04 Σεπτεμβρίου 2013

Το γατάκι των αμερικάνων ακύρωσε φυσικά την την παράδοση των S-300 στη Συρία

Η Ρωσία έχει διακόψει τις παραδόσεις πυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ορισμένα εξαρτήματα έχουν ήδη παραδοθεί στη Δαμασκό.

“Έχουμε μια σύμβαση, παραδώσαμε ορισμένα εξαρτήματα αλλά δεν ολοκληρώσαμε τις παραδόσεις, προς το παρόν τις έχουμε διακόψει”, είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Πιέρβγι Κανάλ, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας που ρωτήθηκε για το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι ότι τα εξαρτήματα των S-300 που έχουν ήδη παραδοθεί στη Συρία δεν επαρκούν για τη συναρμολόγηση ενός πλήρους πυραυλικού συστήματος, έτοιμου προς χρήση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αναλύσεων του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων που εδρεύει στη Μόσχα, η παράδοση αυτών των συστημάτων γίνεται κατά στάδια και στη συνέχεια θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Σύροι ώστε να μπορούν να τα χειρίζονται. “Για το λόγο αυτό, ακόμη και αν παραδοθούν όλα τα εξαρτήματα των S-300, εκτιμούμε ότι τα συστήματα αυτά θα είναι επιχειρησιακά στα τέλη του 2014-’15″ ανέφερε το Κέντρο στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Η συμφωνία αγοραπωλησίας των S-300 συνάφθηκε πριν ξεσπάσει η συριακή κρίση και οι λεπτομέρειές της παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι στο συμβόλαιο προβλέπεται να παραδοθούν στη Δαμασκό από τρεις έως έξι συστοιχίες πυραύλων ικανών να αναχαιτίζουν αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας, καθώς φοβάται ότι οι αντιαεροπορικές συστοιχίες μπορεί να πέσουν στα χέρια της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στις αρχές Αυγούστου η ρωσική εφημερίδα Βενταμόστι, επικαλούμενη εκθέσεις των ρωσικών βιομηχανιών παραγωγής όπλων, έγραψε ότι η παράδοση των S-300, που προβλεπόταν να γίνει την άνοιξη του 2013, αναβλήθηκε για το 2014, χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό η Δαμασκός είχε προκαταβάλει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να προμηθευτεί αυτά τα συστήματα.