07 Σεπτεμβρίου 2013

Τι θα γίνει με τα κτίρια της ΕΡΤ ρε Καψή; Θα εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος;

Η μεταβατική δημόσια τηλεόραση τελικά «στήθηκε». Προχθές μάλιστα εξέπεμψε και το πρώτο της δελτίο ειδήσεων. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ κατέθεσαν τις αιτήσεις τους και προσελήφθησαν στο μεταβατικό σχήμα της ΔΤ. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την οργάνωση και λειτουργία του τελικού σχήματος της δημόσιας τηλεόρασης, με την εποπτεία του Παντελή Καψή.

Όλα καλά, όλα ανθηρά θα έλεγε κάποιος. Το κλείσιμο της ΕΡΤ τώρα δικαιώνεται!

Αμ, δε! Δυστυχώς όπως σχεδόν σε κάθε τι στην χώρα μας, το όλον εγχείρημα έχει αφήσει και την ουρά του που δεν λέει να σταματήσει να «κουνιέται» κάτω από την μύτη της Πολιτείας. Το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη από τους πρώην εργαζομένους της πρώην δημόσιας εταιρείας. Οι καταληψίες εξακολουθούν να «βγάζουν» πρόγραμμα που μεταδίδεται όμως μονάχα(;) διαδικτυακά πλέον, την ώρα που τα κόμματα της αριστεράς υποθάλπουν την παρανομία εφαρμόζοντας (το ΚΚΕ) ή απειλώντας να εφαρμόσουν (ο ΣΥΡΙΖΑ) τιμωρία σε όσους εργαζομένους – μέλη τους έχουν κάνει αιτήσεις πρόσληψης στον νέο φορέα.

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και στην Θεσσαλονίκη. Το κτίριο της ΕΤ3, όπου μάλιστα έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη (sic) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται εδώ και μήνες υπό κατάληψη. Είναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν με θράσος χιλίων πιθήκων πως θα «μποϋκοτάρουν» την μεταβατική αλλά και την τελική μορφή της δημόσιας τηλεόρασης. Είναι οι ίδιοι ακριβώς που έναν μήνα πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ την αποκαλούσαν φερέφωνο και προπαγανδιστικό όργανο της κυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά το κλείσιμό του, το προπαγανδιστικό φερέφωνο της κυβέρνησης μετατράπηκε σε μια νύχτα σε βήμα δημοκρατικής έκφρασης του ελληνικού λαού!

Αλλά αυτά είναι γνωστά και προκάλεσαν θυμηδία στο εσωτερικό της χώρας και ανησυχία και σύγχυση στο εξωτερικό, κυρίως σε κράτη όπου η δημόσια τηλεόραση πραγματικά λειτουργεί και εκπληρώνει στο ακέραιο τον ρόλο της. Η κίνηση του άμεσου κλεισίματος της ΕΡΤ αποτελεί πια παρελθόν και η ιστορία θα αποφανθεί για την ορθότητά της. Η ουσία είναι πως το σχέδιο της αναμόρφωσης εκ θεμελίων της δημόσιας τηλεόρασης προχωρεί και σε μερικούς μήνες θα έχουμε την τελική της μορφή οπότε και θα κρίνουμε αν άξιζε όλον αυτόν τον ντόρο και κυρίως τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην κυβέρνηση συνεργασίας που έχασε εξ αυτής της αφορμής τον έναν εκ των τριών εταίρων της.

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτό και αποτελεί όνειδος για μια ευνομούμενη Πολιτεία, είναι η συνεχιζόμενη ανωμαλία της παράνομης κατάληψης των κτιρίων της πρώην κρατικής εταιρείας. Τα κτίρια της πρώην ΕΡΤ, τα μηχανήματα εντός τους, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και το πολύτιμο αρχείο της, δεν είναι περιουσία κανενός εργαζομένου, κανενός συνδικαλισταρά, κανενός σωματείου πρώην εργαζομένων. Είναι περιουσία και κτήμα του ελληνικού λαού, ο οποίος εκπροσωπείται νόμιμα από την κυβέρνησή του και ο οποίος φυσικά απαιτεί αυτή η παρανομία να λάβει ΑΜΕΣΩΣ ένα τέλος και οι ανόμως δρώντες εντός των κτιρίων του, χρησιμοποιούντες χωρίς έγκριση τα μηχανήματά του και διαχειριζόμενοι χωρίς καμιά εξουσιοδότηση το αρχείο του, να αποβληθούν πάραυτα και χωρίς καμία καθυστέρηση από την καταπατημένη περιουσία του.

Συμπερασματικά, το κλείσιμο της πρώην ΕΡΤ δεν θα δικαιωθεί παρά μονάχα την στιγμή που τα κτίρια, τα μηχανήματα και το αρχείο της θα περιέλθουν στην κατοχή του ιδιοκτήτη τους ελληνικού λαού, που τα έχει πληρώσει με το υστέρημά του. Τούτου δεδομένου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, δηλαδή η κυβέρνηση, δεν δύναται να παριστάνει έτι περαιτέρω την κουφή θεία από το χωριό και να επιτρέπει μια τόσο κραυγαλέα παρανομία να διαιωνίζεται. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί τελικά παρά την όποια αδικαιολόγητη αργοπορία προς κάθε κατεύθυνση και με όποιο τίμημα. Η παντελώς αδικαιολόγητη κατάληψη των κτιρίων της πρώην ΕΡΤ, δεν μπορεί να παραμένει ανοικτή πληγή και ανεξόφλητο γραμμάτιο προς την λαϊκή κυριαρχία. Ούτε πρέπει να αφεθεί η παρανομία στην ΕΡΤ ως φρυκτωρία και φάρος, παράδειγμα για οποιαδήποτε μεγαλύτερη, μαζικότερη και πιθανώς πιο επικίνδυνη παρανομία που μπορεί να σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον η παλαβή αριστερά αν δει πως ενώ πλησίασε πολύ στην βρύση της εξουσίας τελικά δυσκολεύεται να «πιεί» και το νερό της.

Akenaton
www.antinews.gr/2013/09/07/226258