20 Οκτωβρίου 2013

Τι ήταν τελικά ο Μεγαλοπόδαρος ή Γέτι των Ιμαλαϊων;

Περισσότερο με ένα υβρίδιο πολικής και καφέ αρκούδας παρά με ένα θρυλικό πλάσμα άξιο να εμπνεύσει μύθους και μυστήριο προσομοιάζει το Γέτι των Ιμαλαΐων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης γενετικού υλικού από τρίχες.

Τα ευρήματα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένεται να παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4 με θέμα το Γέτι ή Μεγαλοπόδαρο.

Ο Μπράιαν Σάικς χρησιμοποίησε τις πιο προηγμένες μεθόδους ανάλυσης DNA για να αναλύσει τις τρίχες και να συγκρίνει τα αποτελέσματα με τα γονιδιώματα άλλων ζώων από υπάρχουσες βάσεις δεδομένων. Διαπίστωσε 100% ταύτιση με δείγμα από γνάθο αρχαίας πολικής αρκούδας, ηλικίας άνω των 40.000 ετών, από το Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό και καθόλου αναμενόμενο αποτέλεσμα, το οποίο μας εξέπληξε όλους, αν και μένει να γίνει περισσότερη δουλειά για να ερμηνεύσουμε τα ευρήματα», δήλωσε ο Σάικς. «Δεν πιστεύω πως αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρχαίες πολικές αρκούδες, οι οποίες περιπλανώνται στα Ιμαλάια, όμως μπορούμε να κάνουμε διάφορες εικασίες για την πιθανή εξήγηση.»

Μία από αυτές τις εξηγήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι το Γέτι είναι στην πραγματικότητα ένα υπο-είδος καφέ αρκούδας, το οποίο κατάγεται από τον πρόγονο της πολικής αρκούδας. Μια άλλη θεωρία θα μπορούσε να είναι ότι πρόκειται για πιο πρόσφατη διασταύρωση μεταξύ της καφέ και των απογόνων της πολικής αρκούδας.

Το μύθο του Γέτι τροφοδότησε μια φωτογραφία από πατημασιά του, την οποία τράβηξε πριν από 60 και πλέον χρόνια ο βρετανός ορειβάτης Έρικ Σίπτον, στη βάση του όρους Έβερεστ. Το 1986, ο διάσημος αλπινιστής Ράινχολντ Μέσνερ έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά κάνοντας τα αποκαλυπτήρια ενός χειρόγραφου από το Θιβέτ ηλικίας 300 ετών, στο οποίο γίνεται λόγος για μια «ποικιλία αρκούδας που ζει σε αφιλόξενες ορεινές περιοχές».

«Οι ειδήμονες του Μεγαλοπόδαρου και άλλοι οπαδοί του πιστεύουν ότι η επιστήμη τους απέρριψε. Η επιστήμη δεν αποδέχεται και δεν απορρίπτει οτιδήποτε. Το μόνο που κάνει είναι να εξετάζει τις ενδείξεις και αυτό ακριβώς κάνω», δήλωσε ο Σάικς, ο οποίος θα παρουσιάσει τα συναρπαστικά συμπεράσματά του σε τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ, που θα αρχίσει να προβάλλεται την Κυριακή.