24 Σεπτεμβρίου 2013

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την ΝΕΡΙΤ Α.Ε.


Να λειτουργήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου, το πολύ στις αρχές του 2014 το πρώτο κανάλι του οριστικού φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της ΝΕΡΙΤ, ευελπιστεί η κυβέρνηση η οποία παράλληλα με τη λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα, της “ΔΤ” θα ετοιμάζει και δεύτερο σταθμό, αλλά και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς πανεθνικής εμβέλειας, ο ένας εκ των οποίων θα εκπέμψει τις επόμενες ημέρες.


Παράλληλα, θα συνεχίσει τις προσπάθειες να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το site, www.hprt.gr (Hellenic Public Radio & Television) που στήθηκε προκειμένου να μεταδώσει σε live streaming τον αγώνα “Νάπολι – Ντόρτμουντ” του Τσάμπιονς Λινγκ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία με την ΤΕΑΜ. Ενώ δημοσιεύθηκε η λίστα των 1.163 υποψηφίων προς πρόσληψη στη «Δ.Τ.», προϋπόθεση για τη μετάβαση στο επόμενο βήμα, η συγκρότηση του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, πήρε νέα παράταση ως την 1η/10. Αιτία, η αναζήτηση άλλου, κατάλληλου Προέδρου/Διευθύνοντος συμβούλου, από αυτά που είχαν προκριθεί (ο ειδικός διαχειριστής Γκίκας Μάναλης ή ο Τζώνη Καλημέρης που όδευσε τελικά στον Alpha ή ο Νίκος Μουρκογιάννης, πρώην πρόεδρος Λυρικής Σκηνής) την ώρα που δεν έχει εγκαταλειφθεί η επιλογή Γ.Προκοπάκη. Θα ακολουθήσει στις 15/10 η σύσταση της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και αμέσως η στελέχωση των ομάδων εργασίας για την οργάνωση και το στήσιμο του μόνιμου φορέα. Θα σχεδιαστεί το οργανόγραμμα, θα επιλεγεί το brand name καναλιών και ραδιοσταθμών ενώ θα συνταχθεί και ο Γενικός Κανονισμός Εργασίας. Παράλληλα από πλευράς υπουργείου “αναπτύσσονται προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, να είναι σε θέση άμεσα να ‘τρέξει’ όλα τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της (αν π.χ. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση διεκδικήσει διαφήμιση από την αγορά)”. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προσδοκά να έχει τη στήριξη της EBU, τα μέλη του προεδρείου της οποίας έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον υφυπουργό, Π.Καψή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον Π.Καψή, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα με στόχο να μπορεί ο δημόσιος φορέας να αναλάβει την “κάλυψη” της ελληνικής προεδρίας. Πάντως ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο της ΝΕΡΙΤ έως την Πρωτοχρονιά, το πρόβλημα θα μπορεί να λυθεί με την ανάθεση των επιμέρους έργων σε εξειδικευμένες εταιρείες. Σήμερα η “ΔΤ” λειτουργεί με εμφανείς ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, πρόγραμμα και υποδομές. Επιπλέον η υπαγωγή της “ΔΤ” στο υπ. Οικονομικών,. στον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου, δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες γραφειοκρατικού χαρακτήρα σε θέματα προσλήψεων και προμηθειών. Για τους λόγους αυτούς αλλά και για την παραγωγή οικονομιών κλίμακας, θα επιλεγεί από τη ΝΕΡΙΤ, το μοντέλο της ανάθεσης έργου σε ιδιωτικές εταιρείες (φύλαξη, καθαρισμός, συντήρηση κεραιοσυστημάτων κ.ά.).

Μέχρι στιγμής στη “ΔΤ” έχουν προσληφθεί 539 εργαζόμενοι ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Γκίκας Μάναλης ανακοίνωσε τον προσωρινό πίνακα των 1.163 επιτυχόντων της β’ προκήρυξης για τον μεταβατικό φορέα – εκτός Θεσσαλονίκης - μεταξύ των οποίων η Μαρία Καρχιλάκη, η Βίκυ Φλέσσα, η Λίνα Κλείτου και η Πηνελόπη Γαβρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι de facto η “ΔΤ” θα λειτουργεί με τουλάχιστον 1.702 άτομα – αριθμός κοντά στους 2.000 που όριζε η απόφαση των πολιτικών αρχηγών για να δώσει τον Ιούνιο το ΣτΕ το “πράσινο φως” για την άμεση μετάδοση του δημόσιου σήματος. Οπως αναφέρεται από πηγές του υπ. Οικονομικών, “η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν συνιστά και πρόσληψη, καθώς απαιτείται η επιβεβαίωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις, με την προσκόμιση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών”. Είτε προσληφθούν οι 1.163, είτε όχι – “αυτό”, αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, “εξαρτάται από το αν εκκενωθεί το κτίριο της ΕΡΤ” – οι μέχρι στιγμής επιλεγέντες θα αποτελέσουν τη βασική “δεξαμενή” για τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ, ενώ δικαίωμα κατάθεσης αίτησης θα έχουν και εξωΡΤΙΚοί. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα μπορούν να καλύψουν περισσότερες από 656 θέσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόϊκα για 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο (στην ΕΡΤ εργάζονταν 2.656 άτομα). Από εκεί και πέρα, θα κληθεί το Δ.Σ. – ανάλογα με τις ανάγκες, να ορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στο νέο σχήμα, αορίστου και ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις έργου. Για τις θέσεις των τεχνικών, διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, θα κληθεί το ΑΣΕΠ να επιλέξει προσωπικό βάσει κριτηρίων. Για τις ανάγκες της σύνοψης της διαδικασίας και καθώς το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης ενστάσεων ξεπερνά το τρίμηνο, θα είναι δυνατή η προσωρινή πρόσληψη εργαζομένων ενώ σε περίπτωση που εκπέσουν του δικαιώματός τους, τότε θα αντικαθίστανται από επιλαχόντες. Για την επιλογή των δημοσιογράφων/καλλιτεχνών, θα συσταθούν επιτροπές (π.χ. άλλη Επιτροπή για παρουσιαστές, άλλη για εκφωνητές, άλλη για συντάκτες, μουσικούς που θα προβούν σε αξιολογήσεις με ποιοτικά κριτήρια.

Ραδιομέγαρο, το τελευταίο προπύργιο

Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η κατάληψη στο Ραδιομέγαρο – ήδη ο Γκίκας Μάναλης έχει “ρίξει” στο τραπέζι ξανά την ιδέα της κλήσης του εισαγγελέα. Το επιχείρημα που τίθεται συνοψίζεται στην ανάγκη επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στην έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, στην πρόσληψη των εργαζομένων που προκρίθηκαν και “που δεν χωρούν μστο στούντιο της Μουρούζη ή στα γραφεία της Γ.Γ. Ενημέρωσης). Παράλληλα προστίθεται και το επιχείρημα της πίεσης του χρόνου προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για την “κάλυψη” της ελληνικής προεδρίας από 1ης/1. Η εκκένωση του Ραδιομεγάρου, δεν έχει καταστεί εφικτή παρά τις 20 συναντήσεις του Π.Καψή με εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και εργαζομένων. Η ιδέα της οργάνωσης “διαδήλωσης” στο Ραδιομέγαρο από τους προσληφθέντες (539) και τους υπόλοιπους 1.163 επιλεγέντες, με στόχο την άσκηση συναισθηματικής πίεσης στους ΕΡΤικούς που παραμένουν παράγοντας εναλλακτικό πρόγραμμα, μάλλον έχει εγκαταληφθεί ως “ακραία”.

antinews.gr