22 Αυγούστου 2013

Ο στρατιώτης Μάνινγκ των Wikileaks κάνει αλλαγή φύλου και γίνεται... Τσέλσι

«Θέλω όλοι να ξέρουν τον πραγματικό εαυτό μου. Είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ, είμαι γένους θηλυκού», ομολόγησε ο 25χρονος Μάνινγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News και αποκάλυψε ότι θέλει να αρχίσει ορμονοθεραπεία το συντομότερο - Τι οδήγησε τον στρατιώτη στην αποκάλυψη της νέας του ταυτότητας

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 35 ετών σε στρατιωτική φυλακή για τη μεγαλύτερη διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών ντοκουμέντων στην ιστορία των ΗΠΑ τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα wikileaks του Τζούλιαν Ασάνζ, με σημερινή δήλωσή του αποκάλυψε πως είναι γένους θηλυκού και θέλει να ζήσει ως γυναίκα με το όνομα Τσέλσι.

«Καθώς βρίσκομαι στη μετάβαση προς τη νέα φάση της ζωής μου, θέλω όλοι να ξέρουν τον πραγματικό εαυτό μου. Είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ, είμαι γένους θηλυκού», ομολόγησε ο 25χρονος Μάνινγκ στη δήλωση που αναγνώσθηκε από την εκπομπή «Today» του τηλεοπτικού δικτύου NBC News.

«Με δεδομένα το πώς αισθάνομαι και το πώς έχω αισθανθεί από την παιδική μου ηλικία, θέλω να αρχίσω ορμονοθεραπεία το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ο Μάνινγκ. «Ζητώ επίσης να αρχίσετε από σήμερα να αναφέρεστε στο πρόσωπό μου με το νέο μου όνομα και να χρησιμοποιείτε τη θηλυκή αντωνυμία».

Ο δικηγόρος του Μάνινγκ, ο Ντέιβιντ Κουμπς, δήλωσε στην εκπομπή ότι περιμένει πως ο Μάνινγκ θα πάρει χάρη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών, καταδικάσθηκε την Τετάρτη, επειδή διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks περισσότερους από 750.000 διαβαθμισμένους φακέλους, βίντεο από το πεδίο της μάχης και διπλωματικά τηλεγραφήματα. Ο Κουμπς δήλωσε πως ο στρατιώτης ενδέχεται να πάρει χάρη σε επτά χρόνια.

Τι οδήγησε τον Μάνινγκ στην αποκάλυψη της νέας του ταυτότητας;

Πώς, όμως, αποφάσισε ο Μάνινγκ να προχωρήσει σε τόσο προσωπικές αποκαλύψεις, την ώρα που η μοναδική του αγωνία θα έπρεπε να είναι η κάθειρξή του;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αμερικανικός στρατός διοχέτευσε φωτογραφίες του Μάνινγκ, όπου απεικονίζεται ο ίδιος φορώντας ξανθιά περούκα και μακιγιάζ, ενώ ο στρατιωτικός ψυχίατρος ανέφερε πως ο 25χρονος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την σεξουαλικότητά του.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο Μάνινγκ φέρεται να έστειλε τη φωτογραφία στον ψυχολόγο του, με τον τίτλο «Το πρόβλημά μου», όπου ανέφερε ότι ήλπιζε μέσω της στρατιωτικής του καριέρας να απαλλαχθεί από αυτό.

Στην πορεία αποκάλυψε το «πρόβλημά» του στον διοικητή Μάικλ Γουόρσλεϊ, ενώ, όπως υποστήριξε ειδικός ο στρατιώτης δέχθηκε έντονη ψυχολογική πίεση όσο υπηρετούσε, με αποτέλεσμα η εσωτερική πάλη του να ενταθεί ακόμα περισσότερο.

«Τον τοποθετείς σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά αρρενωπό. Έχει ελάχιστη υποστήριξη. Το λιγότερο είναι να αισθανθεί πίεση. Πρέπει να ήταν δύσκολα για εκείνον», δήλωσε ο Γουόρσλεϊ.

Ωστόσο, τόνισε ότι το περιβάλλον ήταν εξαιρετικά εχθρικό απέναντι σε στρατιώτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

«Αναρωτήθηκα γιατί θα έπρεπε να αφήνουν κάποιον σε μια τέτοια θέση με όσα προβλήματα αντιμετώπιζε» συμπλήρωσε ο διοικητής.

Οι συνήγοροι του Μάνινγνκ, δήλωσαν πως ο πελάτης τους είχε δείξει σαφείς ενδείξεις ότι η ψυχική του υγεία επιδεινωνόταν, επομένως οι επικεφαλής τους θα έπρεπε να αποφύγουν να τον στείλουν σε εμπόλεμη ζώνη και να χειριστούν τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους.

Προδότης, ήρωας ή διαταραγμένος γκέι; Η περίπτωση του στρατιώτη Μάνινγκ

Αν και μόλις 25 ετών, κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία της χώρας. Συγκεκριμένα όταν ήταν μόλις 22 ετών διοχέτευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, πολλά από αυτά διαβαθμισμένα, για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ανάμεσά τους και στοιχεία-φωτιά για ειδεχθή εγκλήματα εναντίον των ντόπιων πληθυσμών που διέπραξαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής. Ανα καιρύς έχει δημοσιευτεί η άποψη ότι οι αποκαλύψεις του Μάνινγκ άναψαν τη σπίθα για τις επαναστάσεις που ανέτρεψαν τις κυβερνήσεις στις αραβικές χώρες.

Με τη δίκη του θα αποκαλυφθεί πώς ένα νέο παιδί ξεσκέπασε τη μυστική διπλωματία που στηρίζει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η υπεράσπισή του τον χαρακτήρισε «νεαρό, αφελή, αλλά καλοπροαίρετο» που προσπάθησε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου.

Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Μάνινγκ είναι ένας κατάσκοπος, για πολλούς όμως ειναι ένας ήρωας που μάλιστα έχει δεχτεί σκληρή τιμωρία πριν καν δικαστεί. Ο νεαρός τέθηκε υπό πολύ αυστηρή παρακολούθηση (υποτίθεται για να μην αυτοκτονήσει) σε υψίστης ασφαλείας στρατιωτική φυλακή στη Βιρτζίνια. Για μήνες, ο Μάνινγκ έμενε σε ένα κελί για 24 ώρες την ημέρα, μόνο με τα εσώρουχά του. Κάθε πέντε λεπτά, φρουροί τον ρωτούσαν αν ήταν εντάξει, ενώ του επιτρεπόταν να έχει μόνο ένα βιβλίο τη φορά και κοιμόταν χωρίς μαξιλάρι ή σεντόνια.

Οι πληροφορίες για το νεαρό στρατιώτη είναι συγκεχυμένες. Είναι πλέον γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος και μάλιστα οι δικηγόροι υπεράσπισής του είπαν σε μια ακρόαση ότι έπασχε από διαταραχή φύλου και είχε δημιουργήσει ένα alter-ego, την Μπριάνα Μάνινγκ.