30 Αυγούστου 2013

Διστακτικες οι ΗΠΑ-Τζον Κέρι: H λύση στο θέμα της Συρίας θα περάσει από τη διπλωματική οδό (ΒΙΝΤΕΟ)

Η επίθεση με χημικά έγινε από το καθεστώς Άσαντ, λένε οι ΗΠΑ – Οι συζητήσεις συνεχίζονται με το Κογκρέσο, τους συμμάχους και τον αμερικανικό λαό - Στην επίθεση της 21ης Αυγούστου σκοτώθηκαν 1.429 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους 426 παιδιά


Οι ΗΠΑ διαθέτουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων, ωστόσο, προς το παρόν επιλέγουν να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό και να συνεχίσουν τις συζητήσεις με το Κογκρέσο και τους συμμάχους προτού ο πρόεδρος Ομπάμα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

«Η λύση θα πρέπει να περάσει από τη διπλωματική οδό». Σε αυτή τη φράση, συμπυκνώνεται η θέση των ΗΠΑ, τη δεδομένη στιγμή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ολοκλήρωσε πριν από λίγο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δίνοντας μία «γεύση» για τις επόμενες κινήσεις που αναμένεται να ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε πάντως, πως η όποια ενέργεια ενάντια στη Συρία δεν θα αφορά χερσαία επίθεση. «Ο πρόεδρος υπήρξε ξεκάθαρος: σε όποια απόφαση καταλήξει, θα είναι μία περιορισμένη και προσαρμοσμένη απάντηση ώστε να διαβεβαιώσει ότι οι τύραννοι πίσω από τη βάναυση και κατάφωρη χρήση χημικών όπλων θα βρεθούν υπόλογοι», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δευσμεύεται πως «πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει διπλωματική διαδικασία, που μπορεί να επιλύσει (το ζήτημα) μέσω διαπραγμάτευσης, επειδή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τελική στρατιωτική λύση. Πρέπει να είναι πολιτική. Πρέπει να δοθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεσμευόμαστε να φτάσουμε εκεί».

Ο Κέρι χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την επίθεση με χημικά που έγινε στις 21 Αυγούστου, έξω από τη Δαμασκό, παρουσίασε ένα προς ένα τα στοιχεία που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως «αποδείξεις» για τη χρήση των χημικών από τις δυνάμεις του Ασαντ και υπογράμμισε ότι αυτό το έγκλημα αφορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την αξιοπιστία της. Πρόκειται για στοιχεία «καθαρά» και «πειστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, τα στοιχεία που η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και θεωρεί αποδείξεις, είναι ότι το καθεστώς Ασαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο με χημικά όπλα και ότι τα χρησιμοποίησε πολλές φορές μέσα στο χρόνο, σε μικρότερη μεν κλίμακα, αλλά ενάντια στους δικούς του πολίτες, ότι οι δράστες της επίθεσης φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και ότι είχαν σαφείς οδηγίες. Ξέρουμε από πού και πότε εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι και ξέρουμε που έπεσαν, και γνωρίζουμε «ότι ο Άσαντ ήθελε να εξοντώσει τον λαό της Δαμασκού», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Και υπογράμμισε στη συνέχεια, με νόημα, ότι από το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα προκύψει εάν έγινε χρήση χημικών όπλων, όχι ποιος έκανε αυτή την επίθεση.

«Σε έναν κόσμο που αυξάνεται η θρησκευτική βία έχει σημασία τι κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο κίνδυνος αν δεν κάνουμε τίποτα. Έχει να κάνει με τη Χεζμπολάχ, τη Βόρειο Κορέα, το Ιράν και κάθε καθεστώς και δικτάτορα που χρησιμοποίησε τέτοια όπλα. Η ανησυχία μας δεν είναι μόνο για μία μακρινή χώρα, αλλά το πώς θα επηρεαστεί ο κόσμος και τα συμφέροντά μας. Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είμαστε. Είμαστε οι ΗΠΑ», σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Αυτά, λοιπόν είναι όσα ξέρουμε. Αυτά είναι που γνωρίζουν οι επικεφαλής του Κογκρέσου. Και αυτό πρέπει να γνωρίζει ο αμερικανικός λαός. Αυτός είναι ο πυρήνας των αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε για την ασφάλεια της χώρας μας, και απέναντι στον πλανήτη, ώστε τα πιο ειδεχθή όπλα να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά κατά των αδυνάμων, κατέληξε ο Τζον Κέρι.

Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των αμερικανών πολιτών για ένα επικείμενο «φιάσκο», όμοιο με εκείνο στο Ιράκ, τόνισε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτή η «ιστορία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Κέρι, στην επίθεση της 21ης Αυγούστου σκοτώθηκαν συνολικά 1.429 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 426 παιδιά.

John Kerry:"Ξέρουμε ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα"