13 Σεπτεμβρίου 2013

Το θετικό σενάριο 6-12-18 για την Ελλάδα – Αλλάζει σε ανοδικό ο οικονομικός κύκλος – Έρχονται αναβαθμίσεις της οικονομίας, αλλαγή στην επενδυτική ψυχολογία και άνοδος στο ΧΑ


Το θετικό σενάριο 6-12-18 φαίνεται ότι βρίσκει περισσότερους υποστηρικτές σε σχέση με το παρελθόν.

Κορυφαίοι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και θεσμικοί παράγοντες υποστηρίζουν μια θεωρία – όχι θεωρία συνωμοσίας – αλλά θεωρία που εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την θεωρία «ο οικονομικός κύκλος αλλάζει στην Ελλάδα και από καθοδικός θα μετατραπεί σε ανοδικό.
Τι σημαίνει το 6-12-18;
Σημαίνει ότι, είτε σε 6 μήνες από τώρα, είτε σε 12 μήνες από τώρα ή το αργότερο σε 18 μήνες από τώρα θα αλλάξει σε ανοδικό ο οικονομικός κύκλος.
Είναι βέβαιο ότι θα σημειωθεί σε αυτό το διάστημα των τριών 6μηνιαίων περιόδων που σε προέκταση αφορά ένα διάστημα 6 μηνών με 1,5 έτους, θα έχει αλλάξει ρότα η ελληνική οικονομία.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν και οι προοπτικές που εξυφαίνονται είναι οι εξής
1)Μπορεί πρόωρα να επικράτησε – και λανθασμένα - ενθουσιασμός για πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα ωστόσο οι βάσεις έχουν τοποθετηθεί θα υπάρξει διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα εντός των επόμενων 4-6 μηνών.
2)Η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αποδεικνύεται πυλώνας σταθερότητας.
Προβλήματα ακόμη υπάρχουν και ατέλειες αλλά σίγουρα έχει υπάρξει δομική βελτίωση στο banking.
3)Οικονομικοί δείκτες όπως η αγορά ακινήτων προφανώς προβληματίζουν γιατί επιδεινώνονται αλλά φαίνεται ότι πλησιάζουν στο ναδίρ του καθοδικού τους κύκλου.
4)Η ανεργία λειτουργεί ετεροχρονισμένα.
Μπορεί να υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην οικονομία και η ανεργία να αυξάνεται.
Ο ετεροχρονισμός φάσης μπορεί να φθάσει έως σε βάθος 6μήνου.
5)Οι ξένοι επενδυτές και ειδικά στις τράπεζες, παρ΄ ότι σε αυτή την φάση είναι ακριβές με όρους συγκρίσιμους P/BV με τις τράπεζες της Ευρώπης, ωστόσο προσελκύουν τους ξένους επενδυτές μαζικά καθώς ποντάρουν στο positive scenario δηλαδή στις θετικές προοπτικές της οικονομίας.
6) To ελληνικό χρηματιστήριο ανεξαρτήτως της βραχυχρόνιας συμπεριφοράς τον Νοέμβριο θα φθάσει τις 1400 μονάδες ή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα με αφετηρία τον Νοέμβριο του 2013.
Η επί 3,5 χρόνια καθοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, αντιστρέφεται και μετεξελίσσεται σε ανοδική.
7)Επίκειται νέος κύκλος αναβαθμίσεων, αρχικά από την Moody’s που ακόμη βαθμολογεί την Ελλάδα σε καθεστώς default και προοδευτικά από Fitch και Standard and Poor’s.
Οι αναβαθμίσεις μάλλον θα σημειωθούν τον Νοέμβριο – παρά την υποβάθμιση του ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά τον Νοέμβριο – και θα κορυφώσουν οι αναβαθμίσεις στο α΄ 6μηνο του 2014.

Γιατί οι ξένοι αγοράζουν τράπεζες;
Ένα εύλογο ερώτημα τίθεται γιατί ενώ με σημερινούς όρους P/BV οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές συγκρινόμενες με τις ευρωπαϊκές οι ξένοι της αγοράζουν;
Υπάρχει κάποιος λόγος;
Είναι γεγονός ότι οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 23,5 δισεκ. ευρώ όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Deutsche bank βρίσκεται στα 35 δισεκ. ευρώ αλλά εμφανίζει συνολικά 4 φορές μεγαλύτερο ενεργητικό από το ελληνικό banking.
Με αυστηρούς όρους και με ευρωπαϊκούς όρους οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να γίνονται ακριβές.
Όταν η αποτίμηση των 4 συστημικών τραπεζών βρίσκεται στα 23,5 δισεκ. και η αποτίμηση της Deutsche bank στα 35 δισεκ. ευρώ ή της BNP Paribas στα 63,3 δισεκ. ευρώ.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών κινούνται ανοδικά π.χ. το παράδειγμα της BNP Paribas είναι άκρως ενδιαφέρον.
Σημειώνεται σχεδόν καθολική βελτίωση στις αποτιμήσεις.
Στα 23,5 δισεκ. ευρώ ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αποτιμάται με όρους P/BV 1 δηλαδή αποτιμάται στα κεφάλαια του.
Το ερώτημα είναι γιατί αγοράζουν οι ξένοι;
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα 100 εκατ μετοχές τραπεζών και επίσης μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες διακίνησαν 30 εκατ τεμάχια.
Οι ξένοι δεν γνωρίζουν ότι με ευρωπαϊκούς όρους οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές;
Προφανώς και το γνωρίζουν.
Ωστόσο φαίνεται ότι οι ξένοι «ποντάρουν στην μελλοντική ιστορία του ελληνικού banking.
Ποντάρουν στις θετικές προοπτικές του κλάδου και στα υπερκέρδη του 2015 που αναμένονται λόγω συνεργειών.
Έχει εκτιμηθεί ότι ετησίως από το 2015 και μετά θα επιτυγχάνουν έσοδα 2 δισεκ. λόγω των συνεργειών που προήλθαν από τις εξαγορές».
Άρα οι ξένοι ενώ γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές με τωρινούς όρους συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές παίζουν το μελλοντικό θετικό σενάριο.

Οι δύο κίνδυνοι που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν
Όμως ενώ το θετικό σενάριο φαίνεται ότι έχει βάσιμες ελπίδες να επιβεβαιωθεί, υπάρχουν δύο κίνδυνοι που δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Ο ένας είναι ο πολιτικός κίνδυνος.
Οι πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες.
Ορισμένοι θεωρούν ότι αν η οικονομία ανακάμψει η κυβερνώσα παράταξη θα ενισχυθεί εκλογικά.
Ωστόσο μπορεί να επικρατήσει μια άλλη λογική, της αλλαγής στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει περισσότερα φιλολαϊκά και φιλολαϊκίστικα χαρακτηριστικά.
Στο κακό σενάριο αν η κατάσταση δεν εξελιχθεί θετικά και το positive scenario διαψευστεί τότε είναι προφανές ότι θα υπάρξει ανατροπή πολιτικού σκηνικού.
Όμως ο ακόμη σοβαρότερος κίνδυνος είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Το haircut δεν είναι μια απλή λύση αλλά η βέλτιστη λύση.
Δυστυχώς όμως θα υιοθετηθεί ένα μείγμα ήπιων διορθωτικών παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους που αθροιστικά ούτε το 50% του οφέλους του haircut δεν θα επιτευχθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr