Αν και αρχικά φαινόταν πως οι δάσκαλοι θα συμπορευτούν με τους καθηγητές στις απεργιακές κινητοποιήσεις, η απόφαση της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας αλλάζει το σκηνικό. Παράλληλα, η ΟΛΜΕ κλιμακώνει τις αντιδράσεις, καθώς προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της διαπιστωτικής πράξης που κατήργησε ειδικότητες των ΕΠΑΛ και οδήγησε στην κινητικότητα των καθηγητών. Την ίδια ώρα «καζάνι» που βράζει θυμίζει η ανώτατη εκπαίδευση, με το ένα μετά το άλλο τα Ιδρύματα να κατεβάζουν ρολά.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι δάσκαλοι αποφάσισαν πως θα μετάσχουν στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18-19 Σεπτεμβρίου, όπως είχαν ήδη εξαγγείλει. Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα (16/9) προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Τελικά όμως δεν συμπορεύονται με την ΟΛΜΕ με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Η απόφαση των δασκάλων προβλέπει περιφερειακές συνελεύσεις των συλλόγων στις 16-17 Σεπτεμβρίου και νέα συνέλευση στις 19 του μήνα, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Στα δικαστήρια η ΟΛΜΕ κατά της κινητικότητας
Αντίθετα η ΟΛΜΕ εμφανίζεται ανυποχώρητη στη στάση της. Εχει συγκαλέσει για την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη με συνδικαλιστές απο τα πανεπιστήμια, από τα ασφαλιστικά ταμεία, την ΠΟΕ ΟΤΑ και τον χώρο τον χώρο της Υγείας, με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού απεργιακού μετώπου.
Επιπλέον, η ΟΛΜΕ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Παιδείας, η οποία καταργούσε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και οδήγησε στην κινητικότητα καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Η αίηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας έγινε εξ ονόματος όλων των καθηγητών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη κίνηση στάθηκε η δικαστική απόφαση της Τετάρτης, με την οποία το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση δύο καθηγητών που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί, με το σκεπτικό ότι δεν αξιολογήθηκαν τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Αναταραχή και στην ανώτατη εκπαίδευση
Την ίδια ώρα, η αναταραχή συνεχίζεται και στην ανώτατη εκπαίδευση. Η εξεταστική περίοδος αλλά και οι εγγραφές των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι στον αέρα εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα. Παράλληλα, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχει κλείσει ως τη Δευτέρα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απεργούν οι καθηγητές, και η σύγκλητος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφάσισε την Πέμπτη να κλείσει το Ιδρυμα από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Κρατούν αποστάσεις από τους καθηγητές οι δάσκαλοι – Τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα και συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/121663#ixzz2ehSJoToZ