12 Σεπτεμβρίου 2013

«Φως» από το κυπριακό αέριο - Στη δημοσιότητα η φωτογραφία από τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12

Oι πρώτες φωτογραφίες της φλόγας από τη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού αερίου (drill stem test) από τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρείαNoble την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκαν και η δοκιμαστική παραγωγή θα ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας.

Το επιτυχές «άναμμα της φλόγας» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογαναθράκων Χαράλαμπος Ελληνας ο οποιος εξήγησε ότι η φλόγα δεν έχει καμια απολύτως σημασία ως προς την νποιότητα η τις ποσότητες φυσικού αερίου και πως εξυπηρετεί μόνον λόγους ασφαλείας ώστε να μη διαχέεται φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα.


Σε άρθρο εξάλλου του Oxford Energy Forum, έκδοση του Ινστιτούτου της Οξφόρδης, ο Χαράλαμπος Ελληνας εκτιμά ότι τα πιθανά κοιτάσματα των έξι αδειοδοτημένων οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ ανέρχονται στα 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (38,9 τρις. κυβικά πόδια).

Ο Χαράλαμπος Έλληνας ανάφερε ότι μέχρι το 2025 η Κύπρος θα μπορούσε να είναι σε θέση να εξάγει 25 εκατομμύρια τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (35 bcm) ετησίως, ξεκινώντας με 5 εκατομμύρια τόνων (7 bcm) έως το 2020. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 35 εκατομμύρια τόνων (50 bcm) ετησίως, αν το σχεδιαζόμενο τερματικό υγροποίησης καυσίμων στο Βασιλικό καταστεί κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Όπως είπε, με πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 1,1 tcm (τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων) στα έξι αδειοδοτημένα τεμάχια (12, 10,11, 2,3 και 9) και μια πολύ μικρή εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου της τάξης του 1 bcm, η Κύπρος μπορεί να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη εξαγωγική στρατηγική.

Οι προοπτικές της αγοράς του φυσικού αερίου παγκοσμίως, κατά τον Χαράλαμπο Ελληνα, είναι «ιδιαίτερα καλές» αφού αυτό θα αποτελέσει σχεδόν το 1/3 των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, καθώς ο άνθρακας θα σταματήσει να είναι ανταγωνιστική επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που εκπέμπει 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων οι διαδικασίες έγκρισης του οποίου αναμένεται να τελειώσουν ως το τέλος του χρόνου. Φιλοδοξία των κυπριακών αρχών είναι να καταστεί το τερματικό αυτό κόμβος διακίνησης του φυσικού αερίου του Ισραήλ του Λιβάνου αλλά και της Αιγύπτου.