28 Αυγούστου 2013

Tα «είπα – ξείπα» και οι «διαστρεβλώσεις» των δηλώσεων του Μπουταρη

Με αφορμή τον ισχυρισμό του δημάρχου, ότι διαστρεβλώνονται οι δηλώσεις του ή αναπαράγεται μέρος τους, μόνο αναφορικά με τις θέσεις του για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης παραθέτει 11 αυτούσιες τοποθετήσεις του Γιάννη Μπουτάρη για το θέμα, τόσο στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όσο και σε δηλώσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από το 2011 και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι η φράση «σαν τον κλέφτη» για την επίσκεψη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, έχει χρησιμοποιηθεί πριν από ένα χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αλέξη Τσίπρα. (http://www.skai.gr/news/politics/article/212019/a-tsipras-san-ton-klefti-o-samaras-sti-deth/)

Ο μόνος ο οποίος διαστρεβλώνει αυτά που έχει προηγουμένως πει ο κ.Μπουτάρης είναι ο ίδιος ο κ.Μπουτάρης. Και για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση που ο ίδιος είχε πει στον τότε πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2011, «ο Δήμος είναι το κύρος της πόλης». Να το σέβεται όσο μιλά ως δήμαρχος!

Το Χρονολόγιο των αντιφάσεων:

5 Σεπτεμβρίου 2011: Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Όχι σε συνάντηση του πρωθυπουργού με φορείς

Αποδοκιμάζει τις καθιερωμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους φορείς της πόλης και προαναγγέλλει τη σύσταση συντονιστικού των φορέων, που θα έχει και γραμματεία, το οποίο δεν συστάθηκε ποτέ. Δεν τίθεται θέμα μη παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στην πόλη.

9 Σεπτεμβρίου 2011: Μέσα Ενημέρωσης
Τιμή η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς στο δημαρχείο

Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντιέται στο δημαρχείο με περίπου 20 φορείς της πόλης. Μετά τη συνάντηση ο κ.Μπουτάρης δηλώνει ικανοποιημένος για την τιμή που ο κ.Παπανδρέου επεφύλαξε στην Αυτοδιοίκηση κάνοντας τη συνάντηση με τους φορείς στο δημαρχείο.

10 Σεπτεμβρίου 2011: Μέσα Ενημέρωσης
Όχι ξανά πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ

Προτείνει να σταματήσει η πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ και η συνέντευξη τύπου.

22 Σεπτεμβρίου 2011: Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Μόνο για την οικονομία η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Προτείνει η πρωθυπουργική παρουσία να στηρίζει μόνο τον οικονομικό χαρακτήρα της ΔΕΘ.

23 Ιουλίου 2012 : Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Δεν τους θέλουμε!

Λέει αναφερόμενος στις επισκέψεις των πολιτικών: «Δεν τους θέλουμε στη ΔΕΘ».

2 Αυγούστου 2012: Συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη φορέων που ο ίδιος συγκάλεσε για τη ΔΕΘ:
Ευπρόσδεκτοι!

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ευπρόσδεκτοι στην ΔΕΘ.

3 Αυγούστου 2012: Μέσα Ενημέρωσης
Να γνωρίσει το Μιχαλολιάκο

Δηλώνει ανοιχτός σε συνάντηση με τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκο.

8 Σεπτεμβρίου 2012: Μέσα Ενημέρωσης
Εγκαίνια ΔΕΘ από Σαμαρά χωρίς δηλώσεις

Αποτυπώθηκε η παρουσία του στην τελετή των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό τόσο σε φωτογραφίες, όσο και ρεπορτάζ αλλά δεν καταγράφηκαν δηλώσεις του από τις οποίες να προκύπτει η θέση για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.

14 Σεπτεμβρίου 2012: Μέσα Ενημέρωσης
Συνάντηση με Τσίπρα χωρίς αναφορές σε ΔΕΘ

Δέχεται τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Δημαρχείο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στη ΔΕΘ. Στο ρεπορτάζ και στις δηλώσεις δεν φέρεται να έγινε ενημέρωση του κ.Τσίπρα για τις απόψεις του δημάρχου για την παρουσία των πολιτικών στην Έκθεση.

10 Αυγούστου 2013: ΒΗΜΑ
Ο Σαμαράς «σαν κλέφτης», δεν θέλει να γνωρίσει Μιχαλολιάκο

Δηλώνει ότι δεν θέλει ο πρωθυπουργός να έλθει στη Θεσσαλονίκη ως «κλέφτης», ενώ παράλληλα λέει ότι δεν θέλει να γνωρίσει το Μιχαλολιάκο.

27 Αυγούστου 2013: Γραπτή δήλωση
Διαστρεβλώνονται οι θέσεις

Ισχυρίζεται ότι διαστρεβλώνονται και μεταδίδονται αποσπασματικά οι θέσεις του στο θέμα της ΔΕΘ.

ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ κ.ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ
5 Σεπτεμβρίου 2011
Μεθαύριο. Υπήρχε μια πρακτική στη Θεσσαλονίκη, κάθε χρόνο ο Δήμαρχος να φωνάζει πριν από τα περίφημα εγκαίνια της Έκθεσης, να φωνάζει τους Φορείς καμιά εκατοστή , να καταθέτουν όλοι ένα σωρό απόψεις, να εγχειρίζεται το έγγραφο αυτό απο…. στον Πρωθυπουργό, που ερχόταν εδώ και μετά του χρόνου πάλι το ίδιο. Αποφασίσαμε και αυτό είναι Πολιτική της Παράταξης μας, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τακτική. Και η αλλαγή αυτή τακτική δυστυχώς συνέπεσε βέβαια με την Έκθεση, ήταν και το Καλοκαίρι. Η τακτική αυτή λέει το ότι και αυτό προτείναμε και αυτό αποφασίσαμε σήμερα, προτείνουμε την δημιουργία ενός συντονιστικού Συμβουλίου μεταξύ των κύριων Φορέων των παραγωγικών της πόλης. Ήτανε και τα Πανεπιστήμια, ήτανε και ο ΟΑΣΘ, ήτανε δε θυμάμαι ποιοι άλλοι. Εν πάση περιπτώσει είναι στη διάθεσή σας και καταλήξαμε στο ότι πρέπει να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να αποκαθιστούμε μια συν – αντίληψη για ορισμένα μεγάλα θέματα στην πόλη. Διότι για ένα απ’ τα πράγματα για τα οποία κατηγορούνε τη Θεσσαλονίκη είναι ότι δεν συμφωνούνε μεταξύ τους οι Φορείς και δημιουργούνται διάφορες περίεργες καταστάσεις, ο ένας θέλει, ο άλλος δε θέλει και έτσι δεν προωθούνε τα θέματα. Ένας άλλος λόγος που δεν προωθούνται τα θέματα είναι το ότι αυτή η, αυτό το Συμβούλιο το συντονιστικό είχε και προηγούμενες και τα προηγούμενα χρόνια, είχε γίνει μια προσπάθεια από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών να γίνει ένα τέτοιο Συμβούλιο. Αυτό δεν δουλεύει όταν δεν υπάρχει μια προετοιμασία σ’ αυτή την ιστορία. Λοιπόν καταλήξαμε το ότι πρέπει να υπάρξει μια Γραμματεία η οποία θα παρέχει την τεχνική υποστήριξη. Δηλαδή θα παίρνει ένα θέμα θα το εξετάζει θα το αναλύει θα το φέρνει για συζήτηση στο Συμβούλιο αυτό και εν συνεχεία αυτό το Συμβούλιο, αφού αποκατασταθεί η συν-αντίληψη θα το προωθεί είτε στο Δήμο, είτε στους διάφορους Φορείς, οι οποίοι διεκδικούνε διάφορα πράγματα. Αυτή ήτανε η μια βασική απόφαση που πήραμε και νομίζω ότι είναι σημαντική και θα ναι ακόμη πιο σημαντική και αν καταφέρουμε να την στηρίξουμε σοβαρά.
Και παράλληλα πήραμε μια απόφαση για ένα, να προτείνουμε στο Δ.Σ. ένα ψήφισμα μια έκκληση ενόψει των ημερών, επειδή έχουμε διάφορες πληροφορίες και από την Αστυνομία και από παντού για συγκεντρώσεις, για αυτά, οι οποίες πιθανόν να εξελιχτούνε σε έκτροπα. Θα έχετε δει ίσως στην ανακοίνωση ότι μαζεύονται οι κάδοι τις δυο μέρες αυτές Παρασκευή και Σάββατο, οι κάδοι των σκουπιδιών από ορισμένους δρόμους. Και αυτό για να αποφύγουμε την όποια, συνήθως βάζουνε φωτιές σ’ αυτούς τους κάδους. Λοιπόν θα σας διαβάσω αν συμφωνείτε, μάλλον θα σας διαβάσω το ψήφισμα στο οποίο καταλήξαμε και το οποίο ήδη το ‘χουμε πει στα Κανάλια. Και θα εάν συμφωνείτε να το περάσουμε και σαν ψήφισμα του Δ.Σ. και το διαβάζω. «Ως Δήμαρχος της πόλης θέλω να καλωσορίσω όλους όσους θα επισκεφτούνε τη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της λειτουργίας της Έκθεσης. Θέλω ειδικότερα να απευθυνθώ στους Πολιτικούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς, στους εργαζόμενους, στους φοιτητές και σ’ όλους εκείνους τους πολίτες που ασκώντας το αναφαίρετο Δημοκρατικό τους δικαίωμα, να συμμετάσχουνε σε μαζικές Εκδηλώσεις προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους. Κάνω θερμή έκκληση ο δυναμισμός που θα θελήσουν να προσδώσουν στις διεκδικήσεις τους, να μην πάρει μορφές βίας. Να μη φτάσει ως την καταστροφή Δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ως την διαταραχή της ομαλής λειτουργίας της πόλης. Η καταστροφική βία δεν βοηθάει τα όποια αιτήματα ή τους εργαζομένους. Θα έλεγα το αντίθετο. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη και τέτοια φιλοδοξούμε να την διατηρήσουμε. Καλώ τους Πολιτικούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς που θα διοργανώσουν Εκδηλώσεις να ανταποκριθούνε στις δικές τους ευθύνες, να σεβαστούν την πόλη και να περιφρουρήσουνε την ειρηνική ζωή της σε μια περίοδο που οφείλουμε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των τεράστιων δυσκολιών που πλήττουνε την κοινωνία και την οικονομία της Θεσσαλονίκης». Εάν θέλετε μπορούμε το, εγώ ή ως Δήμαρχος ή οτιδήποτε να το αντικαταστήσουμε με πληθυντικό, ότι εμείς σαν Δ.Σ. της Θεσσαλονίκης κάνουμε αυτή και αυτή την έκκληση. Καταθέτω και αυτό το κείμενο και περιμένω την, τις τοποθετήσεις σας.

9 Σεπτεμβρίου 2011
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ικανοποιημένος που ο πρωθυπουργός δέχτηκε τους φορείς στο δημαρχείο της πόλης, καθώς με αυτό τον τρόπο τιμά το δήμο.
 
10 Σεπτεμβρίου 2011
«Δεν είναι ανάγκη να ανεβαίνει ο πρωθυπουργός ούτε φυσικά σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ακόμη και αυτή η συνέντευξη Τύπου δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δίνεται στη Θεσσαλονίκη το διήμερο των εγκαινίων. Εγώ θα προτείνω αυτό να σταματήσει»
 
22 Σεπτεμβρίου 2011
Επίσης και αυτό είναι το τελευταίο θέμα. Θα ‘θελα να σας διαβάσω ένα κείμενο, το οποίο γράφτηκε με πολύ προσοχή και να προτείνω εν συνεχεία ένα ψήφισμα. «Για μια ακόμη φορά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης», και τονίζω τη λέξη «Διεθνούς», «παρήγαγαν ένα αυστηρά εσωτερικό πολιτικό γεγονός», και τονίζω τη λέξη «εσωτερικό», «την αντιπαράθεση δηλαδή διάφορων ομάδων με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Τα φετινά εγκαίνια, όπως και τα περσινά, και όπως τα εγκαίνια της ΔΕΘ εδώ και μια 10ετία ούτε προώθησαν τα συμφέροντα της ΔΕΘ κα της Εκθεσιακής της δραστηριότητας, ούτε τα συμφέροντα της πόλης που φιλοξενεί τη ΔΕΘ σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της. Γιατί όμως επιμένουμε στην επανάληψη ενός προβλήματος, τη σύγκρουση δηλαδή δυσαρεστημένων κοινωνικών και άλλων ομάδων με την κεντρική Διοίκηση με την ευκαιρία των εγκαινίων της ΔΕΘ, όταν γνωρίζουμε τη λύση του; Σε αυτό το σημείο πρέπει και εμείς ως Θεσσαλονικείς να αναλάβουμε το μέρος των ευθυνών, που μας αναλογεί. Για δεκαετίες τώρα ανεχόμαστε ένα τελετουργικό, που αποσκοπεί στο να δικαιώσει τον τίτλο της πόλης μας ως Συμπρωτεύουσα, υπό το άγχος ότι αν πάψει να υφίσταται θα μείνουμε πια απολύτως ξεκρέμαστοι. Το τελετουργικό αυτό συμπεριλαμβάνει το θέμα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αυτό το πάντα αδειανό πουκάμισο, όσο και την εξαγγελία βασικών παραμέτρων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και των προτάσεων ή επικρίσεων της Μείζονος και Ελάσσονας, Ελάσσονος Αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ. Το σύμπλεγμα της Συμπρωτεύουσας, όπως στην καλύτερη περίπτωση, όμως στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει αποδώσει τίποτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην χειρότερη έχει αποπροσανατολίσει τη συζήτηση για τις παραμέτρους εκείνες, που πραγματικά θα βοηθούσαν την Θεσσαλονίκη. Το θέμα δεν είναι πως η Θεσσαλονίκη θα διαχειριστεί ένα άνευ σημασίας συμπρωτευουσιανικό τελετουργικό της Κεντρικής Διοίκησης. Το θέμα είναι πως θα πετύχει ως πόλη να ευημερήσει, λαμβανομένου υπ’ όψιν του μεγέθους της και της γεωγραφικής της θέσης. Το πως θα ευημερήσει η Θεσσαλονίκη είναι ένα σύνθετο θέμα, που σαφώς εμπλέκεται η κεντρική Διοίκηση της χώρας, δεν αντιμετωπίζεται όμως με την παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας, Κυβερνητικής και της Αντιπολίτευσης μια φορά το χρόνο, μια βδομάδα το Σεπτέμβριο. Είναι ένα θέμα που συγκαταλέγει ενδεικτικά, πρώτον τις αρμοδιότητες των τοπικών και περιφερειακών αρχών στους τομείς της ρύθμισης του αστικού χώρου. Δεύτερο της ποιότητας της παιδείας που παρέχεται στην πόλη μας σε όλα τα επίπεδα. Τρίτον των επιδόσεων σημαντικών ΔΕΚΟ, όπως του ΟΛΘ και του ΟΣΕ. Τέταρτον, και του ΕΑΘ. Τέταρτον των υποδομών της πόλης των περιφερειακών εξελίξεων όσο και των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις οποίες συναλλάσσεται η πόλη μας και η επιχειρηματική της κοινότητα. Άρα το ζητούμενο δεν είναι, πώς θα το παίξουμε Πρωτεύουσα μια βδομάδα το χρόνο. Το ζητούμενο είναι πώς όλον τον χρόνο, κάθε χρόνο θα αναδείξουμε το διακριτό χαρακτήρα της πόλης μας, πώς θα εδραιώσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και πώς θα αποκτήσουμε νέα πλεονεκτήματα στον Ελλαδικό, Περιφερειακό και Διεθνή χώρο. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και όταν πράξουμε κάτι τέτοιο θα διαπιστώσουμε ότι, η πόλη μας θα αποκτήσει τη σημασία της και θα αποτελέσει αντικείμενο προσοχής, όχι μόνον από την πολιτική ηγεσία της χώρας, όχι μόνον από την υπόλοιπη χώρα αλλά και σε Περιφερειακό και σε Διεθνές επίπεδο. Δε σημαίνει κάτι τέτοιο ότι δεν θα είμαστε σε μία διαρκή επαφή, διάλογο και διαπραγμάτευση με την Κεντρική Διοίκηση, που έχει την έδρα της στην Πρωτεύουσά μας και όλων των Ελλήνων στην Αθήνα. Σημαίνει όμως ότι επιζητούμε για την πόλη μας, την ξεχωριστή πορεία που της αξίζει και όχι την παραπλανητική επίφαση μίας κεντρικής εξουσίας, που δεν ασκείται. Τι προτείνω; Προτείνω από τον επόμενο χρόνο και στα επόμενα χρόνια η πολιτική ηγεσία της χώρας να αποφύγει τις προγραμματικές οικονομικές εξαγγελίες καθώς και τις προγραμματικές συνεντεύξεις Τύπου στην ΔΕΘ. Εξυπακούεται ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας και άλλες προσωπικότητες της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις 365 ημέρες του χρόνου, ακόμα δε περισσότερο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Αλλά να συμμετάσχουνε στα εγκαίνια εξυπηρετώντας το ρόλο της ΔΕΘ ως ένωσης εμπορικού και οικονομικού γεγονότος συνδεδεμένο με την διεθνή οικονομική δράση και την επιχειρηματικότητα της χώρας μας. Φέτος π.χ. που ήταν τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ η Σερβία, κάλλιστα ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Ανάπτυξης θα μπορούσε να μιλήσει για την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων με την Σερβία και να διεξι….ν η Σερβική πολιτική και η …τική ηγεσία αξιοποιώντας έτσι την ΔΕΘ, εις όφελος της οικονομικής διπλωματίας της χώρας. Όσο για τις γενικότερες κατευθύνσεις της πολιτικής, τα καταλληλότερο βήμα παρουσίασης διαλόγου και πολιτικής αντιπαράθεσης είναι, προφανώς, η Βουλή των Ελλήνων και όχι το Συνεδριακό Κέντρο μιας ανώνυμης Εταιρείας, όπως είναι η ΔΕΘ έστω και υπό την ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, που ασκεί εκθεσιακές δραστηριότητες. Όπως και για τις γενικότερες κατευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης το καταλληλότερο βήμα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι κάποια αίθουσα Συνεδριάσεων ενός εκ των Νομικών Προσώπων του Δήμου μας. Και η Βουλή των Ελλήνων αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες αυτής της χώρας και σίγουρα όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης». Μετά από αυτά όλα που έγιναν στην, στην διάρκεια της Έκθεσης είχαμε μια σύντομη συνάντηση με τους παραγωγικούς, τους μεγάλους παραγωγικούς Φορείς, τα τρία Επιμελητήρια , το Βιομηχανικό, το Επαγγελματικό, το Βιοτεχνικό και το Τεχνικό, και συμφωνήσαμε στον χαρακτήρα ενός, ενός κειμένου και καταθέτω ότι σας διαβάζω και καταθέτω αυτό το κείμενο για να το ψηφίσουμε ή όχι, σαν ψήφισμα που βγαίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο και το οποίο επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα εγκαίνια της Έκθεσης κάθε χρόνο. «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης κρίνει ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο χαρακτήρας των εγκαινίων της ΔΕΘ ως ενός εμπορικού και οικονομικού γεγονότος, που προσφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αναδεικνύει την εξωστρέφειά της. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος αυτός της ΔΕΘ έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα, επειδή η έναρξη και τελετή εγκαινίων της έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και συγκρούσεων με επίκεντρο την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται η Θεσσαλονίκη πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομικών Δυνάμεων. Με τον τρόπο αυτό παραλύει η πόλη, η γιορτή και τα εγκαίνια της ΔΕΘ χάνουν το νόημά τους και το όφελος της πόλης μετατρέπεται σε ζημία. Εξυπακούεται ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας και οι ηγεσίες όλων των Κομμάτων είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις 365 μέρες του χρόνου, ακόμα δε περισσότερο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Όμως η παρουσία τους πρέπει να συνίσταται στη δημιουργική υποστήριξη του χαρακτήρα της ΔΕΘ και να μην αποτελεί αφορμή οξύτατων πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων». Το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, και αυτό θα πρέπει προφανώς να το αποστείλουμε σε όλες τις Πολιτικές Ομάδες, τις Πολιτικές Δυνάμεις της χώρας. Ευχαριστώ.
 
23 Ιουλίου 2012 Και ένα θέμα το οποίο το θέτω για συζήτηση. Ίσως λίγο καθυστερημένα, αλλά όλες αυτές οι ανωμαλίες δεν μας το επέτρεψαν και δεν έχει σχέση με την αυτά που φημολογούνται για τις επικείμενες συνενώσεις ΔΕΘ και HELEXPO, έχει να κάνει με την, με την , με τα εγκαίνια της Έκθεσης. Εγώ ξέρετε το ότι το είχα πει και την προηγούμενη φορά, είμαι αντίθετος στο να λειτουργεί η Έκθεση σαν ένα σκηνικό πολιτικών εξαγγελιών, άνευ λόγου και ουσίας εν τέλει και το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι για 3 – 4 μέρες να στρατοκρατείται η πόλη, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία. Αυτό δηλαδή που παλιά ήτανε, γίνονται τα εγκαίνια και πλημμυρίζει η πόλη και είναι όλο χαρά η πόλη και δουλεύουν και τα μαγαζιά, τελικά καταντάει για 3 – 4 μέρες να στρατοκρατείται η πόλη επειδή θα ‘ρθει ο κ. Πρωθυπουργός ή ο κ. δεν ξέρω εγώ ποιος και μπλοκαίρνει η πόλη. Λοιπόν. Έχω σκοπό να μαζέψω αυτή την εβδομάδα ή την άλλη τις παραγωγικές τάξεις, τα Επιμελητήρια ουσιαστικά δηλαδή και να Εισηγηθούμε κάτι που θα προκύψει από αυτήν την συνάντηση στην Κεντρική Κυβέρνηση. Η δικιά μου η Εισήγηση είναι, θα είναι συγκεκριμένη και κάνω κοινωνό το Σώμα για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Να μην γίνουνε εγκαίνια της Έκθεσης από την πολιτική εξουσία. Τα εγκαίνια της Έκθεσης να ΄ρθει ίσως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός και κανένας άλλος. Δεν τους θέλουμε. Δεν τους θέλουμε γιατί πια δημιουργούνε τεράστιο πρόβλημα στην πόλη και δεν λύνουνε κανένα άλλο πρόβλημα. Αυτή είναι η άποψή μου, θα την, κάνω κοινωνό το Σώμα, αν θέλετε να το συζητήσουμε, να το συζητήσουμε, αλλά οφείλω να σας ενημερώσω για το ποια θα είναι η θέση μου στην αυτή.

2 Αυγούστου 2012 Συνέντευξη τύπου φορέων για τα εγκαίνια της ΔΕΘ μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=147339
Σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης επανέλαβε την άποψή του ότι δεν είναι δυνατό κατά το διήμερο αυτό η πόλη να στρατοκρατείται. Ωστόσο σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει να έρθουν στην πόλη οι πολιτικοί ο δήμαρχος απάντησε: «Οι πολιτικοί είναι σαφώς ευπρόσδεκτοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο ευπρόσδεκτος από όλους είναι ο πρωθυπουργός»
 
3 Αυγούστου 2012
Δηλώνει ανοιχτός σε συνάντηση με Ν.Μιχαλολιάκο
http://www.newsbomb.gr/prionokordela/ellada/story/223389/g-mpoytaris-na-erthei-o-mihaloliakos-na-do-ti-anthropos-einai
 
8 Σεπτεμβρίου 2012
Παρευρέθη στα εγκαίνια της ΔΕΘ και στην ομιλία Σαμαρά χωρίς δηλώσεις.
http://www.express.gr/news/ellada/638812oz_20120908638812.php3

14 Σεπτεμβρίου 2012 Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψης στη ΔΕΘ. Καμία αναφορά στα της παρουσίας των πολιτικών στη ΔΕΘ.
http://www.thestival.gr/policy/item/53143-ta-eipan-kai-ananeosan-to-ranteboy-toys-tsipras-mpoytaris

10 Αυγούστου 2013 Δηλώνει ότι δεν θέλει ο πρωθυπουργός να έλθει στη Θεσσαλονίκη ως κλέφτης, ενώ παράλληλα λέει ότι δεν θέλει να γνωρίσει το Μιχαλολιάκο
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=525751
 
27 Αυγούστου 2013
Γραπτή δήλωση ότι διαστρεβλώνονται οι θέσεις του
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=147183

Πηγη: http://www.karfitsa.gr/2013/08/28/oi-diastrevloseis-ton-diloseon-toy/