25 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοσκόπηση ALCO: Ανεβαίνει η ΝΔ, πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταποντίζεται η ΧΑ (ΚΑΡΤΕΣ)

Στο 1,8% ανέβηκε η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (από 1,5% της ίδιας εταιρίας τον Ιούνιο) μετά τα τελευταία γεγονότα της δολοφονίας του ράπερ από τον Χαυγίτη μαχαιροβγάλτη, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη της εγκληματικότητας της ΧΑ και της ανάδειξης από τη ΝΔ της ύπαρξης "δύο άκρων" που αλληλοτροφοδοτούν τη βία.

Το πιο εντυπωσιακό, αν και αναμενόμενο, είναι η ραγδαία υποχώρηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής κατά...
τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Alco στο διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο NewsΙt.

Πρωτιά για τη ΝΔ (21%) έναντι του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ (19,2%), όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.

Αναλυτικά, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 6,8%, σε σχέση με το 10,8%, που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 81% εκτιμούν ότι δεν πρόκειται περί δημοκρατικού κόμματος.
Σε ποσοστό, δε, 69% διατυπώνουν την πεποίθηση ότι είναι κόμμα που κομίζει ναζιστική ιδεολογία.
Μάλιστα, σε ποσοστό 74% οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα περιστατικά βίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος αποτελούν τμήμα οργανωμένου σχεδίου.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, 39 στους εκατό ερωτηθέντες - ψηφοφόρους της ΧΑ δήλωσαν ότι κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η οργή προς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Πλέον των 20 στους εκατό (21%), ωστόσο, δήλωσαν πως εκτιμούν ότι η ΧΑ είναι ναζιστικό κόμμα και πως συνειδητά την ψήφισαν ως τέτοιο.

Στη δημοσκόπηση πρώτο κόμμα εμφανίζεται η ΝΔ με ποσοστό 21%, που πιστώνεται τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ΧΑ και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2%, τρίτη έρχεται η ΧΑ με 6,8% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, το ΚΚΕ με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης και για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από και προς την Χρυσή Αυγή. Έτσι, ενώ τον Ιούνιο το 8,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ – που είναι άλλωστε η βασική δεξαμενή ψηφοφόρων της ΧΑ – μετακινείτο στην Χρυσή Αυγή, τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 3,4%.

Αντίστοιχα, ενώ τον Ιούνιο μόνο ένα 2,5% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής πήγαινε στη ΝΔ, τον Σεπτέμβριο μετακινείται στη ΝΔ το 7,7%.