09 Οκτωβρίου 2013

«Για την κρίση δεν φταίμε εμείς που μεγαλώσαμε κάνοντας, στη φαντασία μας, σεξ με τη Μιμή κρατώντας την Αυριανή»

Ο Μάνος Βουλαρίνος είναι δημοσιογράφος του Σκάι και βλέπει συνήθως την επικαιρότητα με χιουμοριστική ματιά. Με άρθρο που τιτλοφορείται «Φταίει το σεξ με τη Μιμή» επιχειρεί να εξηγήσει πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση.

Γράφει στην εβδομαδιαία στήλη του στο AthensVoice:
Σήμερα βαριέμαι να ξαναγράψω για τη Χρυσή την Αυγή...Σήμερα έχω όρεξη να γράψω για μια σημαντική σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στην οποία, φοβάμαι, κανείς δεν δίνει την πρέπουσα σημασία. Θέλω να γράψω για την ταυτόχρονη ερωτική και πολιτική αφύπνιση μιας ολόκληρης γενιάς, μια αφύπνιση που, νομίζω, ελπίζω και κυρίως φοβάμαι πως μπορεί να εξηγήσει αρκετά για την Ελλάδα του σήμερα.

Αν η αλήθεια για τη συμπεριφορά των ανθρωπων που είναι πάνω από 50 κρύβεται πίσω από τα κόμπλεξ του Πολυτεχνείου και του εμφυλίου, αν η αλήθεια για τη συμπεριφορά αυτών που είναι κάτω από 30 κρύβεται πίσω από τις πληγές που δημιούργησε η αυτοκτονία του Κερτ του Κομπέιν και η αποτυχία της Άννας της Βίσση στη Γιουροβίζιον, η αλήθεια για τη συμπεριφορά των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω στα 40 κρύβεται πίσω από τη Μιμή τη Λιάνη την Παπανδρέου όπου υπάρχει και άφθονος χώρος να κρυφτεί κανείς.

Θα πάω, λοιπόν, σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω σε ένα πρωινό που κανένας άντρας που είχε την τύχη να είναι τινέιτζερ τη δεκαετία του 80 δε νομίζω πως μπορεί να ξεχάσει. Μιλάω για εκείνο το πρωινό που, παιδιά, με αυτήν την αηδιαστική ψευτοτριχοφυία που επιμελώς έκρυβε τα ακόμα πιο αηδιαστικά σπυράκια μας , πιασαμε στα χέρια μας την Αυριανή με τις γυμνές φωτογραφίες της Μιμής. Εκείνο το πρωινό που ο συνδυασμός δέους και πόθου μας οδήγησε να τρέξουμε στην τουαλέτα κρατώντας, για πρώτη φορά, πολιτική εφημερίδα. Ακόμα θυμάμαι τα χέρια να μαυρίζουν από το μελάνι της εφημερίδας (ναι, τα δύσκολα κείνα χρόνια οι εφημερίδες λέρωναν πολύ) και το μελάνι να μεταφέρεται - αναπόφευκτα- και σε άλλα μέρη του σώματος. Θυμάμαι, με δακρυσμένα από τη νοσταλγία μάτια, τις μέρες που όλη η Ελλάδα έκανε σεξ με τη Μιμή και οι έφηβοι της εποχής αποκτούσαν ένα ερωτικό πρότυπο που θα τους σημάδευε για πάντα.

(αυτή είναι η φωτογραφία που επισυνάπτει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος):



Αυτή η μαύρη – από το χρώμα της μελάνης - σελίδα στην προσωπική ιστορία, αυτή η ερωτική και συναμα πολιτική αφύπνιση, που μας χάρισε η μέλλουσα σύντροφος του Αντρέα και η εφημερίδα «που γκρέμισε τον Καραμανλισμό», κράτησε εβδομάδες: Μέχρι το φύλλο να λιώσει και η γυμνή Μιμή να γίνει μια ωραία ανάμνηση. Θυμίζω πως μιλάμε για δύσκολα χρόνια, χωρίς youtube, χωρίς βιντεο με ερωτικές περιπέτειες σελέμπριτιζ, χωρίς Κιμ Καρτνάσιαν, χωρίς Πάρις Χίλτον ή Τζούλια Αλεξανδράτου. Μια εποχή που το σεξ βασίζονταν στη φαντασία και όχι στην ταχύτητα του μόντεμ. Μια εποχή σκληρή...

Γιατί τα γράφω όλα αυτά? Η αλήθεια είναι πως κυρίως τα γράφω για να αποδώσω έναν μικρό φόρο τιμής στη γυναίκα που έκανε εκατομμύρια Έλληνες, σε μια σπάνια στιγμή εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, να σφίξουν ταυτόχρονα τη γροθιά τους, πολύ πριν το κάνει η – απολιτίκ – Τζούλια Αλεξανδράτου.

Ταυτόχρονα όμως θέλω να σας προβληματίσω γόνιμα και να σας κάνω να κάτσετε να αναλογιστείτε τι είδους κοινωνία μπορεί να είναι η κοινωνία της οποίας το πιο δυναμικό -σήμερα - κομμάτι αφυπνίστηκε ερωτικά με αυτόν τον υπέροχο συνδυασμό της γυμνής Μιμής με το γκρεμίσμα του Καραμανλισμού από τον Γιώργο τον Κουρή. Και επίσης να βρώ κι εγώ το άλλοθι της δικής μου γενιάς.

Νομίζω πως αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω μπορούμε, επιτέλους, κι εμείς που μεγαλώσαμε τη δεκαετία του 80 να φωνάξουμε: δεν φταίμε εμείς, μεγαλώσαμε κάνοντας, στη φαντασία μας, σεξ με τη Μιμή κρατώντας την Αυριανή και μπράβο μας!

Πηγή: Ο δημοσιογράφος Μάνος Βουλαρίνος εξηγεί ότι για την σημερινή κρίση «φταίει η Μιμή» και ξεθάβει παλιά εξώφυλλα [εικόνα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/125313#ixzz2hDuFOVUh