28 Σεπτεμβρίου 2013

Απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία προέδρων ΗΠΑ - Ιράν έπειτα από 34 χρόνια! BINTEO

Για πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποκάλυψε το βράδυ της Παρασκευής ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Αμερικής και Ιράν μετά το 1979 καταδεικνύει την μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί αφετηρία να προχωρήσουμε μπροστά σε μία νέα προοπτική μακριά από το δύσκολο παρελθόν» ανέφερε ο Ομπάμα.

Οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, είπε ο Ομπάμα τονίζοντας μάλιστα ότι αμφότεροι έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν «γρήγορα» για την επίτευξη συμφωνίας.

«Είναι μια ευκαιρία να συνεργαστούμε με το Ιράν και να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη λύση. Πιστεύω πως υπάρχει βάση για λύση» δήλωσε o πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο δρόμος για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας θα είναι δύσκολος.

Η δοκιμασία θα είναι στο να υπάρξουν σοβαρές, επαληθεύσιμες και ξεκάθαρες ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, πρόσθεσε.



Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών επιβεβαίωσε και η Τεχεράνη.

Όπως ανακοίνωσε η ιρανική προεδρία, σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, οι δύο πρόεδροι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην «πολιτική βούληση» για την εξεύρεση μιας λύσης.

Oι δύο ηγέτες εκτός από τις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ συζήτησαν και για την κατάσταση στη Συρία.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, για την ιστορική συνομιλία Ομπάμα-Ροχανί, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτικό όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να συνεχίσουν την ενημέρωση για τις επαφές που έχει η Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.