03 Οκτωβρίου 2013

Σήμερα γιορτάζουμε... όπως λέει κι ο Καμμένος

Ρε Πάνο κάνε κάτι! Δε γίνεται να είμαστε υπό γερμανική κατοχή αλλά να μην έχουμε τις αργίες τους!! Πρέπει να ζητήσεις να ανακηρυχθεί σ επίσημη αργία η σημερινή μέρα... θα πάρεις πολλούς ψήφους από τους δημοσίους υπαλλήλους

Εθνική αργία είναι για τους Γερμανούς η σημερινή ημέρα της επετείου της επανένωσης της χώρας τους. Η 3η Οκτωβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, τιμώντας τον τερματισμό, το 1990, της διαίρεσης της χώρας σε Ανατολική και Δυτική.

Για τον εορτασμό της φετινής επετείου ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ και η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ θα βρεθούν στην Στουτγκάρδη, πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης, η οποία ασκεί την προεδρία στην 'Ανω Βουλή, ενώ εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο.

Η 9η Νοεμβρίου, ημέρα πτώσης του Τείχους του Βερολίνου το 1989, θεωρήθηκε ακατάλληλη ως εθνική επέτειος, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων το 1939, την αποτυχημένη απόπειρα του Αδόλφου Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία το 1923 και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης το 1919. Φέτος, όπως παρατηρούν οι «προληπτικοί», για πρώτη φορά η ημερομηνία παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να διαβάζεται το ίδιο και αντιστρόφως (3.10.2013), κάτι που δεν θα επαναληφθεί παρά μόνο σε χίλια χρόνια.

Η ένωση ωστόσο, 23 χρόνια μετά, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη, παρά το γεγονός ότι έχει δαπανηθεί για αυτήν περίπου 1,5 τρισ. ευρώ. Τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας δεν έχουν ως τώρα κατορθώσει να ακολουθήσουν τους δυτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια, οι μισθοί κατά 20% χαμηλότεροι, οι συντάξεις κατά 10% μικρότερες και πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί, παρά το γεγονός ότι τόσο ο κ. Γκάουκ όσο και η κ. Μέρκελ προέρχονται από τα μέρη τους, εξακολουθούν να αισθάνονται πολίτες β' κατηγορίας στη χώρα τους.

Οι συνήθεις προκαταλήψεις μεταξύ των δύο «πλευρών» παραμένουν ζωντανές. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Deutsche Welle, οι «Όσις» (ανατολικοί) θεωρούν τους «Βέσις» (δυτικούς) υλιστές, επιφανειακούς, αλαζόνες και γραφειοκράτες. Οι δεύτεροι με τη σειρά τους πιστεύουν ότι τα αδέλφια τους από την DDR είναι «ξινοί», δύσπιστοι, ανυπόμονοι και όχι αρκετά ευέλικτοι ή πρόθυμοι στην εργασία. Πολλοί από τους «Βέσις» θα επιθυμούσαν μάλιστα να πάψουν να καταβάλλουν τον «φόρο αλληλεγγύης», τον οποίο, λανθασμένα, θεωρούν ότι πληρώνουν μόνο εκείνοι. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα έχουν πάντως αμβλυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχει ήδη μια γενιά νέων ανθρώπων που δεν γνώρισε καν την διαίρεση.