28 Σεπτεμβρίου 2013

Παραμένουν ανοικτά μέτωπα με τρόικα

"Ανοικτός" συνεχίζει να παραμένει ο προϋπολογισμός για το 2014, καθώς όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη νέα μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικα, "υπάρχουν ακόμη περιοχές" προς διερεύνηση και προσέγγιση, οι οποίες μάλιστα αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, στα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα.

Στις 14:00 αύριο αναμένεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, καθώς οι επικεφαλής της τρόικα θα μεταβούν εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί.

Πάντως, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε το βράδυ της Παρασκευής ότι η φημολογία περί δημοσιονομικού κενού 5 δισ. ευρώ για το 2014 που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα "δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα".

Στον αντίποδα, πολύ κοντά σε συμφωνία φαίνεται πως βρίσκονται υπουργείο Οικονομικών και τρόικα αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2013 και τα βασικά του μεγέθη.

Όπως έλεγε ο ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4%, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση, ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν αναμένεται να υπερβεί το 0,3% του ΑΕΠ, κινούμενο περί των 100 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με την οριστικοποίησή τους, οι βασικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2013 και του 2014 θα αποτελέσουν και τη βάση των διαβουλεύσεων για το δημοσιονομικό "κενό" της διετίας 2015 - 2016.

Ειδικά όσον αφορά, δε, στα προαπαιτούμενα, το ότι έχει τακτοποιηθεί μόνο ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων, συνεπάγεται ότι -εκτός απροόπτου- έως το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου δεν θα είναι δυνατή η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

"Aγκάθια" στη διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα εξακολουθούν να παραμένουν το θέμα της διαθεσιμότητας, οι αμυντικές βιομηχανίες και η εξόφληση των οφειλών του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ.

Οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται να αναχωρήσουν τα επόμενα 24ωρα από την Αθήνα και να επανέλθουν μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου για τη β' φάση της αξιολόγησης. Μέχρι τότε, η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.