07 Σεπτεμβρίου 2013

Το απόσπασμα της ομιλίας Σαμαρά που ταπώνει με νούμερα τους μίζερους και τα παπαγαλάκια που εύχονται καταστροφή

Δείτε τι είπε ο Πρωθυπουργός για το χρέος:

* Μας λένε ύστερα κάποιοι: και με το χρέος μας τι γίνεται;

Το χρέος μας, φίλες και φίλοι, είχε εκτοξευθεί, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που χρεοκοπούν. Και καταφέραμε όχι μόνο να το συγκρατήσουμε, αλλά και να μειώσουμε το κόστος εξυπηρέτησής του, δηλαδή τους τόκους.

Ξέρετε πόσο πληρώναμε για τόκους την προηγούμενη δεκαετία;
10 δισεκατομμύρια κατά μέσον όρο!


Ξέρετε πόσο πληρώναμε το 2009; Γύρω στα 13 δισεκατομμύρια.


Ξέρετε πόσο θα πληρώναμε τώρα, αν δεν είχε μεσολαβήσει το κούρεμα; Κοντά στα 20 δισεκατομμύρια!


Ξέρετε πόσο θα πληρώσουμε φέτος; Γύρω στα εξίμιση δισεκατομμύρια!


Κι αυτό θα πέσει κι άλλο τα επόμενα χρόνια.


Γιατί; Διότι όχι μόνο κόψαμε χρέος, αλλά μας μείωσαν και τα επιτόκια στο χρέος που παρέμεινε.


Ξέρετε πόσο χρέος κόψαμε ήδη; Πάνω από 125 δισεκατομμύρια!


Και με την αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων που υπογράψαμε πέρσι το Νοέμβριο, η συνολική περικοπή χρέους φτάνει, ονομαστικά τα 145 δισεκατομμύρια!


Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία. Οπουδήποτε στον κόσμο.


Και το πιο σημαντικό. Χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία! Στο χείλος είχαμε φτάσει...


Γιατί αν μεσολαβούσε χρεοκοπία, όπως συνέβη με την Αργεντινή, που μας την εμφάνιζαν κάποιοι ως «παράδειγμα προς μίμηση», μια «αργεντινέζικη» χρεοκοπία θα μας κυνηγούσε για χρόνια! Όπως συνέβη με την Αργεντινή, που ακόμα την κυνηγά η χρεοκοπία της εκείνη…


Αλήθεια, ξέρετε πόσο χρέος έκοψε η Αργεντινή; Μετά από τρομερές ταραχές, κι αφού έφτασε στο χείλος του εμφυλίου επί τρία χρόνια, η Αργεντινή κατάφερε να κουρέψει μονομερώς 65 δισεκατομμύρια χρέους.


Εμείς, μέσα σε λιγότερο από εννιά μήνες, κόψαμε πέρσι πάνω από τα διπλά!


Ξέρετε πόσο ήταν το χρέος μας το 2009; 299 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ δανειστήκαμε τεράστια ποσά, για να πληρώσουμε τεράστια ελλείμματα. Που έγιναν ακόμα πιο μεγάλα, λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης που μεσολάβησε. Κι ύστερα δανειστήκαμε κι άλλα γιατί είχαν καταρρεύσει οι τράπεζές μας.


Παρ’ όλα αυτά, ξέρετε πόσο είναι το χρέος μας σήμερα; 321 δισεκατομμύρια! Κι αν αφαιρέσετε τα 16 και πλέον που θα πάρουμε πίσω από την επανακεφαλαίωση των τραπεζών, το καθαρό χρέος μας είναι 305 δισεκατομμύρια!


Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, δανείστηκε, ξανά-δανείστηκε και το καθαρό της χρέος αυξήθηκε ελάχιστα!


Ουσιαστικά έχουμε ελέγξει την διόγκωση του χρέους!


Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θεωρούν ότι «αποκλίνει» για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο, είναι ελάχιστο.


Άλλωστε, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και οι δανειστές της δεσμεύτηκαν να της δώσουν πρόσθετες ελαφρύνσεις για να καλυφθεί και αυτή η απόκλιση, που όλοι συμφωνούν ότι είναι πλέον απολύτως αντιμετωπίσιμη.


Συμπέρασμα: αυτή η συζήτηση «περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, εφ’ όσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει, δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Κι εφ’ όσον συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πράγματα που ήδη κάνουμε, έτσι κι αλλιώς.