29 Σεπτεμβρίου 2013

Έλληνας εφοπλιστής κατηγορείται για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ

Μετά από χρόνια πολυτελούς διαβίωσης ο εφοπλιστής Λουκάς Κτιστάκης αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατ’ εξακολούθηση φοροδιαφυγής και έχει τεθεί υπό κράτηση από τις αμερικανικές αρχές - Αποδεικνύεται ότι σε κάποια κράτη οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας
Επί μία δεκαετία ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής Λουκάς Κτιστάκης φέρεται πως φρόντιζε να παραμένει «άφαντος» για τις αμερικανικές αρχές, καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του κατηγορούνταν ότι συνωμότησαν προκειμένου να εξαπατήσουν την Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις. Παρόλο που το κατηγορητήριο συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, η υπόθεση δεν μπήκε ποτέ στο αρχείο και δέκα χρόνια μετά ο εφοπλιστής συνελήφθη στη Γερμανία και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, για να δικαστεί.

Πρόκειται για μια υπόθεση που αποδεικνύει ότι σε κάποιες χώρες του κόσμου, ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις, ούτε υπάρχει δίχτυ προστασίας για ειδικές ομάδες πολιτών, ακόμα και αν πρόκειται για οικονομικά πανίσχυρους εφοπλιστές.

Τον Λουκά Κτιστάκη πρόδωσε η υπερπολυτελής ζωή του ίδιου και μελών της οικογένειάς του, το διάστημα που δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στις ΗΠΑ, συνηθισμένος ίσως από το καθεστώς ειδικών προνομίων και φοροαπαλλαγών που ισχύει για τους εφοπλιστές στην Ελλάδα. Ο εφοπλιστής κατηγορείται πως μετέφερε αστρονομικά ποσά σε λογαριασμούς στη Μεγάλη Βρετανία για τις προσωπικές του ανάγκες, χωρίς να τα παρουσιάζει στις φορολογικές του δηλώσεις.

Όπως αποδεικνύει επίσημο έγγραφο των αμερικανικών αρχών, που αποκάλυψε το zougla.gr, ο Έλληνας εφοπλιστής κατηγορείται ότι υπέβαλλε ψευδείς φορολογικές δηλώσεις επί τρία συναπτά έτη, το 1995, 1996 και 1997.



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ των ετών 1989 και 1997, μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας που διατηρούσε στη Μεγάλη Βρετανία, περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν δηλώθηκαν πουθενά.

Τα έτη 1995 και 1996, το ζεύγος ξόδεψε 134.078 δολάρια για αγορές πολυτελών αυτοκινήτων. Τον Αύγουστο του 1996, η γαμήλια τελετή της κόρης του εφοπλιστή σε πολυτελές ξενοδοχείο κόστισε 27.000 δολάρια.

Σε οκτώ δε περιπτώσεις, ο εφοπλιστής κατηγορείται ότι μετέφερε από τις εταιρείες του κεφάλαια ύψους 388.000 δολαρίων, προκειμένου να αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα.

Κανένα από αυτά τα ποσά δεν είχε δηλωθεί στο εισόδημα του κ. Κτιστάκη στις ΗΠΑ.



Όταν οι αμερικανικές αρχές άσκησαν τις διώξεις το 2003, ο Χιώτης εφοπλιστής εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και παρέμεινε φυγόδικος μέχρι τη σύλληψή του στη Γερμανία, τον περασμένο Φεβρουάριο. Όταν στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέθηκε υπό κράτηση και παρόλο που ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, το αίτημά του απορρίφθηκε. Ο δικηγόρος του μετέφερε στο δικαστήριο ότι ο εφοπλιστής είναι διατεθειμένος να πληρώσει πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια στην εφορία των Ηνωμένων Πολιτειών και να δώσει 400.000 δολάρια ως εγγύηση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Ωστόσο, η πρόταση του Έλληνα εφοπλιστή απορρίφθηκε, με τους εισαγγελείς να τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ο κατηγορούμενος να διαφύγει από τη χώρα. Έτσι, ο Λουκάς Κτιστάκης παρέμεινε υπό κράτηση.



Η έναρξη της δίκης του έχει οριστεί για τις 4 Νοεμβρίου. Η έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς ένα ευνομούμενο κράτος αντιμετωπίζει με ίσους όρους τους πολίτες του και αποδίδεται δικαιοσύνη. Ειδικά σήμερα, που το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σηκώνει το βάρος της κρίσης ανισομερώς, σε σύγκριση με την προνομιούχα τάξη των Ελλήνων εφοπλιστών-και όχι μόνο, κάποιοι εκ των οποίων συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν έρχεται η ώρα της -εθελοντικής- προσφοράς στην πατρίδα.

newsbomb.gr