξιωματούχου ήλθαν στον απόηχο του ανοίγματος του Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, μετά από 90 χρόνια, με τον κ. Μποζντάγ να αποδίδει τη χαμηλή προσέλευση μουσουλμάνων στο γεγονός ότι η τελετή τελέστηκε από τον μουφτή που έχει διοριστεί από την ελληνική πολιτεία.

Τι είχε δηλώσει ο Μποζντάγ

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ΕΕ που διαθέτει νομικά και πολιτικά πλαίσια όμως η Ελλάδα παρά την ένταξη της παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ. Επίσης με τη συνθήκη της Λοζάνης έχουν προστατευθεί τα δικαιώματα της κοινότητας των Μουσουλμάνων Τούρκων της δυτικής Θράκης. Το καθεστώς των μουφτήδων είναι καθορισμένο και είναι επικυρωμένο και από νόμους όλο το καθεστώς των εκλεγμένων μουφτήδων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίο καιρό αγνοώντας τους νόμους και τη Λοζάνη τηρούν μια στάση που δεν αναγνωρίζουν τους νόμους. Ο νόμιμος μουφτής είναι αυτός που έχει αναφερθεί στη Λοζάνη δηλαδή ο εκλεγμένος. Εμείς ως Τουρκία αυτούς αναγνωρίζουμε. Αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. διορισμός μουφτήδων) είναι παράνομο, μονομερή κίνηση και οι διορισμένοι μουφτήδες είναι παράνομοι» ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Αν εμείς από τη διεύθυνση Θρησκευμάτων διορίσουμε τον ιερέα μιας εκκλησίας μάλλον θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος μαζί και η Ελλάδα» πρόσθεσε.