21 Οκτωβρίου 2013

Ποιο είναι το πολιτικό μέλλον της Ελλάδος; - Πρωταγωνιστής η ΝΔ, δευτεραγωνιστής ο ΣΥΡΙΖΑ και τριταγωνιστής η Χρυσή Αυγή – Σε ρόλο κομπάρσου το ΠΑΣΟΚ

Ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον της Ελλάδος;Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στην επικαιρότητα με αφορμή την εκλογολογία που έχει κυριαρχήσει εσχάτως.Εκτιμούμε ότι κανείς δεν επιθυμεί να αυτοκτονήσει άρα το σενάριο των πρόωρων εκλογών μπορεί να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό ατού, μπορεί να θεωρείται ένα σενάριο αλλά πρόωρες εκλογές δεν θα υπάρξουν ενόψει μάλιστα και της ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα….

Ας αξιολογήσουμε τα δεδομένα με βάση κυρίως τα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και τις πολιτικές τάσεις.

Η ΝΔ αποτελεί τον πρωταγωνιστή του πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί για τους εξής λόγους

1)Προηγείται στην παράσταση νίκης σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ.

Μπορεί να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους στην διαφορά της με το ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου αλλά νικάει τον ΣΥΡΙΖΑ κατά κράτος στην παράσταση νίκης.

Παράσταση νίκης σημαίνει ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσετε;

Άρα η ΝΔ έχει τον αέρα της νίκης.

2)Ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω τόσο σκληρών και επώδυνων μέτρων δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα.

Έχει την τελευταία ευκαιρία ίσως με τον ερχομό του τρίτου μνημονίου και όπως ανέφερε πρόσφατα ο Draghi της ΕΚΤ τρίτο δάνειο σημαίνει και νέα μέτρα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει καθαρό κεφάλι μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα έχει χάσει την μεγάλη του ευκαιρία.

3)Ο Σαμαράς έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 δηλαδή Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2014.

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο από την μια θα προεδρεύει και από την άλλη θα πρέπει να πείσει ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Ο σκόπελος για τον Σαμαρά είναι η χαλαρή ψήφος στις δημοτικές και ευρωεκλογές εκεί το πολιτικό ρίσκο θα ανέβει κατακόρυφα.

4)Μια άλλη παράμετρο που δεν πρέπει η ΝΔ να υποτιμήσει είναι ο τριταγωνιστής της πολιτικής σκηνής η Χρυσή Αυγή που δημοσκοπικά παραμένει τρίτο κόμμα.

Η Χρυσή Αυγή άπαξ και πέρασε το πρώτο σοκ δύσκολα θα πιεστεί το επόμενο διάστημα.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι μετά το πρώτο σοκ αν η Χρυσή Αυγή καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς τότε δύσκολα θα περιθωριοποιηθεί.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δεν πέφτουν άλλο εξέλιξη που χρειάζεται συνετή διαχείριση από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και επαναξιολόγηση από την ΝΔ και τον Σαμαρά.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εχθρός της Δημοκρατίας και του πολιτεύματος.

Έχουμε αναφέρει ότι είναι μια άριστη ευκαιρία η Χρυσή Αυγή να μετεξελιχθεί σε δομημένο κόμμα με πρόγραμμα και πολιτικό λόγο.

Όσο ποιο γρήγορα μετεξελιχθεί από ομάδα σε κόμμα τόσο περισσότερο θα εδραιωθεί στην κοινωνία.

Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί την πολιτική του Ζαν Μαρί Λεπέν ενώ χρειάζεται την συνταγή ή μέρος της συνταγής της Μαρί Λεπέν της ανερχόμενης στην Γαλλία.

5)Η ΝΔ μπορεί να κρατάει δημοσκοπικά και αυτό πρέπει να αποδοθεί στον Σαμαρά αλλά το ΠΑΣΟΚ ο έτερος κυβερνητικός εταίρος στην πολιτική σκηνή έχει ρόλο κομπάρσου.

Το ΠΑΣΟΚ του 6% δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των εκλογών του 2012.

Πρόκειται για ένα απολίθωμα, μια κομματική καρικατούρα του χθες.

Δυστυχώς κανείς δεν αποτολμάει να πει τον λόγο δεν ευθύνεται μόνο ο Γ. Παπανδρέου για την κατολίσθηση του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος δεν τραβάει και αυτό όσοι δεν το βλέπουν απλά εθελοτυφλούν.

Άρα ακόμη και αν είναι πρώτη η ΝΔ με ποιο θα κυβερνήσει όταν το ΠΑΣΟΚ είναι κομματικό απολίθωμα και η Χρυσή αυγή τρίτο κόμμα;




Υποσημείωση




Τα σενάρια περί κυβέρνησης ενότητας με κομμάτι της ΝΔ από την οικογένεια Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απίθανο.

Ωστόσο αν δούμε τους πολιτικούς συσχετισμούς η ΝΔ ως πρώτο κόμμα ή με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί ή με την Χρυσή Αυγή.

Το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει άρδην….

Τα πάντα ρει όπως ανέφερε ο Ηράκλειτος.




www.bankingnews.gr