19 Οκτωβρίου 2013

Επιθεωρητής καταγγέλλει απίστευτη σπατάλη 6 εκατ. ευρώ σε δημόσιο οργανισμό με "ωρομίσθιο" 610 ευρώ και η ΕΕ δεν ασχολείται καθόλου!

Μία απίστευτη ιστορία διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, ύψους 6 εκατ. ευρώ, έφερε στη δημοσιότητα γερμανική εφημερίδα. Πρόκειται για καταγγελίες οικονομικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα έστειλε τις σχετικές αποδείξεις στις Βρυξέλλες, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της απάτης «κωφεύει».

Με τίτλο «Ωρομίσθιο 610 ευρώ», ένα από τα στοιχεία που προκάλεσαν σοκ στον επιθεωρητή Γιώργο Μπούτο κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, η Süddeutsche Zeitung καταγράφει την ιστορία ενός Ελληνα που προσπάθησε να αλλάξει την κακή φήμη των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αλλά «εκεί όπου αρέσκονται να ασκούν κριτική στην Ελλάδα, στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δεν τον άκουσαν».

Ολα ξεκίνησαν το 2006, όταν ο κ. Μπούτος με επίσημη εντολή άρχισε να εξετάζει τα οικονομικά του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Εκεί μεταξύ άλλων ανακάλυψε πως είχαν καταβληθεί ωρομίσθια έως και 610 ευρώ στο διδακτικό προσωπικό, ενώ κάποια από τα μέλη του εμφανίζονταν να έχουν εργαστεί 225 ώρες το μήνα, παρότι βρίσκονταν στο εξωτερικό!

Ο κ. Μπούτος κατήγγειλε επίσημα τις περιπτώσεις, προσκομίζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα, ενώ κάνει λόγο για αδιαφορία εκ μέρους της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, ο επιθεωρητής ξεσκέπασε πολλές υποθέσεις νεποτισμού και ανεξήγητα «φουσκωμένων» μισθών κατά τη διάρκεια της έρευνάς του. Γιος μέλους του υπουργικού συμβουλίου παρέδωσε μάθημα για την επαργύρωση των ρολογιών, σύζυγος σοσιαλιστή υπουργού δίδαξε τόσο οδοντιατρική όσο και γεωγραφία και συγγενείς του επικεφαλής του Οργανισμού επίσης εργάζονται σε αυτόν.

Για όλα αυτά έστειλε απανωτές επιστολές στις Βρυξέλλες. Η υπόθεση αφορά τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ και ο κ. Μπούτος στοιχειοθέτησε τις παραβάσεις στέλνοντας στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία συμβάσεις, λογαριασμούς ξενοδοχείων και τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα ανέφερε πως το 75% των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν, προέρχονται από την ΕΕ.

Οταν οι αναφορές του έπεσαν στο κενό, διαμαρτυρήθηκε στην Κομισιόν. Μόνο τότε έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η οποία ήταν απλά μία επιβεβαίωση πως είχαν λάβει τις επιστολές του. Επτά μήνες αργότερα, σε νέα επιστολή που έλαβε από τις Βρυξέλλες, του ζητούσαν να κάνει υπομονή, καθώς η υπηρεσία ήταν σε φάση αναδιοργάνωσης!

«Θα μπορούσε να ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα, αλλά δεν γίνεται τίποτα», είπε ο Γιώργος Μπούτος στην εφημερίδα και αναρωτήθηκε αν η αιτία της καθυστέρησης των ερευνών είναι το γεγονός ότι εμπλέκονται συγγενείς στελεχών της κυβέρνησης και κομμάτων. «Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω», κατέληξε ο επιθεωρητής.