03 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Καμμένος σε... απομόνωση!

Το «εμπάργκο» των ΜΜΕ στον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. και το εσωκομματικό παρασκήνιο

Φρένο στη δυναμική που είχε αποκτήσει το πρώτο διάστημα της ίδρυσής του έχει μπει τον τελευταίο καιρό στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αποτέλεσμα η εσωστρέφεια και η γκρίνια να έχουν πάρει τη θέση του αρχικού ενθουσιασμού που υπήρχε στις τάξεις του κινήματος για ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.

Την κατάσταση αυτή γνωρίζει από πρώτο χέρι ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος, που έχει προσεχώς να λύσει ουκ ολίγους γρίφους και μάλιστα για -πολύ- δυνατούς λύτες. Ο κυριότερος, ωστόσο, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, δεν είναι ούτε οι εσωκομματικές έριδες ούτε η αμφίπλευρη συμπίεση που δέχεται το κόμμα τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τη Χρυσή Αυγή, αλλά η περιορισμένη προβολή που έχει τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος και οι θέσεις του κινήματος από τα ΜΜΕ, τα οποία φαίνεται να τον έχουν βάλει στον «πάγο».

Καμμένος

Οποιος μπορεί εξάλλου να διαβάζει πίσω από τις λέξεις θα έχει διαπιστώσει ότι τόσο οι εφημερίδες όσο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί αφιερώνουν πλέον πολύ λιγότερο χώρο και χρόνο αντίστοιχα για το κόμμα του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Η αυτονόητη ερμηνεία που δίνουν οι περισσότεροι είναι ότι το τελευταίο διάστημα το δίλημμα «Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», πάνω στο οποίο πάτησαν και γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 οι ΑΝ.ΕΛ., είναι ξεπερασμένο. Αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει στη μεταμνημονιακή περίοδο και το ζητούμενο από έναν πολιτικό σχηματισμό είναι τι πρόγραμμα έχει και ποιες λύσεις προτείνει, ώστε να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ρητορική εξάλλου του κόμματος λίγο έχει αλλάξει από την ίδρυσή του και παρά το γεγονός των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων επιμένει σε μια καταγγελία του Μνημονίου, που πολλοί, ακόμα και εντός κόμματος, θεωρούν ότι πλέον είναι ανέφικτη.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν το αποδέχεται ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος βλέπει πίσω από αυτή τη σιωπή έναν «αόρατο πόλεμο» από την εγχώρια διαπλοκή, η οποία, όπως ισχυρίζεται, του τραβάει το χαλί.

Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα δεν διστάζει να τα βάλει ακόμα και με τους «ισχυρούς» των media, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του, καθώς θεωρεί ότι αυτά που λέει «ενοχλούν».

Tην Τετάρτη, εξάλλου, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έπειτα από τη δικαίωσή του και την απόρριψη των αγωγών της Μιράντας Ξαφά και του Χάρη Μακκά, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του Αντρίκου Παπανδρέου και του Θόδωρου Τσουκάτου, μέσω ανακοίνωσης ξεσπάθωσε, κάνοντας λόγο για δικαίωση, μετά την ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα που οδήγησαν την Ελλάδα στον όλεθρο.

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του τον τελευταίο καιρό είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ενώ μέσα στον Αύγουστο έδωσε μόλις δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, οι οποίες ωστόσο δεν πήραν ιδιαίτερη δημοσιότητα.

Στον αντίποδα, οι επικριτές του κ. Καμμένου λένε ότι την ευθύνη φέρει ο ίδιος, καθώς έχει χάσει τον έλεγχο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μαζί το επικοινωνιακό παιχνίδι, λόγω της ατέρμονης εσωστρέφειας που σοβεί στο κόμμα, ενώ το ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί πλέον από το πολιτικό στο παραπολιτικό πεδίο. Αντίστοιχοι ψίθυροι ακούγονται και σε εσωκομματικό επίπεδο.

Οι κόντρες

Κομβικό σημείο ήταν η κόντρα του Π. Καμμένου με τα «Νέα», καθώς μετά από ένα τρισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας στον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. και στο σκάφος του, «Ηλιάτορας», στο οποίο γινόταν αναφορά σε «υπεράκτια μυστικά», ξεκίνησε πόλεμο με τον Σταύρο Ψυχάρη και το συγκρότημά του. Ο κ. Καμμένος μέσω των αγαπημένων του social media απάντησε στον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ, βγάζοντάς τον στη σέντρα: «Σταύρο Ψυχάρη, όπως είπα στον διαμεσολαβητή σου: ούτε αποσύρω τις αγωγές εναντίον σου ούτε στηρίζω με ανταλλάγματα τον γιο σου για Δήμαρχο». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο ημέρες μετά το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου, τα «Νέα» βγήκαν με πρωτοσέλιδο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κάτι που έφερε την άμεση αντίδραση του Π. Καμμένου. Είναι εξάλλου κοινό μυστικό ότι οι δύο πολιτικοί δεν σταμάτησαν ποτέ να έχουν στενές επαφές, κάτι που επιβεβαιωνόταν από τις παρεμβάσεις του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ. για τα «μάτια» του Κώστα Καραμανλή, με κάθε ευκαιρία.

Το διαδίκτυο

Tην «εξαφάνισή» του από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να την καλύψει με τα αγαπημένα του social media. Οι αναρτήσεις τόσο σε facebook όσο και σε twitter εξακολουθούν να είναι συχνές.

Πάντως, για τη λατρεία του Πάνου Καμμένου προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν φροντίσει επαρκώς να τον δυσφημήσουν αρκετό καιρό πριν δύο από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Πρώτος ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος όταν είχε αποχωρήσει είχε κάνει λόγο για ένα κόμμα που υποκύπτει στο χάος του Διαδικτύου. Δεύτερος, πιο πρόσφατα, ο δικός του Τέρενς Κουίκ, που ούτε λίγο ούτε πολύ είχε πει πως το Διαδίκτυο πρέπει να το χρησιμοποιείς και όχι να σε χρησιμοποιεί. Ο Πάνος Καμμένος ωστόσο δεν πτοείται, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να λέει πως το κίνημά του γεννήθηκε από το Διαδίκτυο και δεν θα σταματήσει να το χρησιμοποιεί.

Τα εσωκομματικά

Παράλληλα με αυτή την πραγματικότητα, ο Πάνος Καμμένος έχει να αντιμετωπίσει αρκετά εσωκομματικά προβλήματα. Τα μέτωπα είναι πολλά, καθώς, εκτός από τον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Ραχήλ Μακρή και Γιώργου Νταβρή, με αφορμή την αμφίεση της βουλευτίνας, κάτι που πάντως αρνήθηκε ο τελευταίος σε πρόσφατη συνεδρίαση, έχουν ανοίξει θέματα τόσο με τον Παύλο Χαϊκάλη όσο και με τη Μ. Χρυσοβελώνη –η οποία, σημειωτέον, ήταν κουμπάρα με τον αείμνηστο Θανάση Νάκο και δεν έπαψε ποτέ να έχει δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Στο ίδιο μήκος κύματος συνεχίζονται τα παραπολιτικά δημοσιεύματα που θέλουν τους Τέρενς Κουίκ και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά να φλερτάρουν σταθερά με τη Ν.Δ.

Ολο αυτό το σκηνικό συνθέτει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», που καλείται να διαχειριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Πάνος Καμμένος, για να μην εκραγεί στα χέρια του.

Του Σταύρου Παπαντωνίου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ