02 Σεπτεμβρίου 2013

Ερχεται πίκρα: Έτοιμος ο νέος κώδικας ιθαγένειας

Τα έβαψαν μαύρα από τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο νέος κώδικας ιθαγένειας, θα προβλέπει ακόμα και για παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ και τέλειωσαν εδώ σχολείο, "άδεια επί μακρόν διαμένοντος" και όχι αυτόματη ιθαγένεια όπως θέλουν και είχε κάνει ο Ραγκούσης-Νταλάρας

Δείτε την κλαψα τους:

ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης. Χθες, για την πορεία σύνταξης του Κώδικα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 20 νόμοι, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 κανονιστικές πράξεις για τη νομιμοποίηση και την ανανέωση των αδειών των μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες αυτές οι ρυθμίσεις συγκεντρώνονται σε ένα νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων. Ως βασική άδεια παραμονής προκρίνεται η άδεια επί μακρόν διαμένοντος, που θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών που το επιθυμούν να μεταβούν και σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Όσοι έχουν μακροχρόνιες εθνικές άδειες παραμονής (δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) θα μπορούν να λάβουν την άδεια αυτή, ενώ όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια θα μπαίνουν σε καθεστώς τριετούς διαμονής.

Στον νέο Κώδικα προβλέπεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μείωση στις κατηγορίες αδειών διαμονής από 50 σε 19. Ενδεικτικό είναι ότι οι άδειες εργασίας από 4 γίνονται 1. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση περίπου 20 δικαιολογητικών που είναι απαραίτητα για τις ανανεώσεις αδειών.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά των μεταναστών, τέλος, ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι σε όσα έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχουν πάει σχολείο θα παρέχονται τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος και θα μειωθεί η γραφειοκρατία για την ανανέωση των αδειών τους. Έτσι, οι συντάκτες του νομοθετήματος επιχειρούν να μειώσουν τις αιτήσεις για ιθαγένεια.

Μ.Γ.

http://www.avgi.gr/