08 Σεπτεμβρίου 2013

Και κλάμα τα κομμούνια: Η Ελλάδα ξεσκισε την Τουρκία στο Ευρωμπάσκετ (βιντεο)

Οι μεγάλες ομάδες στις μεγάλες (ξαφνικές) απουσίες συσπειρώνονται και η Εθνική μας ομάδα απέδειξε το Σάββατο στο Κόπερ ότι είναι μεγάλη. Είναι μεγάλη ομάδα για μεγάλα πράγματα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ!

Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι αγωνίστηκε χωρίς τον φυσικό της ηγέτη, τον Βασίλη Σπανούλη που δεν εμφανίστηκε καν στο γήπεδο και έβγαλε στο παρκέ της Bonifika Arena το καλύτερο της πρόσωπο απέναντι την Τουρκία που πλέον βρίσκεται -όπως και η Ρωσία- μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού! Η ελληνική ομάδα, με κορυφαίους τους παλιούς σωματοφύλακες της, Γιάννη Μπουρούση και Νίκο Ζήση, σπουδαίο παιχνίδι από τους Στράτο Περπέρογλου και Κώστα Παπανικολάου ισοπέδωσε με 84-61 τους Τούρκους και εξασφάλισε την πρόκριση στην β’ φάση!

Λες και την ώρα που ο Ζαγκ Ρογκ ανακοίνωνε πως δεν θα διοργανώσει η Κωνσταντινούπολη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 αλλά το Τόκιο, οι Τούρκοι κατέρρευσαν και η Εθνική ομάδα έκανε με θριαμβευτικό τρόπο το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αλλά δεν ήταν φυσικά τα νέα από Μπούενος Άϊρες που έκοψαν τα πόδια των παικτών του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς.

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Το πράγμα φαινόταν από την αρχή του ματς, από το πρώτο δεκάλεπτο, όταν η Εθνική με πήρε αμέσως τον ρυθμό του αγώνα και κυριάρχησε όταν μετά τον ασταμάτητο Γιάννη Μπουρούση (8π με 4/4), στη δεύτερη περίοδο προστάτεψε τη ρακέτα και δεν επέστρεψε στους Τούρκους να έχουν ευκαιρίες για δεύτερες επιθέσεις. Από τα πέντε επιθετικά ριμπάουντ που κατόρθωσαν να πάρουν στο πρώτο 10λεπτο, έμειναν στο ελάχιστο (ένα) στην δεύτερη και την τρίτη περίοδο, ενώ στην τελευταία δεν πήραν ούτε ένα!

Την καθολική επικράτηση της Εθνικής καθυστέρησε μόνος του ο Ιλιάσοβα, όμως ήταν φανερό πως δεν θα μπορούσε ένας παίκτης να απειλήσει την ελληνική ομάδα, η οποία μετά τον Μπουρούση άρχισε να βρίσκει πόντους και σημαντική βοήθεια κι από άλλους παίκτες.

Ο Κώστας Παπανικολάου έβγαλε ενέργεια στην άμυνα πάνω στον Τούρκογλου, που τελείωσε το παιχνίδι χωρίς να... σπάσει το ρόδι σε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του. Ο άσος της Μπαρτσελόνα όμως φόρτωνε με πόντους το καλάθι των Τούρκων κάτι που άρχισε να κάνει και ο Στράτος Περπέρογλου, που επιφορτίστηκε και ρόλο κουβαλητή της μπάλας για να κάνει οικονομία ενέργειας ο Νίκος Ζήσης.

ΖΗΣΗΣ ΣΑΝ ΓΚΡΟΥΠΙΕΡΗΣ

Ο τελευταίος έδωσε ρεσιτάλ, μοιράζοντας τις ασίστ όπως ο περίτεχνος γκρουπιέρης μοιράζει στο καζίνο τα τραπουλόχαρτα. Ο άσος της Ούνιξ Καζάν έδωσε 11 έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του και έδωσε το έναυσμα για την... κατεδάφιση των Τούρκων μετά το 52-46 στο 26’. Με δύο καλάθια του και τις ασιστ του που μετέτρεψαν σε τρίποντα οι Περπέρογλου και Φώτσης η διαφορά εκτινάχθηκε στο +15 (64-49) στο 32’ και η πρόκριση στην επόμενη φάση απλά περίμενε 8 λεπτά για να τελειώσει τυπικά ο αγώνας και να επικυρωθεί.

Εκείνο πάντως που θα θυμόμαστε ακόμη από τον αγώνα της Εθνικής μας με την Τουρκία θα είναι η φάση με τη γροθιά που έριξε ο Παπανικολάου στον διαιτητή πανηγυρίζοντας ένα μεγάλο τρίποντο που σημείωσε στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημίχρονου. Για όσους δεν το είδαν:


Η μπουνιά του Παπανικολάου στον διαιτητή από 22ios

Πλέον η Εθνική παίζει στο Κόπερ για την προίκα της στην επόμενη φάση. Την Κυριακή με την Ιταλία και τη Δευτέρα με τη Φινλανδία θα επιδιώξει να πάει στη Λιουμπλιάνα με τους περισσότερους βαθμούς, αλλά παρότι οι Ιταλοί προκρίθηκαν όπως και εμείς, φαίνεται πως δεν θα ρισκάρει να αγωνιστεί ο Βασίλης Σπανούλης ούτε αύριο. Σημασία έχει να είναι υγιής και φρέσκος ο ηγετής της ομάδας και όχι ο ένας επιπλέον βαθμός. Νοοτροπία που επιβεβαιώνει το χαρακτήρας της μεγάλης ομάδας που λέγαμε στον πρόλογο.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 35-41, 49-64, 61-84

ΤΟΥΡΚΙΑ (Τάνιεβιτς): Μπαλμπάι, Πρέλτζιτς 9 (1), Γκιουλέρ 6 (2), Μπατούκ, Ιλιασόβα 13, Ερντέν 5, Τσετίν 3 (1), Σαβάς, Γκονλούμ 8, Αρσλάν 9, Ασίκ 6, Τούρκογλου 2.

ΕΛΛΛΑΔΑ (Τρινκιέρι): Σλούκας 14 (2), Μπουρούσης 21 (1), Ζήσης 6 (11 ασίστ), Περπέρογλου 12 (2), Φώτσης 3 (1), Παπανικολάου 11 (1), Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης 6, Καϊμακόγλου 5 (1), Μπράμος 6 (2), Πρίντεζης.
Τα άλλα αποτελέσματα της δεύτερης δόσης της 3ης αγωνιστικής: Γ’ όμιλος: Ισπανία-Τσεχία 60-39, Κροατία-Πολωνία 74-70, Σλοβενία-Γεωργία 72-68.
Δ’ όμιλος: Ρωσία-Σουηδία 62-81, Ιταλία-Φινλανδία 62-44.

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής (Κυριακή 7/9): Α’ όμιλος: Μεγάλη Βρετανία- Γερμανία, Ουκρανία-Γαλλία, Ισραήλ-Βέλγιο. Β’ όμιλος: Βοσνία-ΠΓΔΜ, Σερβία-Λεττονία, Λιθουανία-Μαυροβούνιο. Γ’ όμιλος: Πολωνία-Ισπανία, Τσεχία-Γεωργία, Σλοβενία-Κροατία. Δ’ όμιλος: Φινλανδία-Ρωσία, Ελλάδα-Ιταλία, Σουηδία-Τουρκία.

Ο ΤΡΙΝΙΚΙΕΡΙ

Απόλυτα ικανοποιημένος ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αντρεα Τρινκιέρι: «Ηταν μία εξαιρετική ομαδική προσπάθεια. Παίξαμε έξυπνα, σαν ομάδα, όλοι οι παίκτες έδωσαν κάτι. Πολλοί προπονητές έχουν καλές ιδέες, αλλά οι τυχεροί είναι αυτοί που τις εφαρμόζουν οι παίκτες. Έπρεπε να αλλάξουμε τα πλάνα μας σε ένα βράδυ, ειδικά στην επίθεση. Δουλέψαμε σε κάποια μικρά πράγματα, τίποτα ξεχωριστό, αλλά οι παίκτες τα ακολούθησαν. Αξιοποιήσαμε το ύψος μας και δεν κουβαλήσαμε πολύ την μπάλα. Όλοι οι παίκτες ήταν πολύ καλοί. Ήταν μια σημαντική νίκη, αλλά έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Δεν ξέρω αν υπάρχει τέλειο παιχνίδι, αλλά σήμερα είχαμε τέλεια προσπάθεια κι αυτό είναι κάτι πολύ καλό για το μέλλον», υποστήριξε ο προπονητής της εθνικής ομάδας.

Για τον Σπανούλη ο Τρινκιέρι είπε: «Θα χαρώ να τον έχουμε στο ματς με την Ιταλία. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ο Βασίλης για μας, αλλά μια καλή ομάδα πρέπει να παίζει και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες».