25 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση ρόμπα για τον Καψή-Νέα ΜΕΡΑ: Το κόστος λειτουργίας της ΔΤ είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της ΕΡΤ

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Επικρατείας, οι Βουλευτές της Νέας ΜΕΡΑς Γιάννης Κουράκος και Νίκος Σταυρογιάννης φέρνουν στο Κοινοβούλιο το θέμα του κόστους λειτουργίας της ΔΤ, αλλά και το παράτυπο των διαδικασιών που ακολουθούνται.

Με τα στοιχεία που παραθέτουν οι Βουλευτές, ισχυρίζονται ότι το κόστος λειτουργίας της ΔΤ είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της ΕΡΤ την οποία κατήργησε με τον γνωστό τρόπο η συγκυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: κ. Υπουργό Επικρατείας

Θέμα: «Υπερβολικές και αναιτιολόγητες δαπάνες στη νέα ραδιοτηλεόραση»

Κύριε Υπουργέ,

η πρόσφατη διακοπή λειτουργίας αιτιολογήθηκε από την Κυβέρνηση ως απαραίτητο μέτρο για τον εξορθολογισμό των δαπανών της ΕΡΤ. Μάλιστα η Κυβέρνηση έδωσε εμφατικό χαρακτήρα στην απόφασή της διορίζοντας αρμόδιο Υφυπουργό με αρμοδιότητα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για τη λειτουργία της ΔΤ και ΔΡ έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις με πίστωση του ειδικού λογαριασμού του κράτους που αφορούν την μισθοδοσία δύο μηνών για το προς πρόσληψη προσωπικό. Η πρώτη εγκρίνει πίστωση 3,2 εκατομμυρίων € και η δεύτερη 6,5 εκατομμυρίων €. Σύνολο 9,7 εκατομμυρίων €. Επισημαίνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των προσληφθέντων με δίμηνη σύμβαση είναι πρώην εργαζόμενοι ΕΡΤ οι οποίοι δικαιούνται και θα λάβουν αποζημίωση για την απόλυσή τους.

1. Τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν δαπανηθεί για την λειτουργία και τη μετάδοση της ΔΤ παραμένουν κρυφά και δεν έχουν δημοσιευτεί στη διαύγεια παρανόμως, όπως:

Τα ποσά που δαπανώνται για την ψηφιακή κωδικοποίηση και πολυπλεξία του ψηφιακού σήματος της ΔΤ που πραγματοποιείται από την Digea, από τις 17 Ιουνίου 2013 και εντεύθεν. Δεν υπάρχει καμία σύμβαση ή δημοσιευμένη συμφωνία με την Digea.

Τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται για την μεταφορά των ψηφιακών και αναλογικών σημάτων τηλεόρασης καθώς και ραδιοφωνίας προς τα πολυάριθμα κέντρα εκπομπής (1100 περίπου) που πραγματοποιείται από τον ΟΤΕ από τις 17 Ιουνίου 2013 και εντεύθεν. Δεν υπάρχει καμία σύμβαση ή δημοσιευμένη συμφωνία με τον ΟΤΕ.

Τα ποσά που δαπανήθηκαν για την παραγωγή και μετάδοση του προγράμματος της ΔΤ από τα στούντιο της Παιανίας (ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.) που χρησιμοποιήθηκαν από τις 10 Ιουλίου 2013 έως τα τέλη Ιουλίου. Δεν υπάρχει καμία σύμβαση ή δημοσιευμένη συμφωνία με τις ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε..

Τα ποσά που δαπανώνται για την μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος της ΔΤ (ροή) από ιδιωτική εταιρεία που έχει εγκαταστήσει τον εξοπλισμό της στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης από τα τέλη Ιουλίου και εντεύθεν. Δεν υπάρχει καμία σύμβαση ή δημοσιευμένη συμφωνία με την εταιρεία αυτή, ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε η ταυτότητά της. Επισημαίνουμε ότι η ΔΤ ετοιμάζεται να ενοικιάσει αντίστοιχο εξοπλισμό για δύο μήνες με κόστος 60.000 €, πλέον ΦΠΑ.

Τα ποσά που δαπανήθηκαν για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης του Champions League που είχε η ΕΡΤ και που μεταδίδεται πλέον από τη ΔΤ. Υπενθυμίζουμε ότι το ετήσιο ποσό της σύμβασης της ΕΡΤ με την UEFA ανήρχετο σε 10,8 εκατομμύρια € και είχε καταγγελθεί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κεδίκογλου ως σκάνδαλο, για το οποίο είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα που εκτελεί προανάκριση. Το ποσό αυτό έχει με βεβαιότητα δοθεί αφού μεταδίδονται οι αγώνες ενώ δεν έχει δημοσιευτεί καμία σύμβαση.

Τα ποσά των ρητρών που έχουν δαπανηθεί από την αιφνίδια διακοπή τρεχουσών συμβάσεων που είχε συνάψει η ΕΡΤ με εταιρείες παραγωγής και προμηθευτές.

Δεν έχει υπολογιστεί ακόμα (4 και πλέον μήνες μετά) το ποσό των αποζημιώσεων που θα δοθεί προς τους απολυμένους υπαλλήλους της ΕΡΤ που έχει αποκαλυφθεί ότι ξεπερνά τα 125 εκατομμύρια €, χωρίς να διαψευσθεί.

Δεν έχουν δημοσιευτεί τα ποσά που δαπανήθηκαν για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης αθλητικών γεγονότων που είχε η ΕΡΤ και μετέδωσε η ΔΤ, καθώς και τα διαφυγόντα κέρδη από τη μη μετάδοση συμφωνημένων διαφημιστικών πακέτων.

2. Δημοσιευμένες δαπάνες στη διαύγεια. Οι δαπάνες αυτές που αφορούν ολιγόμηνες ενοικιάσεις εξοπλισμού είναι ενδεικτικές της σπατάλης και της αδιαφάνειας:

Στις 30/09/13 αναρτάται απόφαση ενοικίασης συστημάτων μοντάζ (πρόκειται για 4 συστήματα AVID) από την εταιρεία ΤΕΛΜΑΚΟ. Το συνολικό ποσό της ενοικίασης για 3 μήνες είναι 79.500 € πλέον ΦΠΑ! Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά αυτών των συστημάτων με τις τρέχουσες τιμές θα κόστιζε το πολύ το ένα τέταρτο της ενοικίασης των τριών μηνών!

Στις 15/10/2013 αναρτάται απόφαση ενοικίασης εξοπλισμού μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος (ροής) για δύο μήνες. Το προβλεπόμενο ποσό της δαπάνης είναι 60.000 € πλέον ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά τέτοιου συστήματος θα κόστιζε με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ελάχιστα περισσότερο από την τιμή ενοικίασης για δύο μόνον μήνες!

Στις 10/10/13 αναρτάται απόφαση για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων μπάσκετ Α1 Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για την περίοδο 2013-2014, έναντι 1,8 εκατομμυρίων € πλέον ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ είχε την προηγούμενη περίοδο τα δικαιώματα μετάδοσης 14 ομάδων (και όχι μόνον των δύο προαναφερθεισών) έναντι 3,5 εκατομμυρίων € και με πακέτα διαφημίσεων που κάλυπταν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη.

Στις 26/09/13 αναρτάται απόφαση ενοικίασης εξοπλισμού για την κάλυψη της τελετής αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Το συνολικό κόστος για μία ημέρα ανέρχεται σε 40.700 € πλέον ΦΠΑ. Επισημαίνεται ότι η κάλυψη των τελετών αφής γινόταν πάντοτε από την ΕΡΤ με ίδια μέσα.

Στις 11/09/13 αποφασίζεται να ανατεθεί στην εταιρεία «ΚΑΝΤΩΡ» η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης προς το Ελληνικό Δημόσιο, με στόχο την άμεση σύσταση και λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μέχρι τη δημιουργία και μετάβαση στο νέο φορέα και ειδικότερα το σχεδιασμό και υλοποίηση της διαδικασίας επιλογής προσωπικού, έναντι του ποσού των 58.500 € πλέον Φ.Π.Α και φόρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί (χωρίς να δημοσιευτεί ποτέ η συμφωνία) το αποτυχημένο σύστημα μοριοδότησης για τις δίμηνες προσλήψεις στη ΔΤ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι δαπάνες που δεν έχουν δημοσιευτεί στη «Διαύγεια» και για ποιο λόγο;

2. Πως αιτιολογείται η πρακτική μίσθωσης και μάλιστα με υπερβολικό κόστος ;

3. Πότε θα λειτουργήσει η ραδιοτηλεόραση στο κτίριο της οδού Κατεχάκη;

4. Σε τι ύψος προβλέπεται το ετήσιο κόστος λειτουργίας της νέας ραδιοτηλεόρασης, ποια η κατανομή του μεταξύ κόστους μισθοδοσίας, προμηθειών και λοιπών εξόδων;

5. Ποιο το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος από τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ;