07 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη Σαμαρά: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα - Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και σταθεροποιείται

Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και να συνεχιστεί η λιτότητα, διαβεβαιώνει σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως "οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση δοθεί στην Ελλάδα θα δοθεί βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, όχι ύστερα από νέα συμφωνία".

Μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής ο πρωθυπουργός τονίζει: "Δεν θα είναι "νέα μνημόνια- νέοι επαχθεις όροι", όπως κραυγάζουν κάποιοι". "Η χώρα πιάνει τους στόχους της. Τα συμφωνηθέντα προβλέπουν ανακούφιση από το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι νέα λιτότητα", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Στο ερώτημα εάν, στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν για νέα μέτρα, θα προσφύγει στις κάλπες, αναφέρει πως "κάναμε όσα συμφωνήσαμε. Θα τα κάνουμε μέχρι κεραίας, αλλά επιπρόσθετα μέτρα δεν θα πάρουμε. Ούτε επιτρέπεται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μιλώντας για πρόωρες εκλογές, τώρα που η Ελλάδα σταθεροποιείται...".

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς απορρίπτει την πιθανότητα "κοινοβουλευτικού ατυχήματος". "Στην περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας αρνηθούν να στηρίξουν κυβερνητικό νομοσχέδιο, τότε αυτό δεν θα είναι ατύχημα, αλλά δολιοφθορά".

Σε λίγο θα μπορούμε να πούμε τέλος στην εποχή των μνημονίων και του υπερδανεισμού, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προτάσσοντας το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος και θα οδηγήσει σε νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές μας. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης και ανάκαμψης", ενώ για το χρέος είπε ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση που έγινε ποτέ, χωρίς να υπάρξει χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr