16 Σεπτεμβρίου 2013

H Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της υπερυπολογιστή κόστους 3,2 εκατομμυρίων!

Διεθνή διαγωνισμό για αγορά ενός υπερυπολογιστή συνολικού κόστους 3,2 εκατ. ευρώ προκήρυξε το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Συμφωνα με τις προδιαγραφές, ο υπερυπολογιστής αυτός θα τρέχει Linux και θα έχει "ισχύ" 160 TeraFlops.

Η προμήθεια του πρώτου "ελληνικού" υπερυπολογιστή γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «PRACE-GR - Ανάπτυξη Εθνικής Υπερυπολογιστικής Υποδομής και Παροχή Συναφών Υπηρεσιών στην Ελληνική Ερευνητική και Ακαδημαϊκή κοινότητα». Ειδικότερα, το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος υψηλών επιδόσεων (HPC - υπερυπολογιστής) το οποίο θα ενσωματωθεί και θα αποτελέσει τμήμα της πανευρωπαϊκής υποδομής Επιπέδου-1 (Tier -1) την οποία διαχειρίζεται το PRACE.
Αρχικά το έργο προέβλεπε την προμήθεια υπερυπολογιστή ισχύος 200TFlop/s. Κατά τη διαβούλευση όμως φάνηκε ότι τα χρήματα του έργου δεν θα επαρκούσαν για τέτοια υπολογιστική ισχύ. Ετσι στις τελικές προδιαγραφές του διαγωνισμού η ελάχιστη συνολική απαιτούμενη απόδοση του συστήματος μειώθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε στα 160 TFlop/s, δηλαδή 160 τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.

O υπερυπολογιστής θα εγκατασταθεί σε ένα από τα υπάρχοντα κέντρα δεδομένων που διαχειρίζεται η ΕΔΕΤ, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του έργου, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο κόστος συντήρησης και στη συνολική κατανάλωσης ισχύος, ώστε να χρησιμοποιηθούν λύσεις που θα μειώνουν το κόστος λειτουργίας της υποδομής και ταυτόχρονα θα συμμορφώνονται με τις σύγχρονες προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος (Green Computing)

Ο υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα για την πραγματοποίηση έρευνας υψηλού επιπέδου.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο είναι μέχρι 1 Νοεμβρίου 2013 και κριτήριο επιλογής θα είναι η συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Πηγή: linuxinside