05 Οκτωβρίου 2013

Άντριου Λιβέρης: Ένας από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες στην Αμερική και η "σταυροφορία" του για την Ελλάδα

Ο πατέρας του ήταν μετανάστης στην Αυστραλία με ρίζες από το Καστελόριζο. Όμως πέθανε νέος και έτσι ο γιος του αναγκάστηκε να εργαστεί νωρίς για να ζήσει την οικογένεια. Σήμερα, ο 59χρονος Αντριου Λιβέρης είναι ένας από τους 50 πλουσιότερους Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών και πλαστικών Dow Chemical Company, διακρίνεται για το επιχειρηματικό του ένστικτο αλλά και για το γεγονός ότι τον ενδιαφέρει πολύ η Ελλάδα, την οποία προσπαθεί να βοηθήσει με πρωτοβουλίες και επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, όπως ο Μπιλ Κλίντον με τον οποίον έχει φιλική σχέση.

Η τελευταία του δράση έχει τίτλο Hellenic Initiative. Στόχος της είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση φιλανθρωπικών οργανώσεων, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο ελληνικής καταγωγής εκατομμυριούχος, είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Κουίνσλαντ (απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα). και σε ηλικία 22 ετών ξεκίνησε την καριέρα του στην Dow Chemical ασχολούμενος τα 36 αυτά χρόνια του στην εταιρεία με τις κατασκευές, τη μηχανική, τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ.

Διαδέχθηκε στην ηγετική θέση της εταιρείας, έναν άλλο ομογενή, τον Μπιλ Σταυρόπουλο. Με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντριου Λιβέρη, η εταιρεία χημικών κατετάγη 15η στη λίστα με τις 100 καλύτερες εταιρείες σε θέματα κοινωνικής ευθύνης του περιοδικού Corporate Responsibility Officer.