03 Αυγούστου 2013

Από την Αθήνα ως το Παρίσι: Η παρατεταμένη άνοιξη του ελληνικού "ολιγον τι ντοπέ" στίβου

Το 14ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Λουζνίκι της Μόσχας από 10 μέχρι 18 Αυγούστου.

Στη διοργάνωση αυτή η χώρα μας θα συμμετάσχει με 17 αθλητές (8 άνδρες και 9 γυναίκες) και η αποστολή θα αναχωρήσει στις 8 Αυγούστου.

Με την ευκαιρία του κορυφαίου γεγονότος θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή από το 6ο πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997 έως το 9ο του Παρισιού το 2003.

Αυτό το διάστημα περιλαμβάνει την λεγόμενη παρατεταμένη άνοιξη του ελληνικού στίβου αφού από τα 19 συνολικά μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα 16 είναι σε αυτή περίοδο(1997-2003).

Τα περισσότερα μετάλλια οι αθλητές μας τα πήραν στη Σεβίλλη, έξι συνολικά και από αυτά τα δύο χρυσά, δύα ασημένια και δύο χάλκινα.

Στο Εντμοντον οι έλληνες αθλητές ανέβηκαν στο βάθρο συνολικά πέντε και από αυτές για να κρεμάσουν στο στήθος τους ένα χρυσό, δύο ασημένια και δύο χάλκινα.
Ακολουθεί το Παρίσι στη συγκομιδή με τέσσερα μετάλλια, ένα χρυσό, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα ενώ η αρχή για την περίοδο αυτή είχε γίνει στην Αθήνα με το ασημένιο μετάλλιο της Ξάνθου στο μήκος.

Ας θυμηθούμε τα τέσσερα αυτά παγκόσμια πρωταθλήματα.

6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 1997 Αθήνα

Το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας, το ισχυρό χαρτί, η πρόκριση για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ήταν μια εξόχως επιτυχημένη διοργάνωση, η Ελλάδα έδωσε το δικό της στίγμα και φιλοσοφία για την οργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και φυσικά δικαιώθηκε.

Και αγωνιστικά η χώρα μας είχε καλά αποτελέσματα αφού κατάφερε μετά το πρώτο μετάλλιο στην πρώτη διοργάνωση, εδώ στην έδρα μας να χειροκροτήσουμε δύο μετάλλια.

Στο άλμα σε μήκος η Νίκη Ξάνθου κατέκτησε το αργυρό με επίδοση 6.94μ και ο Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 86.64μ γνωρίζοντας την αποθέωση από τους έλληνες φιλάθλους.

Το χειροκρότημα όμως των φιλάθλων γνώρισαν και οι άλλοι έλληνες πρωταθλητές που πρωταγωνίστησαν όπως η Ολγα Βασδέκη (4η στο τριπλούν), ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος (5ος στα 200), ο Λάμπρος Παπακώστας (6ος στο ύψος), ο Χρήστος Μελέτογλου (7ος στο τριπλούν) όπως και η Στέλλα Τσικούνα (στη δισκοβολία).

Στα 100μ νικητής στους άνδρες είναι ο Μορίς Γκριν (9.86) και στις γυναίκες η Μάριον Τζόουνς (10.83).

7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 1999 Σεβίλλη

Αν το πρωτάθλημα της Αθήνας πέτυχε απόλυτα τότε αυτό της Σεβίλλης για τον Ελληνικό Στίβο είναι το φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες διοργανώσεις.

Δύο χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα και 4η στην γενική κατάταξη των μεταλλίων! Πως είναι δυνατό λοιπόν να ξεχαστεί η Σεβίλλη;

Χρυσά μετάλλια κατακτούν η Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν (14.88) και η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό (67.09).

Ο Κώστας Γκατσιούδης και η Τασούλα Κελεσίδου κατακτούν τα αργυρά μετάλλια στον ακοντισμό (89.18μ.) και στη δισκοβολία (66.05μ.) αντίστοιχα.
Στα 100μ η Κατερίνα Θάνου στα 100μ τερματίζει σε 10.83 που είναι πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι σήμερα και παίρνει το χάλκινο μετάλλιο όπως και η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν με 14.61μ. ενώ στον προκριματικό είχε σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ με 15.07μ.

Ο Μαικλ Τζάκσον στα 400μ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκορ ( 43.18), ο Μορίς Γκριν κατακτά τρία χρυσά 100 (9.80), 200 (19.90) και 4χ100 (37.59).

Η Μάριον Τζόουνς κατακτά το χρυσό στα 100μ, το χάλκινο στο μήκος ενώ τραυματίστηκε στα 200μ

Στα μετάλλια πρώτη η ομάδα των ΗΠΑ με 18, 12 Ρωσία και Γερμανία.

8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 2001 Εντμοντον

Ο Καναδάς ανέλαβε την 8η διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο οποίο ο ελληνικός στίβος γεύτηκε πάλι μεγάλες συγκινήσεις και κατέκτησε πέντε μετάλλια, ένα λιγότερο από το πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

Για τα ελληνικά χρώματα εδώ στον μακρινό Καναδά - εκτότων άλλων - ήρθε η μεγαλύτερη διάκριση σε ομαδικό αγώνισμα. Η ομάδα 4χ100μ πήρε την έκτη θέση κερδίζοντας μάλιστα την πανίσχυρη Ρωσία (7η) με τις Κοκλώνη, Πατσού, Καϊδατζή, Θάνου.

Πολλά μετάλλια άλλαξαν… στήθος! Όχι όμως αγωνιστικά αλλά μετά τους αγώνες όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Balco σχετικά με το ντοπάρισμα αθλητών.
Εντυπωσιακή εμφάνιση και σπουδαία νίκη για τον Κώστα Κεντέρη που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ με μια μεγάλη επίδοση 20.04.

Η Μιρέλα Μανιάνι με βολή 65.78 σημάδεψε το αργυρό μετάλλιο σε αυτή τη διοργάνωση μετά το χρυσό της προηγούμενης.

Αργυρό μετάλλιο πήρε και η Κατερίνα Θάνου αφού πρώτα κατέκτησε το χάλκινο αλλά λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών της Μάριον Τζόουνς που ήταν δεύτερη το μετάλλιο πήγε στην ελληνίδα αθλήτρια. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ζάνα Πιντούσεβιτς-Μπλοκ με 10.82.

Με τον ίδιο τρόπο πήγε και το χάλκινο μετάλλιο στην Τασούλα Κελεσίδου η οποία ήταν 4η με επίδοση 65.50. Το χρυσό είχε κατακτήσει η Σάντοβα αλλά λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών της αφαιρέθηκε το μετάλλιο με αποτέλεσμα οι αθλήτριες να ανέβουν μια θέση πιο ψηλά.

Αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό κατέκτησε ο Κώστας Γκατσιούδης που κάρφωσε το ακόντιο στα 89.95μ.

Ο Γκριν νικητής στα 100μ (9.82), ο Μοντγκόμερι ήταν δεύτερος μετείχε και στην σκυταλοδρομία 4χ100μ συνελήφθη ντοπαρισμένος και τα μετάλλια αφαιρέθηκαν από τον ίδιο και τη χώρα του. Το χρυσό της σκυτάλης πήγε στη Νότιο Αφρική και το αργυρό στα 100 στον Γουίλιαμς ενώ και στη γυναικεία σκυτάλη οι ΗΠΑ έχασαν το χρυσό λόγω ντόπινγκ της Κέλι Γουάιτ.

Στο 8ο πρωτάθλημα πρώτη στα μετάλλια η Ρωσία.

9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – 2003 Παρίσι

Η παρατεταμένη άνοιξη του ελληνικού στίβου – όπως είχε χαρακτηριστεί αυτή η περίοδος – από 1992 μέχρι και το 2003 καλά κρατεί.
Άλλη μια σημαντική διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα είναι στα μετάλλια και κατακτά συνολικά τέσσερα.

Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στη καριέρα της στον ακοντισμό (66.52) σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (1999 Σεβίλη-2003 Παρίσι) και μετά το ασημένιο του 2001 στο Εντμοντον.

Αργυρό μετάλλιο κατακτά η Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία με επίδοση 67.14 ενώ η Κατερίνα Βόγγολη παίρνει το χάλκινο μετάλλιο (66.73μ.) κάνοντας το ελληνικό 2-3 στο αγώνισμα.

Ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια χαρίζει στη χώρα μας το τέταρτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Παρισιού τερματίζοντας στα 400μ εμπόδια σε 48.24.

Ο Γκριν δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 100μ στο Παρίσι αφού αποκλείστηκε στον ημιτελικό ενώ ξαπλωμένος αρκετή ώρα στο διάδρομό του ο Ντράμοντ αρνιόταν να χωνέψει την άκυρη εκκίνησή του.

Η νικήτρια στα 100 και 200μ Κέλι Γουάιτ βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία και έχασε και τα δύο της μετάλλια.
Ο Κενενίσα Μπέκελε κέρδισε τον Χαιλέ Γκεμπεσιλασιέ στα 10χλμ ενώ η Καρολίνα Κλουφτ με 7.001 βαθμούς κατακτά το χρυσό στο έπταθλο.

Άλλη μια διοργάνωση βρίσκει πρώτη τη Ρωσία στα μετάλλια, δεύτερη τις ΗΠΑ και τρίτη τη Γαλλία».