05 Σεπτεμβρίου 2013

Αιγυπτιος ΥΠΕΞ: Δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες (Τουρκια) ενοχληθούν απο τη συμφωνια για ΑΟΖ με την Ελλαδα

Τη δέσμευση της Αιγύπτου σε μια διμερή διαδικασία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης, διακήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Κάιρο.


Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ένα πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης προς όφελος της Αιγύπτου και της Ελλάδας, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος ομόλογός του Ν. Φάχμι άνοιξε παράθυρο ακόμη και σε τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντιδράσεων τρίτων χωρών, τόνισε πως «στο νέο πνεύμα συνεργασίας Αιγύπτου και Ελλάδας και ενώ αυτή η συνεργασία σταδιακά θα ενισχύεται, πιστεύουμε πως κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν».

«Η θέση μου είναι ταυτόσημη», απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς όφελος των δυο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι προωθείται μια ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν το ταχύτερο οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση, που πάντως θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, προσκεκλημένος από τον αιγύπτιο ομόλογό του, είχε σειρά επαφών σήμερα στο Κάιρο, σε αντίξοες συνθήκες λόγω της απόπειρας δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών της χώρας και τους δεκάδες τραυματισμούς από την έκρηξη.

Μάλιστα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτή την εξέλιξη, καταδικάζοντας την τρομοκρατία και υπογραμμίζοντας «καθαρά και πανηγυρικά» ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου όχι μόνο στη συνέχεια των ιστορικών και παραδοσιακών σχέσεων, αλλά στο πλαίσιο ενός «στρατηγικού» σχεδίου.

Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, αύριο στο Βίλνιους, θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις, ενδεχομένως παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο έλληνας υπουργός επανέλαβε την «απερίφραστη καταδίκη του» για τη χρήση των χημικών όπλων και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας απάντησης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, που να διαφυλάσσει και να προωθεί μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χ. Ελ Μπέμπλάουι, το γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Ν.Ελ Αραμπέι, τον ομόλογό του Ν. Φάχμι ενώ παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ΙΙ.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή του Αγ. Γεωργίου, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης απευθυνόμενος στον Πατριάρχη υπογράμμισε πως μας κάνει «περήφανους με το θρησκευτικό έργο» του, καθώς είναι «ένας προκαθήμενος που δεν εκπέμπει απλά μηνύματα ορθοδοξίας, αλλά έχει έναν πολιτικό και κοινωνικό λόγο, που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και διορατικότητα».

Ο κ.Βενιζέλος παραπέμποντας στις πρόσφατες επισκέψεις του Πατριάρχη στη Ρωσία και την Ουκρανία, τόνισε πως πρόκειται για μια «διεθνή προσωπικότητα» και υπογράμμισε τον «λόγο αναγνώρισης και τιμής» που άκουσε από όλους τους αιγύπτιους συνομιλητές του για τον Πατριάρχη.

Εκφράζοντας τέλος την προσωπική του εκτίμηση στο πρόσωπο του Πατριάρχη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως λειτουργεί σαν μια «γέφυρα» της Ευρώπης με την Αφρική - «την ήπειρο του μέλλοντος για την Ευρώπη» - και επεσήμανε πως «η στήριξη της Ελλάδας προς το πατριαρχείο θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη».