Καταπέλτης ήταν η τακτική εισαγγελέας της έδρας του Τριμμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, κατά τη σημερινή - Τετάρτη - αγόρευσή της, επί της ενοχής του Άκη Τσοχατζόπουλου ως προς το σκέλος της δωροδοκίας.
Η κυρία Αδειλίνη χαρακτήρισε «πλήρως αποδεδειγμένη τη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου, από το άνοιγμα των λογαριασμών», του απέδωσε εξαρχής σύλληψη του σχεδίου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του real estate ενώ επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί η πεποίθηση συγκατηγορουμένων του, όπως της Φρόσως Λαμπροπούλου, του Αστέριου Οικονομίδη, του Νίκου Καρατζά: "πίσω από τις εταιρείες, βρισκόταν ο πρώην υπουργός"».
«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητες που του έδινε το περιβάλλον - και το διάτρητο νομικό καθεστώς - της εποχής εκείνης, και ήλθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους όπλων, πήρε χρήματα, πολλά χρήματα (...). Του ήταν αδιάφορο το γεγονός ότι τα χρήματα που θα του έδιναν οι μεγάλες εταιρείες θα μετακυλιονταν τελικά στο κόστος της προμήθειας, στους ώμους του κατάχρεου ελληνικού λαού», τόνισε η κυρία Αδειλινη.
«Από που προκύπτει αυτό;», διαμαρτυρήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το εδώλιο.
Τον συνέφερε η υπεράσπιση του, φωνάζοντας «σιωπή!», χωρίς ωστόσο να επιτύχει και τη διακριτική στάση του στη συνέχεια, καθώς ο πρώην υπουργός παρενέβαινε, και διόρθωνε, καθ' όλη τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης.
Η τακτική εισαγγελέας ανέλυσε πως μεθοδεύθηκαν οι μίζες μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων - έξω από κάθε κρατικό έλεγχο, υπό την αποκλειστική ευθύνη του ΥΕΘΑ - , μίλησε για τις μαρτυρίες περί «ποικιλώνυμων μεσαζόντων στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ενώ επικαλέστηκε πολλές φορές τα λεγόμενα του Νικόλαου Ζήγρα.
«Τις μίζες τις εισέπραττε ο Νίκος Ζήγρας, για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Είναι αυτονόητο, ότι ούτε ο ίδιος ο Ζήγρας, ούτε οι off shore εταιρείες έχουν κάποια σχέση με τις συμβάσεις. Σχέση έχει ο Άκης Τσοχατζόπουλος», εκτίμησε η ίδια.
Εστιάζοντας στον ρόλο του Γιάννη Μπέλτσιου - ανθρώπου κλειδί στην υπόθεση των υποβρυχίων, συνδετικό κρίκο με Μιχάλη Ματαντό και Αλέξανδρο Αβατάγγελο, η ίδια συμπλήρωσε: «Δεν είχε σχέση παρά μόνον με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο Ζήγρας επιβεβαιώνεται. Μέσω του Μπέλτσιου διοχετεύθηκαν μίζες άγνωστου ύψους στον Άκη Τσοχατζόπουλο».
«Δεν σταματούσε μπροστά σε τίποτε η Ferrostaal (υποβρύχια)», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή της η κυρία Αδειλινη.
Τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο Τσοχατζόπουλου, αποδεικνύουν τη σχέση του πρώην υπουργό με τις off shore, εκτίμησε η κυρία Αδειλίνη. «Υπάρχει σαφής αναφορά σε ομάδα συνεργατών, ζητεί τη βοήθειά τους», τόνισε μεταξύ άλλων.
Και εθνική χροιά στην εισαγγελική τοποθέτηση
«Είναι άδικο για την Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη, ως χώρα στην οποία ανθεί η διαφθορά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Αδειλίνη, δίδοντας παραδείγματα - όπως της Siemens και της Glaxo - διαφθοράς με διεθνή πλοκάμια.
Κατά την ανάλυση του σκεπτικού της, η εισαγγελέας άσκησε επίσης έντονη κριτική στον νομό περί ευθύνης υπουργών, μιλώντας για «πλέγμα ευνοϊκών ρυθμίσεων» για υπουργούς που τελούν αξιόποινες πράξεις, και τελικά «πρόκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος». Και κατέληξε, λίγη πριν διακόψει το δικαστήριο, ότι «ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε κατ' εξακολούθηση».
Κόλλια Ελευθερία
ΤΟ ΒΗΜΑ